Τα δίνει όλα η κυβέρνηση για την επιτάχυνση των εμβολιασμών και την ανάταση της οικονομίας με επενδύσεις σε έργα υποδομής, προώθηση ιδιωτικών επενδύσεων και άνοιγμα του τουρισμού.
Μια εκτίμηση για το πώς εξελίσσονται τα πράγματα, την έδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τη συνέντευξή του στα μέσα της εβδομάδας που πέρασε, στους Financial Times. «Τα πρόσφατα δεδομένα είναι ενθαρρυντικά. Τα κρούσματα μειώνονται, όπως και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία. Αν τα συνδυάσετε με την επιτάχυνση των εμβολιασμών, τα self test και το γεγονός πως μπορούμε να κάνουμε δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους, εκτιμώ ότι η κατάσταση θα βελτιωθεί σημαντικά» είπε.
Για τον ίδιο έχει μεγάλη σημασία, όπως τονίζουν κυβερνητικοί παράγοντες, η σχέση εμπιστοσύνης που έχει χτίσει και διατηρεί, μέσα από αυτή τη βήμα-βήμα διαδικασία, με τους πολίτες. Ο πρωθυπουργός θέλει σε κάθε περίπτωση να αυξήσει αυτό το… απόθεμα εμπιστοσύνης. Όπως εκτιμά αυτό θα το πετύχει σχεδιάζοντας με μεγάλη προσοχή και βασιζόμενος στις εισηγήσεις των ειδικών, όλες τις επόμενες κινήσεις της κυβέρνησης.
Τη δυνατότητα αυτή του τι δίνουν τα θετικά μηνύματα που έρχονται από το πεδίο των εμβολιασμών. Τις προηγούμενες μέρες ανακοινώθηκε από τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια πως ξεπεράσαμε τους 110.000 εμβολιασμούς τη μέρα. Στόχος είναι να διατηρηθεί αυτό το υψηλό επίπεδο όλες τις υπόλοιπες μέρες απ’ εδώ και μπρος, έτσι ώστε μέχρι τις αρχές Ιουλίου, να έχουν εμβολιαστεί όλοι οι ενήλικες. Αυτό το στοιχείο είναι που θα δώσει, όπως εκτιμούν, εκρηκτική ώθηση και στην ανάπτυξη της οικονομίας.
Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που η κυβέρνηση δεν ανοίγει αυτό το διάστημα τη συζήτηση για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών που στην Ελλάδα κινείται περίπου στο 60%-70%, σε χαμηλά επίπεδα σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. «Η κουβέντα αυτή δεν μπορεί να γίνει τώρα. Αυτή τη στιγμή δε χρειαζόμαστε ανοικτά μέτωπα αλλά ‘συμμαχίες’ για να τρέξουν όσο γρηγορότερα γίνεται οι εμβολιασμοί» δήλωσαν στη «ΜτΚ» κυβερνητικοί παράγοντες. Επισήμαναν πάντως πως το θέμα αυτό θα μπει στο τραπέζι μέσα στο λαλοκαίρι, έτσι ώστε το Φθινόπωρο να παρθούν αποφάσεις. Κι αυτό γιατί ενδεχόμενα να χρειαστεί κάποια στιγμή και ακόμα ένα «κύμα εμβολιασμού»…
Με το βλέμμα στην ανάπτυξη
Στην κυβέρνηση εκτιμούν πως τα θετικά νέα από τον αριθμό και το ρυθμό των εμβολιασμών και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που αναλαμβάνουν οι πιο νέες και παραγωγικές ηλικίες σ’ αυτή τη διαδικασία, σπρώχνει και τις εξελίξεις στην οικονομία. Μέσα από αυτό το σκεπτικό στην κυβέρνηση, προσπαθούν να δώσουν ώθηση στην οικονομία όχι μόνο μέσα από το άνοιγμα του τουρισμού αλλά και την προώθηση σημαντικών δράσεων για την ενίσχυση των επενδύσεων δημόσιων και ιδιωτικών.
Σε Βόρεια Ελλάδα και Κεντρική Μακεδονία
Για τη Βόρεια Ελλάδα, μόλις πριν λίγες μέρες ανακοινώθηκε πως εντάσσονται στον Οριστικό Πίνακα Κατάταξης ώστε να υπαχθούν στο καθεστώς των ενισχύσεων του αναπτυξιακού νόμου, 32 επενδυτικά σχέδια, συνολικού ύψους επιχορήγησης 41,8 εκατομμυρίων ευρώ.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά τα έργα υποδομής, εντάσσονται στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης τρία σημαντικά project για την Κεντρική Μακεδονία. Αυτά είναι:
1. Αντιπλημμυρικά έργα Ωραιοκάστρου
Είναι σε εκκρεμότητα από το master plan για τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας της Θεσσαλονίκης του 2003, οι μελέτες του οποίου επικαιροποιήθηκαν το 2018. Με το νέο έργο προωθείται η διευθέτηση - οριοθέτηση όλων των ρεμάτων του Ωραιοκάστρου και η κατασκευή των απαραίτητων δικτύων ομβρίων υδάτων.
