ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Να τρέξουμε πιο γρήγορα το motto μετά τη διαγραφή Σαμαρά

Νίκος Οικονόμου25 Νοεμβρίου 2024

Εργασιοθεραπεία και επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Αυτή είναι η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στον απόηχο της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά, που στον έναν ή στον άλλο βαθμό αναστάτωσε εσωκομματικά τη ΝΔ. Η κυβέρνηση επιλέγει να κάνει αυτό που είχε προτάξει και το 2023, δηλαδή να εκπέμψει το μήνυμα της σταθερότητας, της δουλειάς, της συνέπειας λόγων και έργων και της καλής πορείας της οικονομίας.

Μόνο τις τελευταίες ημέρες ο πρωθυπουργός μίλησε σε εκδήλωση για τις μεταρρυθμίσεις στην ελληνική δικαιοσύνη, έδωσε το παρών στην τελετή υπογραφής της σύμβασης για τη σύσταση του Ταμείου Απανθρακοποίησης Νησιών στη Νάξο και παρουσίασε τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τον εκσυγχρονισμό της φορολογικής διοίκησης και της εξυπηρέτησης του πολίτη.

Αφορμή για τις αναφορές στην οικονομία έδωσε η κατάθεση του προϋπολογισμού, ο οποίος ενσωματώνει τις 12 αυξήσεις μισθών και μειώσεις φόρων που είχε εξαγγείλει ο πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ, ύψους 1,1 δισ. ευρώ και προβλέπει ανάπτυξη 2,3%.

Όπως εκτιμάται στο κυβερνητικό επιτελείο στο πεδίο της οικονομίας θα κριθεί η πορεία της κυβέρνησης και με βάση τις επιδόσεις της θα αξιολογηθεί από τους πολίτες το 2027.

Ο προϋπολογισμός αυτός συνδυάζει δύο πολύ βασικά δεδομένα. Το πρώτο είναι ότι η Ελλάδα βάζει τάξη στα δημόσια οικονομικά της χωρίς να υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών, καθώς στον Κρατικό Προϋπολογισμό καταγράφεται ότι η Ελλάδα το 2025 θα έχει το τέταρτο υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα συνολικό έλλειμμα που θα αγγίξει το μηδέν και τους ταχύτερους ρυθμούς μείωσης του δημόσιου χρέους στο σύνολο των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.

Η Ελλάδα έχει πολλαπλάσια ανάπτυξη από τον μέσο όρο της ευρωζώνης και σε συνδυασμό με τις πρωτοβουλίες περιορισμού της φοροδιαφυγής που έχουν πια χειροπιαστά αποτελέσματα, αυξάνονται τα έσοδα του κράτους χωρίς να αυξάνεται κανένας φορολογικός συντελεστής.

Οι επενδύσεις και οι εξαγωγές θα αυξηθούν το 2025, ενώ το ίδιο ισχύει και για τις δημόσιες επενδύσεις, οι οποίες έχουν υπερδιπλασιαστεί το 2024 σε σχέση με το 2019 και θα αυξηθούν ακόμη πιο πολύ την επόμενη χρονιά.

Σε σχέση με το 2019, το 2025 οι δαπάνες για την Υγεία θα έχουν αυξηθεί κατά 74%, ενώ οι δαπάνες για την Άμυνα κατά 73%, υπογραμμίζοντας και τις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ενώ, παράλληλα, οι δαπάνες για την προστασία του περιβάλλοντος, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, αυξάνονται σημαντικά στον Προϋπολογισμό του 2025.

Σημειώνεται ότι το ΑΕΠ το 2025 θα έχει αυξηθεί κατά 62 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή κατά 34% σε σχέση με το 2019.

Ο ρυθμός ανάπτυξης, όπως και στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αναμένεται να ανέλθει σε 2,2% φέτος και 2,3% το 2025, και το πρωτογενές πλεόνασμα να διαμορφωθεί σε 2,5% φέτος και 2,4% του ΑΕΠ του χρόνου.

Το δεύτερο βασικό δεδομένο είναι ότι με τον φετινό προϋπολογισμό η κυβέρνηση συνεχίζει και στηρίζει την αύξηση των εισοδημάτων των πολιτών με 12 νέες μειώσεις φόρων, όπως η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1 μονάδα, η απαλλαγή από τον φόρο ασφαλίστρων υγείας για παιδιά έως 18 ετών και η αυτοτελής φορολόγηση αμοιβών των εφημεριών των γιατρών με συντελεστή 22%.

