ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Καλά τα νέα στην οικονομία, αγκάθι το μεταναστευτικό

Νίκος Οικονόμου09 Φεβρουαρίου 2020

Το ισχυρό χαρτί της κυβέρνησης παραμένει η οικονομία και αυτό ήταν το πολλαπλό μήνυμα που έστειλε αυτές τις ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τις παρεμβάσεις και τις επαφές εντός και εκτός Ελλάδας.

Όπως εκτιμούν κυβερνητικά στελέχη και μαρτυρούν τα στοιχεία που δημοσιοποιούνται, τα θετικά αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής γίνονται σιγά σιγά απτά για τους πολίτες. Ενδεικτικά και τα νούμερα, με το τελευταίο καλό νέο να είναι η μείωση της ανεργίας, που τον Νοέμβριο 2019 μειώθηκε στο 16,5% έναντι 18,6% τον περασμένο Νοέμβριο. Αυτό σε απόλυτο αριθμό μεταφράζεται σε περίπου 104.000 περισσότερους εργαζόμενους, που απέκτησαν μία πηγή εισοδήματος, γεγονός που έχει άμεσο αντίκτυπο στους πολίτες, καθώς βελτιώνει άμεσα το οικονομικό κλίμα και αποτελεί σημάδι ότι η οικονομία βαδίζει σε βιώσιμη ανάπτυξη, όπως τονίζουν αρμόδια κυβερνητικά στελέχη.

Στο Μέγαρο Μαξίμου περιμένουν και τα στοιχεία για το ΑΕΠ, που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τις αρχικές προσδοκίες. Ακόμα και η Τράπεζα της Ελλάδος, που αρχικά μιλούσε για 1,9 μονάδες, έχει αναθεωρήσει τις προβλέψεις της στο 2,2, ενώ οι αισιόδοξοι στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η οικονομία το 2020 θα τρέξει με 2,5. Αν επαληθευτεί αυτό το αισιόδοξο σενάριο, ανοίγει ο δρόμος για αύξηση του εγχώριου προϊόντος κατά 3 μονάδες το 2021, αλλά και για την υλοποίηση του σχεδίου για περαιτέρω μειώσεις φόρων. Αυτό το κλίμα αποτυπώθηκε και στην ομιλία του πρωθυπουργού την Παρασκευή από το βήμα του συνεδρίου «Future of Retail», που διοργανώνει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας. «Η χώρα γυρνά σελίδα. Όπου κι αν κοιτάξετε, όλοι οι δείκτες της ελληνικής οικονομίας κινούνται στη σωστή κατεύθυνση», σημείωσε.

Το πλεόνασμα

Ένα ακόμα θετικό νέο είναι το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος που επιτεύχθηκε το 2019 και το οποίο έφτασε τα 9,5 δισ. ευρώ έναντι 5,7 δισ. ευρώ το 2018. Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν ένα μεγάλο διαπραγματευτικό όπλο στα χέρια της κυβέρνησης στη συζήτηση που έχει ξεκινήσει με τους εταίρους, έστω ανεπίσημα, για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Η δημόσια στήριξη στο αίτημα της κυβέρνησης από τον αρμόδιο επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πάολο Τσεντιλόνι, ο οποίος συναντήθηκε την Πέμπτη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου, αποτελεί ενθαρρυντικό παράγοντα για την ελληνική πλευρά. Ο κ. Τζεντιλόνι διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα υποστηρίξει το άνοιγμα της σχετικής συζήτησης με τους ευρωπαίους εταίρους, ενώ μιλώντας για την Ελλάδα σημείωσε ότι παρουσιάζει πολύ θετικά οικονομικά στοιχεία και τόνισε ότι με την υφιστάμενη μεταρρυθμιστική δυναμική η Κομισιόν θα είναι υποστηρικτική.

«Έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο τους τελευταίους επτά μήνες, κάτι που αντανακλάται στις αγορές κεφαλαίου και στο ευρύτερο οικονομικό κλίμα. Στη διάρκεια του έτους αναμένεται να ανοίξουμε τη συζήτηση για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος, αρχής γενομένης από το 2021. Πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι απολύτως λογικό», σημείωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση με τον κ. Τζεντιλόνι.