Το έργο είχε ζητηθεί από το 2016 να περιλαμβάνει επίσης παρεμβάσεις στο ρέμα Δενδροποτάμου και τους χειμάρρους ανατολικά του Ωραιοκάστρου, ανατολικά της Γαλήνης και τον χείμαρρο Ασημάκη, η εξαίρεση των οποίων από τον αρχικό σχεδιασμό είχε οδηγήσει και σε αρνητική γνωμοδότηση του δημοτικού συμβουλίου το 2015.
Το έργο είναι μελετητικά ώριμο εδώ και χρόνια και για πρώτη φορά εξασφαλίζεται χρηματοδότηση, οπότε μπορεί να προχωρήσει γρήγορα. Συνολικά ο προϋπολογισμός των παρεμβάσεων υπολογίζεται στα 16 εκατ. ευρώ.
2. Δίκτυο Αποχέτευσης Επανομής
Το έργο είχε ουσιαστικά μείνει στη μέση, καθώς κάποιες περιοχές έμειναν εκτός αποχετευτικού δικτύου. Τα περισσότερα προβλήματα εντοπίζονται στο Μεσημέρι. Αποτέλεσμα είναι πολλά σπίτια ακόμη να λειτουργούν με βόθρους. Το έργο περιλαμβάνει και την κατασκευή των αναγκαίων αντλιοστασίων. Σήμερα λειτουργεί μόνο το εσωτερικό αποχετευτικό δίκτυο του οικισμού της Επανομής και υπάρχουν σημαντικές εκκρεμότητες, οι οποίες αναμένεται να καλυφθούν από το έργο που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Η εκκρεμότητα χρονολογείται εδώ και 15 χρόνια (η αποχέτευση της Επανομής εγκρίθηκε από το 2006). Αρκετοί διαγωνισμοί για την ολοκλήρωσή του κηρύχθηκαν άγονοι και γενικά το έργο είχε πολλές περιπέτειες.
3. Ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών αποβλήτων του δήμου Νέας Προποντίδας Χαλκιδικής
Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των αστικών αποβλήτων της περιοχής, που περιλαμβάνει επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση, χωριστή συλλογή των βιοαποβλήτων, χωριστή συλλογή των ανακυκλώσιμων υλικών και υγειονομική ταφή των υπολειμμάτων, σε μια από τις πιο τουριστικές περιοχές της Κεντρικής Μακεδονίας.
Η παραγωγή αστικών στερεών αποβλήτων στο δήμο Νέας Προποντίδας εμφανίζει μεγάλη εποχική διακύμανση κατά τη διάρκεια του έτους, λόγω του παραθεριστικού πληθυσμού (50.000 εξοχικές κατοικίες με τις περισσότερες αυθαίρετες), της τουριστικής δραστηριότητας στην παραλιακή ζώνη Νέων Μουδανιών, Νέας Καλλικράτειας και Νέας Τρίγλιας, αλλά και της εποχικής παραγωγής των πράσινων αποβλήτων (κλαδέματα, καθαρισμός οικοπέδων κτλ.), με αποτέλεσμα οι ποσότητες σύμμικτων να τετραπλασιάζονται το καλοκαίρι σε σύγκριση με το χειμώνα. Σήμερα στο σύνολο των αστικών στερεών αποβλήτων του δήμου τελικά ανακυκλώνεται ένα πολύ μικρό ποσοστό (είχε υπολογιστεί στο 2%).
Κίνητρα για επενδύσεις
Παράλληλα η κυβέρνηση δίνει ώθηση και ρίχνει στο τραπέζι της ανάπτυξης και μια σειρά άλλα κίνητρα για συγκεκριμένες επενδύσεις.
Οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες μπορούν να εντάξουν τα επενδυτικά τους σχέδια στις διατάξεις του Αναπτυξιακού νόμου 4399/2016. Σε κάποιες περιπτώσεις οι ενισχύσεις μπορεί ναι φτάσουν και στο 55% της επένδυσης ενώ χρηματοδοτούνται με μεγάλα ποσά που φτάνουν και τα 20 εκατ. ευρώ η βιομηχανική έρευνα, η πειραματική ανάπτυξη, οι μελέτες σκοπιμότητας και η πρόσληψη ατόμων που βρίσκονται σε μειονεκτική θέση ή έχουν κάποιου είδους αναπηρία.
Επίσης προχωράει το πρόγραμμα μη επιστρεπτέας επιδότησης μέσω ΕΣΠΑ έως 100.000 ευρώ για τις start up επιχειρήσεις του «Elevate Greece».
Από αύριο Δευτέρα θα ξεκινήσουν οι αιτήσεις για την επιδότηση ΕΣΠΑ έως 100.000 ευρώ για κεφάλαιο κίνησης στις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9 Μαΐου 2021