ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΒΒΕ-Σαββάκης: Αναιμική η ανάπτυξη αν δεν βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα

Σοφία Χριστοφορίδου31 Ιανουαρίου 2019

«Η ανάπτυξη από τώρα και στο εξής θα είναι αναιμική εάν δεν βελτιωθούν οι βασικές συνιστώσες της ανταγωνιστικότητας, με κύριες την υπερφορολόγηση, το υψηλό μη μισθολογικό κόστος της απασχόλησης, την απουσία ρευστότητας, το υψηλό κόστος δανεισμού, το υψηλό κόστος ενέργειας, τη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και το brain drain» προειδοποίησε ο πρόεδρος του ΣΒΒΕ Θ. Σαββάκης ανοίγοντας την συζήτηση στρογγυλής τράπεζας για τη βιομηχανική πολιτική, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του «2019 EU INDUSTRY DAYS»,

Ο κ. Σαββάκης τόνισε την ανάγκη οι μεταρρυθμιστικές προσπάθειες να ενταθούν περαιτέρω και να γίνει κατανοητό από όλους, ότι ο κύριος πυλώνας ανάπτυξης είναι η παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων. "Για τον λόγο αυτό θα πρέπει έμπρακτα η βιομηχανία να τεθεί στο επίκεντρο της αναπτυξιακής διαδικασίας» τόνισε.

Στο πλαίσιο αυτό ο ΣΒΒΕ προτείνει να υλοποιηθεί μια νέα αναπτυξιακή πρωτοβουλία για τη βιομηχανία με τίτλο: «Ισχυρή Βιομηχανία , Ισχυρή Ελλάδα», στην οποία θα πρέπει να συμπεριληφθούν οι ακόλουθοι τέσσερις πυλώνες πολιτικής:

-Υλοποίηση παραγωγικών επενδύσεων

-Παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων προϊόντων – ανάπτυξη δράσεων διεθνοποίησης & εξωστρέφειας

-Σχεδιασμός & υλοποίηση δράσεων καινοτομίας & μεταφοράς τεχνολογίας

-Υποδομές στήριξης μεταποιητικής δραστηριότητας

Επιπλέον, για τη μετάβαση της βιομηχανίας στην ψηφιακή εποχή και την επιτυχημένη διαχείριση των προκλήσεων της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, ο ΣΒΒΕ θεωρεί ότι ότι η χώρα μας θα πρέπει να προσαρμοσθεί ταχύτατα στα νέα δεδομένα και τις νέες συνθήκες του παγκόσμιου ανταγωνισμού, υλοποιώντας πρωτοβουλίες «τύπου» «Industry 4.0».

Ο ΣΒΒΕ προτείνει την περαιτέρω αξιοποίηση του Υπουργείου Βιομηχανίας, με την υλοποίηση προγράμματος εθνικής στρατηγικής για τη βιομηχανία, με τίτλο: «ΕΛΛΑΔΑ – ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ – Industry 4.0»

Εθνικό πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού της οικονομίας, με:

Ψηφιοποίηση της λειτουργίας Δημοσίου τομέα,

Δια-λειτουργικότητα συστημάτων, και,

Καθολική ηλεκτρονική Διακυβέρνηση

Σχεδιασμός και ολοκλήρωση ψηφιακών υποδομών και υλοποίηση επενδύσεων στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών (ICT).

Χρηματοδότηση επενδύσεων καινοτομίας και εφαρμοσμένων ερευνητικών έργων σε τομείς προτεραιότητας για τη μεταποίηση, όπως:

αυτοματοποίησης παραγωγικών διαδικασιών, τεχνικής νοημοσύνης, διαδικτύου των πραγμάτων, βιο- επιστημών 

νανοτεχνολογιας κ.λ.π. Θέσπιση ειδικών – κλαδικών προγραμμάτων ψηφιοποίησης, όπως: ψηφιακή γεωργία,

βιομηχανικές εφαρμογές και επενδύσεις αναδιάρθρωσης, ψηφιακός τουρισμός , μεταφορές και logistics.

Προσαρμογές στην αγορά εργασίας και στο εγχώριο εκπαιδευτικό σύστημα. Σχεδιασμός και υλοποίηση προγραμμάτων συνεχούς κατάρτισης για την προσαρμογή των προσόντων των εργαζομένων στις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής

Κεντρικός ομιλητής της συζήτησης θα είναι ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στ. Πιτσιόρλας ο οποίος θα μιλήσει για τη νέα Βιομηχανική Πολιτική στη χώρα μας.

