ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Καθημερινότητα και αξιοπιστία μέχρι το 2027

Νίκος Οικονόμου01 Σεπτεμβρίου 2024

Καθημερινότητα. Σε αυτή τη λέξη έχει κολλήσει η κυβερνητική… βελόνα και θα ακούγεται από τη μεριά του Κυριάκου Μητσοτάκη για το επόμενο διάστημα και μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές. Ο Σεπτέμβριος θα είναι ένας δύσκολος μήνας για την κυβέρνηση -και αυτό για πολλούς λόγους. Πρώτον, γιατί είναι ουσιαστικά ο πρώτος μήνας μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και τις πυρκαγιές της Αττικής, που έβαλαν φρένο στην ορμή με την οποία κινείτο η κυβέρνηση Μητσοτάκη την πρώτη τετραετία. Δεύτερον, γιατί το πολιτικό φθινόπωρο ξεκινά με το τεστ της ΔΕΘ όπου, παραδοσιακά, οι αντοχές της κυβέρνησης δοκιμάζονται, ενώ κρίνονται και αξιολογούνται οι ανακοινώσεις του εκάστοτε πρωθυπουργού. 

Φέτος η Έκθεση έχει κομβικό χαρακτήρα για την κυβέρνηση, καθώς θα αποτελέσει restart για την τριετία της δεύτερης διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Στα ατού της κυβέρνησης είναι σίγουρα η απουσία ισχυρού αντιπάλου (τουλάχιστον στην παρούσα φάση), όπου ο ΣΥΡΙΖΑ (κυρίως), αλλά και το ΠΑΣΟΚ διανύουν περίοδο εσωστρέφειας. 

Στα συν της κυβέρνησης υπολογίζεται και το ότι μετά τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και μέχρι το 2027, δεν υπάρχει στον ορίζοντα εκλογική αναμέτρηση, κάτι που σημαίνει ότι αυτό το διάστημα θα έχει την ευκαιρία να απλώσει όλο τον «τραχανά» σε επίπεδο έργων, δράσεων και μεταρρυθμίσεων. Και αυτό αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός, ξεκαθαρίζοντας ήδη με την παρουσία του στη Θεσσαλονίκη ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, δηλαδή από την άνοιξη του 2027 και μετά.

Πέραν των μεταρρυθμίσεων, έτερο κρίσιμο στοιχείο για την κυβέρνηση το επόμενο διάστημα αποτελεί σίγουρα η επιλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, καθώς -όπως όλα δείχνουν- ο πρωθυπουργός θα κληθεί να επιλέξει τον διάδοχο της Κατερίνας Σακελλαροπούλου. Το αν αυτό το πρόσωπο θα αποτελέσει ένα ακόμα… παζλ της στρατηγικής ανοίγματος προς το Κέντρο ή θα είναι το δεύτερο ημίχρονο της νέας τακτικής που αχνοφαίνεται ότι επιλέγεται από το Μέγαρο Μαξίμου μετά τις ευρωεκλογές για μία πιο «παραταξιακή» λογική, αυτό θα φανεί πολύ σύντομα. Ίσως δε να έχουμε κάποιες πρώτες απαντήσεις στη ΔΕΘ, με τον πρωθυπουργό πάντως, στο δίλλημα «δεξιά ή κέντρο» να επιλέγει την απάντηση «αποτελεσματικότητα». Πώς αυτό θα προσωποποιηθεί στο ζήτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας, είναι προς το παρόν ένα ερωτηματικό.

Ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στα θέματα της καθημερινότητας και την υλοποίηση του κυβερνητικού προγράμματος και αυτό φάνηκε κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, όπου ζήτησε από τα μέλη του να «τρέξουν» τα ζητήματα που αφορούν τους πολίτες. Αυτό σημειώνει σε όλες του τις τελευταίες παρεμβάσεις, ότι δηλαδή η επιτυχία ή όχι μιας κυβέρνησης κρίνεται από το αν στο τέλος της θητείας της θα έχει υλοποιήσει τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και γι’ αυτό θεωρεί καθοριστικό να προχωρήσουν χωρίς καθυστερήσεις οι δράσεις και οι αλλαγές που περιλαμβάνονται στο κυβερνητικό πρόγραμμα.

