«Πιο γρήγορα , πιο δίκαια, πιο αποτελεσματικά» ήταν ο τίτλος που ξεχώριζε και αναβόσβηνε στο φόντο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Κυριακή στο πλαίσιο της 88ης ΔΕΘ. Αυτός θα είναι και ο «μπούσουλας» της κυβέρνησης για την επόμενη τριετία στην πορεία προς τις επόμενες εθνικές εκλογές του 2027. Με στόχο τη γρήγορη υλοποίηση δράσεων που θα αποφέρουν μετρήσιμα αποτελέσματα για τους πολίτες στην καθημερινότητά τους.
Η επόμενη ημέρα των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού στην Έκθεση της Θεσσαλονίκης βρήκε την κυβέρνηση σε μία νέα φάση, καθώς δουλειά των υπουργείων είναι να υλοποιήσουν το ταχύτερο δυνατόν τις συγκεκριμένες εξαγγελίες, ώστε αυτές να φτάσουν γρήγορα στους πολίτες και να πειστούν ότι αυτά που λέει η κυβέρνηση τα κάνει και πράξη. «Το είπαμε το κάναμε» είναι άλλη μια φράση-κλειδί για το επόμενο διάστημα, όπου θα υπάρχει συνεχής έλεγχος για τα παραδοτέα, καθώς είναι κοινός τόπος ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».
Αυτό συνέβη με το καλημέρα αυτής της εβδομάδας. Τη Δευτέρα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης εξειδίκευσε τα μέτρα της Θεσσαλονίκης με τις ανακοινώσεις για τις 12 αυξήσεις αποδοχών και τις 12 μειώσεις φόρων, ενώ τη Δευτέρα και την Τρίτη σε διαδοχικές συσκέψεις υπό την προεδρεία του πρωθυπουργού συζητήθηκαν η υλοποίηση του προγράμματος «Μαριέττα Γιαννάκου» για την ανακαίνιση των σχολικών εγκαταστάσεων και οι προτεραιότητες της κυβέρνησης στον τομέα της υγείας. Επακολούθησε η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη σε βρεφονηπιακό σταθμό στο Θησείο, μαζί με την υπουργό Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη, όπου μίλησε για την αύξηση των vouchers και τη στήριξη στην οικογένεια και τις εργαζόμενες μητέρες.
Όλα αυτά δείχνουν μία μικρή στροφή στη στρατηγική. Κι αυτό γιατί στον πρώτο χρόνο της δεύτερης τετραετίας της η κυβέρνηση επέμεινε με ένταση στο σκέλος των μεταρρυθμίσεων, χωρίς μάλιστα να υποχωρήσει σε αυτές που προκάλεσαν αντιδράσεις ακόμα και στην κομματική της βάση, όπως ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών και η φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών. Αυτό -όπως σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη- είχε ως αποτέλεσμα να μη γίνουν κατανοητές παρεμβάσεις που έγιναν και αφορούσαν στην καθημερινότητα.
Έτσι ενώ η ακρίβεια, το στεγαστικό πρόβλημα, η υγεία, η σχολική στέγη και η ασφάλεια να ταλαιπωρούν τους περισσότερους πολίτες, η επιμονή στις μεταρρυθμίσεις, που μάλιστα δεν είχαν άμεσα αποτελέσματα, ίσως και να κούρασε.
Φυσικά αυτοί οι προβληματισμοί δε φέρνουν αλλαγή η πορείας, όμως γίνεται όλο και πιο αντιληπτό πως χρειάζεται μία αλλαγή του μείγματος που θα συνοδεύεται από πρακτικά αποτελέσματα. Ειδικά σε ότι αφορά στα εισοδήματα και στην ποιότητα ζωής. Έτσι εξηγείται και η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τους δύο πιο σημαντικούς στόχους στην πορεία προς το 2027: αύξηση εισοδημάτων και υγεία.
Η κυβέρνηση έχει βέβαια μπροστά της μία τριετία μέχρι τις εκλογές του 2027, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει χρόνος για χάσιμο. «Αν δεν αντιστρέψουμε άμεσα το κλίμα, μετά θα τρέχουμε πίσω από τα προβλήματα και ίσως να είναι πολύ αργά», σημειώνουν κοινοβουλευτικά στελέχη.
