ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Κύρωση Σύμβασης για τον Λιμένα Καβάλας: Με αναφορές στα πρόσφατα αποτελέσματα των ευρωεκλογών οι τοποθετήσεις των κομμάτων

MakThes Team13 Ιουνίου 2024

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων ευρωεκλογών βρέθηκαν στο επίκεντρο των τοποθετήσεων των εισηγητών και ειδικών αγορητών των κομμάτων κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «Κύρωση της από 23 Νοεμβρίου 2023 Σύμβασης Υπο-Παραχώρησης» μεταξύ αφενός του Ελληνικού Δημοσίου, της εταιρείας «Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου Α.Ε.» και της εταιρείας «Οργανισμός Λιμένος Καβάλας Α.Ε.», αφετέρου της εταιρείας «ΣΑΡΙΣΑ Υπο-Παραχώρηση Λιμένος Καβάλας Φίλιππος ΙΙ Ανώνυμη Εταιρεία», της εταιρείας «Blacksummit Financial Group Inc», της εταιρείας «ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Ανώνυμη Εταιρεία Συμμετοχών Ακινήτων Κατασκευών» και της εταιρείας «Ευρωπαϊκές Επενδύσεις και Επιχειρήσεις Αεροδιαστημικής Μονοπρόσωπη Ανώνυμος Εταιρεία», στην Ολομέλεια της Βουλύς.

Ο εισηγητής της ΝΔ, Μακάριος Λαζαρίδης, ανέφερε πως «οι πολίτες μάς εμπιστεύονται και μας διαμηνύουν να προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά και με μεγαλύτερη ένταση». «Η χώρα έχει μπει σε έναν δρόμο δυναμικής ανάπτυξης με προοπτική. Η μεταρρυθμιστική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση από το 2019 και άρχισε να αποδίδει και με το ίδιο πάθος, την ίδια διάθεση και αποτελεσματικότητα θα συνεχίσουμε. Αυτή, άλλωστε, είναι η εντολή που λάβαμε από τους πολίτες από τις εκλογές της περασμένης Κυριακής», πρόσθεσε.

Ο εισηγητής της ΝΔ σημείωσε πως «θα πρέπει να πάμε πιο γρήγορα, πιο τολμηρά, πετυχαίνοντας την πραγματική σύγκλιση με τις αναπτυγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Αρωγός μας σε αυτήν την προσπάθεια είναι το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αυτό το πρόσθετο χρηματοδοτικό εργαλείο που εξασφάλισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, και αυτή η κυβέρνηση μετά από μια πολύ σκληρή διαπραγμάτευση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή». «Η Ελλάδα του 2024, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, είναι καλύτερη από την Ελλάδα του 2019 και έτσι η Ελλάδα του 2027, όταν αυτή η κυβέρνηση κριθεί στις εθνικές εκλογές, θα είναι πολύ καλύτερη από τη σημερινή. Το θέλουμε, το μπορούμε και θα το καταφέρουμε», τόνισε για να συμπληρώσει: «Αποτελεί δέσμευσή μας να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής και την καθημερινότητα των πολιτών. Και θα το κάνουμε. Πρόκειται για το μεγάλο μας στοίχημα κατά τη δεύτερη κυβερνητική μας θητείας που διανύουμε».

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Χάρης Μαμουλάκης υποστήριξε ότι το εκλογικό αποτύπωμα των ευρωεκλογών ανέδειξε «την καταβαράθρωση των ποσοστών του κυβερνώντος κόμματος, που έλαβε το χαμηλότερο πλήθος ψήφων που έχει καταλάβει η ΝΔ από την ίδρυσή της». Ο κ. Μαμουλάκης, απευθυνόμενος στους βουλευτές της ΝΔ, τόνισε: «Μάλλον δεν έχετε λάβει το μήνυμα που οι Έλληνες πολίτες εκκωφαντικά σας έστειλαν. Ένα μήνυμα κατά της αλαζονείας του 41%, ένα μήνυμα που κυρίως πρόταξε ως κομβικής σημασίας τα θέματα της καθημερινότητας, της ακρίβειας που μαστίζει, της ταπείνωσης του κράτους δικαίου που συνεχίζεται». «Η υπόθεση των Τεμπών οφείλει να εξελιχθεί τάχιστα και να αποδοθεί δικαιοσύνη και δικαίωση». κατέληξε.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Σταύρος Μιχαηλίδης, σχολίασε σκωπτικά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών λέγοντας πως «κατά την πρώτη μετεκλογική συνεδρίαση της Ολομέλειας έχουμε μια ωραία ατμόσφαιρα. Από τις εκλογές δεν καταγράφηκαν τα 40% της αίθουσας, έχουμε όμως έξω τα 40άρια στη θερμοκρασία του καιρού αλλά και αυτά θα περάσουν… ».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Δελής, εστίασε στο ποσοστό που έλαβε το κόμμα του λέγοντας ότι «το ΚΚΕ καταγράφει μια σημαντική εκλογική άνοδο ενώ ισχυροποιείται και ενισχύεται ένα διακριτό ρεύμα που αμφισβητεί την κυρίαρχη πολιτική σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων». Αναφερόμενος στην προεκλογική περίοδο, ο κ. Δελής είπε ότι αυτή η στρατηγική σύμπλευση όλων των αστικών κομμάτων οδήγησε την πολιτική αντιπαράθεση «στα όρια του εκφυλισμού, με τη δημόσια συζήτηση γύρω από το πόθεν έσχες του ενός και τα ακίνητα του άλλου και όλα αυτά μπροστά στα έκπληκτα και αηδιασμένα μάτια ενός λαού που περνάει δύσκολα».