Τα νέα μόνιμα δημοσιονομικά μέτρα επιφέρουν επιπλέον δημοσιονομικό κόστος το 2025 σε σχέση με το 2024 περίπου 1,1 δισ. ευρώ και εστιάζουν στη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος, στην ενίσχυση των επενδύσεων και της καινοτομίας, στην αντιμετώπιση του δημογραφικού και του στεγαστικού ζητήματος, καθώς και στην αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής αλλαγής.

Ταυτόχρονα, η ψηφιοποίηση των λειτουργιών του Δημοσίου, που προχωρά με εντατικό ρυθμό, και η μάχη κατά της φοροδιαφυγής έχει ήδη δώσει απτά αποτελέσματα, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ίδιας της Κομισιόν, θα πετύχουμε να κλείσουμε κατά 50% την «τρύπα» από τα έσοδα στο ΦΠΑ. Ένα ακόμη μέρισμα το οποίο θα διανεμηθεί στους πολίτες τα επόμενα χρόνια.

Εκλογές το 2027

Σε ό,τι αφορά στον γενικότερο κυβερνητικό σχεδιασμό αυτός προβλέπει την ολοκλήρωση της θητείας, όπως προκύπτει και από την αναφορά του πρωθυπουργού στην εκδήλωση για τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη. «Με όλο αυτό το πλέγμα των παρεμβάσεων πιστεύουμε ότι μέσα στα επόμενα δυόμισι χρόνια της κυβερνητικής μας θητείας θα δώσουμε μία διαφορετική εικόνα στην ελληνική δικαιοσύνη», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Και κάπου εκεί, στα δυόμισι χρόνια δηλαδή, θα έχουμε την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Το έτος 2027 και όχι νωρίτερα. Εξάλλου -όπως τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης- στον απόηχο της διαγραφής του Αντώνη Σαμαρά «δεν θα πέσει η κυβέρνηση, δεν το θέλει κανένας βουλευτής αυτό».

Αυτό που σίγουρα θα χρειαστεί η κυβέρνηση είναι πιο υψηλές ταχύτητες. Και ανοικτά αυτιά σε όσους και εντός της ΝΔ ασκούν κριτική στην κυβέρνηση. «Δεν ισχυρίζομαι σε καμία περίπτωση ότι όλα γίνονται άψογα. Είμαι ο πρώτος ο οποίος πάντα επιδιώκει την κριτική και θεωρώ ότι μόνο αν είμαστε πραγματικά αυστηροί με τους εαυτούς μας και με το έργο μας μπορούμε ουσιαστικά να βελτιωνόμαστε», τόνισε ο πρωθυπουργός, για να συμπληρώσει: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε από πού ξεκινήσαμε πριν από πέντε χρόνια και πού είμαστε σήμερα». Η πεποίθηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι παρά τις δυσκολίες η χώρα βρίσκεται σε «ανορθωτική τροχιά σε κάθε τομέα της δημόσιας ζωής», κι αυτό θα γίνεται ακόμα πιο εμφανές όσο ολοκληρώνονται και ωριμάζουν οι μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί.

Γρίφος η εκλογή νέου ΠτΔ

Βέβαια η επιλογή του προσώπου για την Προεδρεία της Δημοκρατίας μπορεί να αποτελέσει θέμα κομβικής σημασίας, γιατί το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση χρειάζεται ένα success story. Εδώ όλα φαίνονται να είναι ανοικτά, καθώς ο πρωθυπουργός δεν έχει εκμυστηρευθεί σε κανέναν τις σκέψεις του. Όσοι πάντως παραβρέθηκαν στην εκδήλωση για τη Δικαιοσύνη όπου ήταν παρούσα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, είδαν τη συχνότητα με την οποία της απευθυνόταν ο πρωθυπουργός κατά την ομιλία του, όπως και τον διάλογο στο περιθώριο της παρουσίασης. Η κίνηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτιμάται ότι δεν ήταν τυχαία. Έδειξε εμπράκτως τον θεσμικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον σεβασμό του προς τον ίδιο τον θεσμό. Επανειλημμένα έχει χαρακτηρίσει άκαιρη και προσβλητική τη συζήτηση για την προεδρική εκλογή και την ονοματολογία απ' όπου κι αν προέρχεται, και η στάση του αυτή ήρθε να επιβεβαιώσει τη θέση του στο ζήτημα.

Πάντως και αυτή τη φορά οι αποφάσεις του θα ληφθούν όπως και το 2020 «στο βουνό». Θα τις ανακοινώσει δε τον Ιανουάριο, ανοίγοντας έτσι και τη σχετική συζήτηση.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 24.11.2024

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.