ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Κυρίζογλου: Σε πειθαρχικό έλεγχο «παραπέμπει» τον Γ.Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ι. Σάββα

Φανή Σοβιτσλή14 Οκτωβρίου 2024

Πυρά σε βάρος του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης Ιωάννη Σάββα εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, καταγγέλλοντάς τον ότι διέπραξε πειθαρχικό και ελεγκτέο αδίκημα. Μάλιστα γνωστοποίησε ότι κατήγγειλε τον κ. Σάββα στον υπουργό Εσωτερικών με αίτημα τον πειθαρχικό έλεγχό του.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, μιλώντας στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ της Περιφερειακής Ένωσης των Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔΚΜ) ενημέρωσε το σώμα ότι η απόφασή του να καταγγείλει τον Γ.Γ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Σάββα, οφείλεται στην απόφαση της αποκεντρωμένης διοίκησης να ακυρώσει απόφαση, σύμφωνα με την οποία ο δήμος Αμπελοκήπων - Μενεμένης αποδέχθηκε δωρεά 63.000 ευρώ από ίδρυμα για την κατασκευή παιδικής χαράς.

Ο κ. Κυρίζογλου κατηγόρησε τον Γ.Γ ότι έχει διαπράξει αδίκημα πειθαρχικό και ελεγκτέο, κάνοντας, όπως είπε, υπέρβαση της εξουσίας που του έχει δοθεί από τον νόμο να ελέγχει τη νομιμότητα και όχι τη σκοπιμότητα των αποφάσεων των οργάνων της αυτοδιοίκησης.

«Οι αρμόδιες δημοτικές υπηρεσίες», είπε ο δήμαρχος Αμπελοκήπων - Μενεμένης, «απέστειλαν σχετικό ερώτημα στο υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο έκρινε επιτρεπτή τη συγκεκριμένη δωρεά. Παρ’ όλα αυτά η αποκεντρωμένη διοίκηση ακύρωσε την απόφαση, υποχρεώνοντας τον δήμο σε προσφυγή στην επιτροπή του άρθρου 152, η οποία και δικαίωσε πλήρως τις θέσεις του».

Πρόσθεσε μάλιστα πως αν δει κανείς πόσες απορριπτικές αποφάσεις κερδίζονται στην επιτροπή, θα γίνει αντιληπτό το πνεύμα του γενικού γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης και των κάτω από αυτόν. «Δεν θα φοβόμαστε να μιλάμε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κυρίζογλου.

Στο πλευρό του δημάρχου Νάουσας

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμπελοκήπων- Μενεμένης αναφέρθηκε και στην υπόθεση του δημάρχου Νάουσας Νικόλα Κουτοσγιάννη, ο οποίος παρέστη στη σημερινή συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ, και αφορά στην αργία που έχει τεθεί με απόφαση της αποκεντρωμένης μετά από σε βάρος του δικαστική απόφαση.

Ο κ. Κυρίζογλου υποστήριξε τον κ. Κουτσογιάννη, τονίζοντας ότι «ο γενικός γραμματέας αναζητούσε εναγωνίως διασταλτικές ερμηνείες και αυθαίρετη συλλογή από το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης, για να θέσει τον κ. Κουτσογιάννη σε αργία».


Εξήγησε μάλιστα ότι η ποινή της αργίας επιβάλλεται αν προκύπτει οικονομική ζημία σε βάρος του δήμου, κάτι που, όπως είπε, δεν προκύπτει από την επίμαχη δικαστική απόφαση.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος Νάουσας κ. Κουτσογιάννης ενημέρωσε για τη υπόθεσή του το Δ.Σ της ΠΕΔΚΜ, το οποίο με αφορμή το γεγονός αυτό, αλλά και ευρύτερα τα θέματα της καταστατικής θέσης των αιρετών, αποφάσισε να συζητηθούν σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.