Παρέμβαση με θέμα το Ευρωπαϊκό πλαίσιο βιομηχανικής πολιτικής θα απευθύνει και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα κ. Γ. Μαρκοπουλιώτης.

Συζητούν μαζί τους οι:

κ. Αθ. Σαββάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος,

κ. Ορ. Παπαδόπουλος, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής & Πειραιώς,

κ. Ν. Βέτας, Γενικός Διευθυντής ΙΟΒΕ, και,

κ. Αθ. Ψαθάς, Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ.

"Πρέπει να δουλέψουμε στην επαφή της έρευνας με την παραγωγή" 

"Η βιομηχανία και η μεταποίηση ήταν περίπου παρατημένη για χρόνια, υπήρξε αδιαφορία και έλλειψη πολιτικών. Δεν υπήρχε σοβαρή ενασχόληση για θέματα όπως η νομοθεσία για τα βιομηχανικά πάρκα και τις άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις" τόνισε κατά την τοποθέτησή του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας, αρμόδιος για θέματα Βιομηχανίας, Στέργιος Πιτσιόρλας, στην εκδήλωση του ΣΒΒΕ για τη βιομηχανία, προσθέτοντας ότι πρέπει να διαμορφώσουμε γρήγορα μια βιομηχανική στρατηγική. 
«Όταν σχεδιάζονταν τα επιχειρηματικά πάρκα ήταν άγνωστη η έννοια της εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), κάτι που πλέον πρέπει να λαμβάνεται υπόψη. Στο θέμα της χωροταξίας έγινε σημαντική δουλειά, όμως μπροστά μας έχουμε ένα σημαντικό θέμα που είναι το θέμα των χρήσεων γης και των οχλήσεων». Όπως είπε, αύριο κατατίθεται το σχέδιο νόμου για την οριοθέτηση του επιχειρηματικού πάρκου στα Οινόφυτα, ενώ για το Καλοχώρι έχει ανατεθεί η σχετική μελέτη.
Επίσης τόνισε ότι παράλληλα με τα βιομηχανικά πάρκα πρέπει να δοθεί έμφαση και στα τεχνολογικά πάρκα. «Πρέπει να φέρουμε κοντά τη γνώση με την παραγωγή. Έχουμε δυνατότητες στον τομέα της έρευνας, αλλά είμαστε σε πολύ κακή θέση στην επαφή της έρευνας με την παραγωγή, εκεί πρέπει να δουλέψουμε» είπε, αναφέροντας ότι ένα θετικό στοιχείο είναι ότι το 2017 για πρώτη φορά οι ιδιωτικές δαπάνες στην έρευνα ήταν μεγαλύτερες από τις δημόσιες.

Μέτρα για την ενίσχυση της βιομηχανίας

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Πιτσιόρλας δήλωσε ότι κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να βρει τρόπους να ενισχύσει τη Βιομηχανία. «Ήδη έχουμε πάρει σημαντικές πρωτοβουλίες για τη χρηματοδότηση της μεταποίησης. Η πιο πρόσφατη είναι να διαθέσουμε 900 εκατομμύρια από κρατικούς πόρους, σαν προίκα στην Αναπτυξιακή Τράπεζα οι οποίοι θα μοχλευθούν με ιδιωτικούς και κοινοτικούς, μέσα από δράσεις του ΤΑΝΕΟ και του ΕΤΕΑΝ, που θα αποτελέσουν το κορμό της Αναπτυξιακής Τράπεζας.
Επίσης, ετοιμάζουμε νέες δράσεις του ΕΣΠΑ με στόχευση τη βιομηχανία, παράλληλα με τους αναπτυξιακούς και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις που τρέχουν ως σήμερα. Ετοιμάζουμε μεγάλες πρωτοβουλίες για τις Βιομηχανικές Περιοχές, τα Επιχειρηματικά Πάρκα, τα Logistics. Βεβαίως παράλληλα υπάρχει η προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε Τεχνολογικά Πάρκα, ενώ έχουμε ήδη αυξήσει σημαντικά τα κονδύλια για την Έρευνα και, να φέρουμε σε μεγαλύτερη επαφή την Έρευνα με τις Επιχειρήσεις προκειμένου η χώρα να παράγει καινοτομικά προϊόντα. Πριν λίγες ημέρες άλλωστε υπέγραψα μνημόνιο συνεργασίας με το ΕΚΕΤΑ, Μνημόνιο που έχει ακριβώς αυτό το χρόνοι και οι προσπάθειες μας σε αυτή την κατεύθυνση θα συνεχιστούν".
Τέλος, ο κ. Πιτσιόρλας πρόσθεσε ότι αρχίσει να αισιοδοξεί για την εξεύρεση λύσης για την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.