Η οικονομία βρέθηκε στο επίκεντρο των συναντήσεων του πρωθυπουργού στο ταξίδι που έκανε στη Σαουδική Αραβία και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Οι δυνατότητες επενδύσεων στην Ελλάδα και οι επενδυτικές ευκαιρίες για ελληνικές επιχειρήσεις στις χώρες αυτές ήταν το αντικείμενο της συνάντησης του πρωθυπουργού, τόσο με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας Salman bin Abdulaziz Al Saud και τον υπουργό Εμπορίου και Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας Dr Majid bin Abdullah Al Qasabi όσο και κατά τις επαφές που είτε ο κ. Μητσοτάκης με επενδυτές και το διάδοχο του θρόνου του εμιράτου του Άμπου Ντάμπι, σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan και με τον αναπληρωτή επικεφαλής του κρατικού επενδυτικού φορέα Mubadala, Homaid Al Shimmari, ενώ στο Άμπου Ντάμπι είχε δείπνο εργασίας με το διάδοχο του θρόνου του Άμπου Ντάμπι, σεΐχη Mohammed Bin Zayed Al Nahyan, παρουσία του διευθυντή του κρατικού επενδυτικού φορέα Abu Dhabi Investment Authority.

Το μήνυμα υπέρ των επενδύσεων στάλθηκε και κατά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον Άδωνι Γεωργιάδη, στο πλαίσιο της αξιολόγησης και του προγραμματισμού του κυβερνητικού έργου.

Η τροπολογία για τις ΜΚΟ

Τα αγκάθια βέβαια παραμένουν και είναι δύο. Το ένα είναι το προσφυγικό, όπου η εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα έκρυθμη στη Μυτιλήνη. Η κυβέρνηση με την τροπολογία που ψηφίστηκε για τις ΜΚΟ συστήνει για πρώτη φορά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου μητρώο μελών ΜΚΟ, που δραστηριοποιούνται σε θέματα διεθνούς προστασίας, μετανάστευσης και κοινωνικής ένταξης, καθώς και των μελών, των υπαλλήλων και των συνεργατών τους, που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Η ρύθμιση προβλέπει ως προϋπόθεση εγγραφής των ελληνικών και ξένων ΜΚΟ στο μητρώο του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου την ανάγκη καταχώρησης και πιστοποίησης και των φυσικών προσώπων που δραστηριοποιούνται σε αυτές με ονοματεπώνυμο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο έλεγχος από την πολιτεία σε ατομικό επίπεδο θα είναι ενδελεχής και ότι κανένα πρόσωπο δεν θα μπορεί να δραστηριοποιείται σε δομές, ή στις ακτές, χωρίς να διαθέτει σχετική πιστοποίηση ή ταυτότητα από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Ακόμη θα οριστεί ειδικός γραμματέας ΜΚΟ, ο οποίος θα αναλάβει τη διαχείριση του μητρώου, ενώ με υπουργική απόφαση θα εξειδικευτούν οι προϋποθέσεις εγγραφής και διαγραφής των μελών από το μητρώο.

Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα στο ποδόσφαιρο

Για το ποδόσφαιρο τα δύσκολα τώρα αρχίζουν και αυτό φάνηκε και από την επίσκεψη του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη στην Ελβετία, όπου είχε επαφές με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της UEFA και της FIFA. H UEFA συμφώνησε να παρέχει τεχνική βοήθεια, ενώ από την ελληνική πλευρά υπήρξε πλήρης πολιτική δέσμευση ότι οι προτάσεις αυτές θα υλοποιηθούν στο ακέραιο και πως σε περίπτωση παραβίασης των κανόνων που θα υιοθετηθούν, θα γίνεται αποβολή ομάδων από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Πέραν αυτού του γενικού πλαισίου, που αναμένεται να επιβεβαιωθεί με την υπογραφή ενός μνημονίου εντός του Φεβρουαρίου, όλα τα υπόλοιπα ακανθώδη και ανοικτά θέματα του ποδοσφαίρου παραμένουν ανοικτά. Η αρχική σκέψη για δημιουργία προσωρινής επιτροπής, που θα διοικεί το ελληνικό ποδόσφαιρο, σκόνταψε στις αντιδράσεις τόσο των διεθνών οργανισμών όσο και της ΕΠΟ, ενώ το τοπίο εντός του χώρου μόνο ήρεμο δεν δείχνει…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 9 Φεβρουαρίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.