ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΚΥΣΕΑ: Τι θα συζητηθεί στη σημερινή έκτακτη συνεδρίαση υπό τον Μητσοτάκη

MakThes Team12 Οκτωβρίου 2023

Η εκτίμηση της κατάστασης στο Ισραήλ και τη Λωρίδα της Γάζας και οι επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή θα βρεθούν στο επίκεντρο του σημερινού Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), που θα συνεδριάσει στις 12:00 υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Να σημειωθεί πως, την ώρα που οι εκτοπισμένοι Παλαιστίνιοι έχουν ήδη υπερβεί τις 338.000 χιλιάδες, το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι μεταναστευτικές ροές προς τη Δύση, σε μια περίοδο κατά την οποία ήδη ασκείται μεγάλη πίεση στα σύνορα της Ευρωπαϊκή Ένωσης, αποτελεί κρίσιμο ζήτημα στο οποίο εκτιμάται πως θα εστιάσει το ΚΥΣΕΑ.

Στη σημερινή συνεδρίαση θα συμμετάσχουν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης που είχε επαφές με ομολόγους του από αραβικές χώρες, όσο και ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας ο οποίος έρχεται από την υπουργική διάσκεψη του ΝΑΤΟ. Σημειώνεται ότι τόσο το ΓΕΕΘΑ όσο και η ΕΥΠ τις προηγούμενες ώρες έχουν προχωρήσει στις απαραίτητες αξιολογήσεις της κατάστασης με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, ενώ θα υπάρξει παρουσία και αντίστοιχη ενημέρωση και του ΚΥΣΕΑ.

Στο πρώτο φάσμα των συνεπειών του πολέμου η κυβέρνηση έχει ήδη αποκλείσει τις οικονομικές συνέπειες, τουλάχιστον αντίστοιχου μεγέθους όπως αυτές της Ουκρανίας που ήταν ενεργειακού χαρακτήρα.

Παράλληλα η Ελλάδα είναι γεγονός ότι διατηρεί ισχυρούς διπλωματικούς δεσμούς τόσο με το Ισραήλ όσο και με την Αίγυπτο που είναι από τους «ρυθμιστές» των αραβικών χωρών στην περιοχή, με δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας για τις τρέχουσες εξελίξεις. Η Αθήνα παράλληλα, μέσω δηλώσεων του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδιας έδωσε το στίγμα της ξεκάθαρης διπλωματικής κατεύθυνσης που ακολουθεί, τονίζοντας ότι η Ελλάδα έχει σαφώς τεθεί δίπλα στο Ισραήλ, όπως και όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ.

«Η Ελλάδα έχει σαφώς τεθεί δίπλα στο κράτος του Ισραήλ σε αυτήν την τραγική περίσταση» ανέφερε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας, σε δήλωσή του από τις Βρυξέλλες, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της συνόδου των υπουργών Άμυνας της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, κάνοντας παράλληλα λόγο για μια «βάρβαρη επίθεση της Χαμάς».

Τέλος, επί της σύσκεψης του ΚΥΣΕΑ δεν αποκλείεται να τεθεί επί τάπητος και η «αποστροφή» της Τουρκίας από τις συμμαχικές δυνάμεις της Δύσης, μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις Ερντογάν για το κράτος του Ισραήλ, παίρνοντας σαφή θέση υπέρ της Χαμάς. Μια τέτοια παρέμβαση της Τουρκίας, που δεν έχει ξεκαθαρίσει πλήρως τις προθέσεις τις επί του θέματος, είναι άγνωστο κατά πόσο μπορεί να επηρεάσει τον ελληνοτουρκικό διάλογο και τις προσπάθειες που γίνονται τους τελευταίους μήνες από τα δυο διπλωματικά σώματα.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.