Και τώρα, η καθημερινότητα. Αυτό είναι το μότο που κυριαρχεί στο Μέγαρο Μαξίμου και την κυβέρνηση μετά την ολοκλήρωση της εκλογής του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου που ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής στη Βουλή.
Το νούμερο των 261 ψήφων που συγκέντρωσε η νέα ένοικος της Ηρώδου Αττικού έκανε τα χαμόγελα στην κυβέρνηση να είναι πλατιά καθώς ο στόχος επιτεύχθηκε. Να εκλεγεί η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας, να υπάρξει στο πρόσωπό της μια ευρεία συναίνεση καθώς ψηφίστηκε από τρία κόμματα και να σταλεί το μήνυμα ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας γυρίζει σελίδα. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα της ημέρας, κάνοντας λόγο για μια σπουδαία ημέρα για την ελληνική δημοκρατία. «Η εθνική αντιπροσωπεία εξέλεξε με πολύ μεγάλη πλειοψηφία πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, μια σπουδαία νομικό, μια σπουδαία δικαστή, μια προσωπικότητα, η οποία ενώνει όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες.
Είχα πει ότι θα επιδιώξω να προτείνω ένα πρόσωπο το οποίο θα συμβολίζει την ενότητα του ελληνικού έθνους. Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιβεβαίωσε ότι στα μεγάλα μπορούμε τελικά να συμφωνήσουμε», σημείωσε μεταξύ των άλλων ο πρωθυπουργός.
Στον νέο εκλογικό νόμο η κυβέρνηση δεν πέτυχε τη συναίνεση που επιδίωξε στην αρχή της κουβέντας που είχε ξεκινήσει ήδη από τα τέλη της περασμένης χρονιάς. Παρόλα αυτά και παρά τη διαφωνία του ΚΙΝΑΛ στο θέμα του μπόνους ο νέος νόμος, για τον οποίο ο πρωθυπουργός είχε πει από νωρίς ότι θα ψηφίσει, κλείνει μια σημαντική εκκρεμότητα για την κυβέρνηση.
Το θέμα βέβαια έχει πολιτικές προεκτάσεις. Και αυτό γιατί η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου άνοιξε μια παρασκηνιακή συζήτηση στο χώρο της ΝΔ για το ενδεχόμενο να προχωρήσει η κυβέρνηση σε μια κίνηση ματ, προσφεύγοντας σε πρόωρες εκλογές. Η επιχειρηματολογία είναι απλή. Η κυβέρνηση εξακολουθεί να καταγράφει πολύ καλά δημοσκοπικά νούμερα, με τις έρευνες να μιλούν για διψήφια διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μια φάση αναδιοργάνωσης και προετοιμάζεται για ένα συνέδριο διεύρυνσης που έχει δημιουργήσει εσωτερικές έριδες. «Γιατί λοιπόν να μην κάνουμε τώρα εκλογές;» λένε οι θιασώτες του σεναρίου, που επισημαίνουν δύο ακόμη παράγοντες. Το προσφυγικό που μπορεί στο μέλλον να δημιουργήσει πολύ σοβαρά ζητήματα αλλά και τη φυσιολογική φθορά που θα έχει η κυβέρνηση στο τέλος της τετραετίας όταν -όπως διακηρύσσει σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης- θα γίνουν οι επόμενες διπλές εκλογές. Πρώτα με την απλή αναλογική και αν δεν υπάρξει κυβερνητική λύση (που σήμερα φαντάζει ως πολύ πιθανό) με το νέο εκλογικό νόμο.
Στην κυβέρνηση επισήμως δηλώνουν ότι όλα αυτά είναι σενάρια επιστημονικής φαντασίας και ότι οι εκλογές θα γίνουν κανονικά στο τέλος της τετραετίας. Μάλιστα κατά την παρουσία του στο Νταβός ο ίδιος ο πρωθυπουργός επέμεινε στη γραμμή των επενδύσεων, της ενίσχυσης της οικονομίας και της επιστροφής στην κανονικότητα, θέλοντας να κόψει και τη σχετική συζήτηση περί πρόωρης προσφυγής στις κάλπες. Το σενάριο πάντως -αν και αδύναμο- εξακολουθεί να υπάρχει στο τραπέζι.