Ο ειδικός αγορητής της Ελληνικής Λύσης, Στέλιος Φωτόπουλος, ευχαρίστησε «τις 369.727 Ελληνίδες και Έλληνες που μας εμπιστεύθηκαν στις εκλογές της 9ης Ιουνίου και τους υπόσχομαι τόσο εγώ όσο και η Ελληνική Λύση ότι δεν θα τους προδώσουμε. Το γεγονός ότι υπερδιπλασίασαν το ποσοστό μας από 4,45%, μόλις πριν έναν χρόνο, σε 9,30% σήμερα δεν αποτελεί για εμάς αιτία πανηγυρισμών αλλά βάρος ευθύνης και κίνητρο για περισσότερη δουλειά, στο εθνικό Κοινοβούλιο, τις Βρυξέλλες, σε κάθε πόλη και χωριό. Για να κάνουμε ξανά την Ελλάδα μεγάλη, να ξανακάνουμε την Ευρώπη αυτό που πάντα ήταν ευρωπαϊκή και χριστιανική».

Ο ειδικός αγορητής της ΝΙΚΗΣ, Νίκος Βρεττός, επεσήμανε ότι «η σημερινή συνεδρίαση είναι πολύ υποτονική, λες και δεν έγιναν ευρωεκλογές, λες και το πολιτικό σύστημα είναι ευχαριστημένο και πηγαίνει μπροστά». Ευχαρίστησε, δε, «το 60% των Ελλήνων πολιτών που απαξίωσαν εντελώς αυτό το ψεύτικο πολιτικό γίγνεσθαι και φαίνεσθαι. Αυτοί είναι οι νικητές. Που στα μούτρα μάς πέταξαν την απαξίωσή τους, που μας είπαν ότι είμαστε ανίκανοι εμείς να τους αντιπροσωπεύσουμε, να τους εμπνεύσουμε, να τους πείσουμε πλέον ότι αγωνιζόμαστε για το καλό τους». Επίσης, ευχαρίστησε τους όσους ψήφισαν τη ΝΙΚΗ και ζήτησε «ένα μεγάλο συγνώμη γιατί αυτούς τους μήνες δεν μπορέσαμε να παράξουμε έναν ξεκάθαρο πολιτικό λόγο ώστε να έχουμε και άλλους πολίτες δίπλα μας, να έχουμε μεγαλύτερη δύναμη για να ανακουφίσουμε τους πολίτες και ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά μας».

Ο ειδικός αγορητής των «Σπαρτιατών», Γιάννης Κόντης, εστίασε στην αποχή των ευρωεκλογών λέγοντας ότι «είναι σημαντικό να μη χάσουν οι πολίτες την ελπίδα τους ότι κάτι δεν μπορεί να αλλάξει» και το συνδύασε με τον αποκλεισμό του κόμματός του από τις ευρωεκλογές υπογραμμίζοντας: Αποκλείσατε τους ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ όταν την ίδια στιγμή επιτρέψατε να συμμετάσχει ένα άλλο κόμμα που ομολογεί ότι είναι τουρκικό κόμμα, όπως άλλωστε είπε και η πρόεδρός του» και προειδοποίησε ότι «δημιουργείται εκεί με την στάση σας, ένα αυγό του φιδιού που θα το αντιμετωπίσουμε στο μέλλον ως χώρας». Εμείς, είπε σε αυτές τις ευρωεκλογές «δεν στηρίξαμε κανένα άλλο κόμμα, όπως και το είδατε».

Ο ειδικός αγορητής της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας είπε ότι «οι πολίτες στις ευρωεκλογές αποδοκίμασαν τις πολιτικές της κυβέρνησης. Από την δική μας πλευρά μας χαροποιεί ότι η Πλεύση Ελευθερίας βγήκε από αυτή την αναμέτρηση ενισχυμένη και αυτό μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε ακόμα πιο δυναμικά».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.