Τα ευρήματα από την έρευνα της MRB είναι δηλωτικά της δυσκολίας. Οι πολίτες εμφανίζονται απαισιόδοξοι για την κατάσταση στη χώρα, αφού στην ερώτηση «πώς πάνε τα πράγματα στη χώρα» το 63,3% απαντά «αρκετά/πολύ άσχημα», το 25,6% «ούτε καλά ούτε άσχημα», και μόλις το 10% «πολύ καλά». Στο κυβερνητικό επιτελείο είναι αισιόδοξοι ότι η κατάσταση είναι αντιστρέψιμη και εδώ ο ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έχει βγει μπροστά ο ίδιος τις τελευταίες εβδομάδες για να αναδείξει το έργο που έχει γίνει, θα είναι κομβικός.
Το αγκάθι του μεταναστευτικού
Την ίδια στιγμή η αλλαγή στάσης της Γερμανίας στο μεταναστευτικό με την απόφαση να κλείσει τα χερσαία της σύνορα επιβάλλοντας άμεσους ελέγχους για έξι μήνες έχει δημιουργήσει προβληματισμό στην κυβέρνηση, η οποία φέρεται αποφασισμένη να μη δεχτεί τετελεσμένα.
«Αυτό που δεν είναι σωστό είναι να κινηθούμε σε ad hoc εξαιρέσεις από τη Σένγκεν, που δεν θα επιτρέψουν την ελεύθερη διακίνηση πολιτών. Η εφαρμογή του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου, πρέπει να είναι η πρώτη προτεραιότητα», διεμήνυσε από την Αυστρία, όπου την Τετάρτη πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Το παρασκήνιο λέει ότι η κυβέρνηση Σολτς πιέζεται από την άνοδο της ακροδεξιάς, όπως αποτυπώθηκε στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές κρατιδίων της πρώην Ανατολικής Γερμανίας και προχωρά σε μία πιο αυστηρή πολιτική για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει με 8.000 μετανάστες, οι οποίοι έχουν φτάσει παράνομα χωρίς να υπάγονται σε καθεστώς ασύλου και με περίπου 80.000, οι οποίοι έχουν άσυλο, όμως θα έπρεπε να έχουν επιστρέψει στις χώρες πρώτης υποδοχής, αφού έχουν περάσει οι 90 ημέρες που δικαιούνται να κινηθούν ελεύθερα εντός της ΕΕ. Έτσι επανέρχεται στη συζήτηση το ζήτημα της επιστροφής αυτών των μεταναστών στις χώρες πρώτης υποδοχής, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες το ζήτημα τέθηκε από τον Γερμανό Αντικαγκελάριο Ρόμπερτ Χάμπεκ στον Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχαν το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη, με τον Γερμανό πολιτικό να ζητά η Ελλάδα να αυξήσει τις κοινωνικές παροχές προς τους μετανάστες. Έτσι ώστε τα γερμανικά δικαστήρια να μπορούν να απορρίψουν την αίτηση ενός προς απέλαση από την Γερμανία μετανάστη αν κρίνουν ότι στο κράτος όπου θα απελαθεί θα έχει μικρότερες παροχές από αυτές που απολαμβάνει ήδη.
«Δεν μπορεί κανείς να έχει την απαίτηση από την Ελλάδα να έχει ένα πιο ευνοϊκό πλαίσιο κοινωνικής προστασίας για τους πρόσφυγες από ό,τι έχει για τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες» ήταν η απάντηση του πρωθυπουργού στις γερμανικές πιέσεις των τελευταίων μηνών στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό καγκελάριο Καρλ Νεχάμερ.
«Σήμερα στην Ευρώπη υπάρχουν χώρες που έχουν πολύ μεγάλη έλξη και τραβούν μετανάστες και πρόσφυγες που έχουν δικαίωμα να μετακινηθούν νόμιμα. Αυτό πρέπει να απασχολήσει την ίδια τη Γερμανία, εμείς δεν θα υποδείξουμε πώς θα οργανώσει το κοινωνικό της κράτος», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός για να υπενθυμίσει στο Βερολίνο ότι η Ελλάδα δεν έχει διάθεση να επωμιστεί το βάρος για τις δικές του λάθος πολιτικές επιλογές.
Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν εφησυχάζουν, καθώς γνωρίζουν ότι η γερμανική κυβέρνηση θα επιμείνει και αν υπάρχει ένας ορατός κίνδυνος είναι το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων να επεκταθεί και στα αεροδρόμια. Πάντως το μεταναστευτικό αναμένεται να κυριαρχήσει στη Σύνοδο του Βερολίνου για τα Σύνορα και την Ασφάλεια, η οποία θα διεξαχθεί την επόμενη Τρίτη, όπου τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει ο υπουργός Μετανάστευσης Νίκος Παναγιωτόπουλος, ενώ θα έχει και τετ-α-τετ με τον αρμόδιο Γερμανό υφυπουργό Εσωτερικών.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14-15.09.2024