Η βασική δέσμευση για αύξηση των εισοδημάτων θα είναι και το πνεύμα της ομιλίας του στη ΔΕΘ, όπου ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να τονίσει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2027, στέλνοντας μήνυμα της πολιτικής σταθερότητας εντός και εκτός συνόρων, ενώ θα περιγράψει τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν τα επόμενα τρία χρόνια με στόχο «η Ελλάδα να γίνει Ευρώπη», αλλά και να υπάρξει σύγκλιση της περιφέρειας με την Αττική. «Η αύξηση των εισοδημάτων είναι η ουσιαστική απάντηση στο πρόβλημα της ακρίβειας», είναι η άποψη που ενστερνίζονται σειρά κυβερνητικών και κοινοβουλευτικών στελεχών, τα οποία πιστεύουν ότι οι μισθοί χρειάζεται να ανέβουν με ταχύτερους ρυθμούς και σε κάθε περίπτωση να επιτευχθεί ο στόχος για μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ, στο τέλος της τετραετίας. Όσο για τη μάχη κατά της ακρίβειας, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται αισιόδοξος, όπως φάνηκε και στην εισήγησή του στο υπουργικό συμβούλιο, σημειώνοντας ότι «η δύσκολη φάση την οποία αναντίρρητα έχουμε περάσει, βαίνει προς το τέλος της» και ότι «για 2ο μήνα οι αυξήσεις στις τιμές τροφίμων έπεσαν κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει η κυβέρνηση, ο πληθωρισμός τροφίμων τον Ιούλιο ήταν 2,22% ενώ, αν εξαιρεθεί η επίδραση του ελαιόλαδου, προκύπτει οριακά αρνητικό πρόσημο στο 0,04%. «Τα αναχώματα που έχουμε υψώσει και τα οποία είναι πολλά είναι αποτελεσματικά. Αλλά βέβαια η μάχη είναι μία μάχη η οποία συνεχίζεται», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Σε αυτό το πνεύμα της μάχης για την καθημερινότητα κινούνται και οι 11 αλλαγές στα σχολεία που ανακοινώθηκαν αυτές τις ημέρες, μετά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στοπ για ΣΥΡΙΖΑ

Αξιοπρόσεκτο είναι επίσης το γεγονός ότι από την προηγούμενη Δευτέρα, τόσο η κυβέρνηση όσο και η ΝΔ έχουν σταματήσει να εκδίδουν ανακοινώσεις με τις οποίες απαντούν στον Στέφανο Κασσελάκη και τον ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για συνειδητή επιλογή, καθώς η αντίληψη που κυριαρχεί στο κυβερνητικό επιτελείο είναι πως οι πολίτες δεν ενδιαφέρονται για τις κομματικές αντιπαραθέσεις. «Η αντιπολίτευση μπορεί να μείνει αιχμάλωτη των αδιεξόδων της. 

Την αφήνουμε στην κρίση της», είπε στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο κ. Μητσοτάκης, καλώντας τα κυβερνητικά στελέχη να μην ασχολούνται με το τι γίνεται στον ΣΥΡΙΖΑ. «Όμως όσο εντείνονται τα αδιέξοδα της αντιπολίτευσης, τόσο αυξάνονται οι δικές μας ευθύνες. Είναι χρέος μας να διαφυλάξουμε και το κύρος της πολιτικής και γι’ αυτό, ο μόνος δρόμος που ξέρουμε δεν είναι άλλος από την ένταση της δουλειάς μας. Να απαντάμε με χειροπιαστό έργο στα συνθήματα. Δεν πιστεύω ότι ο κόσμος ασχολείται ιδιαίτερα με το τι συμβαίνει στην αντιπολίτευση, ασχολείται πάρα πολύ όμως με τα δικά του προβλήματα και πώς μπορούμε να δώσουμε απάντηση σε αυτά», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Βέβαια τα όσα συμβαίνουν στην αντιπολίτευση και η πολιτική απομόνωση που της επιφυλάσσει το Μέγαρο Μαξίμου, δεν συνεπάγονται αυτόματα κέρδη για τη ΝΔ. Όμως στο πολιτικό τοπίο που διαμορφώνεται μετά το καλοκαίρι, το κυβερνών κόμμα θα επιδιώξει να κεφαλαιοποιήσει την εικόνα της μόνης δύναμης που μπορεί να εγγυηθεί σταθερότητα στη χώρα, έχοντας συγκεκριμένο πρόγραμμα προς υλοποίηση και ασχολούμενη με τα ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την κοινωνία.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 01.09.2024
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.