Το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση σκοπεύει να συνεχίσει τους γρήγορους ρυθμούς που έχει επιδείξει στην αρχή της θητείας της. Την εβδομάδα που μας έρχεται είναι προγραμματισμένο να συζητηθούν σε επίπεδο ολομέλειας της Βουλής συνολικά εφτά νομοσχέδια, με πιο σημαντικό αυτό του υπουργού Υγείας για την κύρωση συμβάσεων δωρεάς από το 2018 μεταξύ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ελληνικού δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας, το επίδομα γέννησης (γνωστό και ως επίδομα των 2.000 ευρώ για κάθε παιδί που γεννιέται), καθώς και δύο νομοσχέδια του υπουργείου Εξωτερικών. Το ένα αφορά την κύρωση της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των ΗΠΑ σχετικά με τα προξενικά προνόμια και τις ασυλίες και το δεύτερο την κύρωση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών. Θα ακολουθήσουν άλλα δύο σημαντικά νομοσχέδια στα οποία επενδύει πολλά η κυβέρνηση. Το ένα αφορά την Πολιτική Προστασία, όπου θα συμπεριληφθούν και οι σημαντικές αλλαγές για «το δικαίωμα του συνέρχεσθαι», αλλά και ο νόμος για τα υδατοδρόμια του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Το αγκάθι του προσφυγικού
Πάντως το μεγάλο αγκάθι για την κυβέρνηση είναι ένα και λέγεται μεταναστευτικό-προσφυγικό, όπως φάνηκε και από τη μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που έγινε την Τετάρτη στη Μυτιλήνη. Στην κυβέρνηση δηλώνουν ότι το κλειδί είναι να δοθεί προτεραιότητα στις επιστροφές προς Τουρκία, κάτι που τονίστηκε και κατά την σύσκεψη που έγινε την Πέμπτη και στην οποία προήδρευσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης. Σε αυτήν αποφασίστηκε να γίνονται αναλυτικές αναφορές για την πορεία των διαδικασιών ασύλου και των επιστροφών ανά εβδομάδα, όπως και ανά 10 μέρες επαφές με τους αρμόδιους υπουργούς για την πορεία των κυβερνητικών μέτρων. Σημείο καμπής παραμένουν τα κλειστά κέντρα που θα κατασκευαστούν, ωστόσο η εντολή έναρξης θα δοθεί όταν οι συζητήσεις με τις τοπικές κοινωνίες ολοκληρωθούν σε Λέσβο και Χίο. Η κυβέρνηση ξεκαθάρισε εκ νέου ότι είναι απαραίτητη η δημιουργία τους σε απομακρυσμένες περιοχές, ώστε να υπάρξει μείωση των ροών.
Η διπλωματία και η αλλαγή στάσης της Γερμανίας
Στη διπλωματική σκακιέρα το ζήτημα της τουρκικής επιθετικότητας παραμένει και αποτέλεσε ένα από τα βασικά θέματα που συζήτησε και έθεσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διήμερη παραμονή του στο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.
Οι θετικές αναφορές της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ -που επίσης ήταν στο Νταβός- για τον πρωθυπουργό στη διάρκεια δημόσιας συζήτησης, η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την Γερμανίδα υπουργό Άμυνας και διάδοχο της κ. Μέρκελ Ανεγκρέτ Κραμπ-Καρενμπάουερ, η οποία έγινε σε πολύ καλό κλίμα και κυρίως η έκθεση της νομικής υπηρεσίας του γερμανικού Κοινοβουλίου, που σε σχετική γνωμοδότησή της αναφέρει ότι λόγω της απόρριψης του μνημονίου από το λιβυκό κοινοβούλιο, εγείρονται αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορεί να τεθεί σε ισχύ, οδηγούν κυβερνητικές πηγές στο συμπέρασμα για μερική αλλαγή της γερμανικής πολιτικής απέναντι στη χώρα μας.
Ο πρωθυπουργός φρόντισε στο Νταβός να στείλει σαφές μήνυμα προς την Τουρκία με αφορμή την συμφωνία για τον EastMed και τις αντιδράσεις που αυτή προκάλεσε. Τονίζοντας ότι η Ελλάδα «δεν χρειάζεται την άδεια της Τουρκίας για να πραγματοποιήσει αυτό το σχέδιο» και καθιστώντας σαφές ότι η ψύχραιμη στάση της Αθήνας δεν συνεπάγεται υποχώρηση από τις εθνικά συμφέρουσες θέσεις.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26 Ιανουαρίου 2020