ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Το στοίχημα του Αυγούστου και τα σενάρια του φθινοπώρου

Εύρης Τσουμής18 Ιουλίου 2021

Ο Αύγουστος θεωρείται «νεκρός» μήνας αφού η χώρα μπαίνει στον αστερισμό της θερινής ραστώνης με σχεδόν τα πάντα να υπολειτουργούν και τους περισσότερους να βρίσκονται σε διακοπές… Όχι φέτος όμως. Το μεγάλο στοίχημα για την επίσπευση των εμβολιασμών ώστε να κτιστεί το τείχος ανοσίας που θα κρατήσει όρθια όλη την κοινωνία, χωρίς lockdown και κοινωνικές εντάσεις, κρίνεται αυτό τον καυτό -στην κυριολεξία- Αύγουστο.

Το αποτέλεσμα της μεγάλης επιχείρησης της κυβέρνησης θα κρίνει ουσιαστικά τόσο τις οικονομικές όσο και τις πολιτικές εξελίξεις και διεργασίες το Σεπτέμβριο. Τα σενάρια που υπάρχουν στο τραπέζι είναι αυτά του ανασχηματισμού και των εκλογών και η πορεία των εμβολιασμών θα κρίνει τι και πώς θα γίνει τελικά…

Η κυβέρνηση δίνει τη μάχη, με κάθε μέσο, για να αυξηθεί ο αριθμός των εμβολιασμών, αυξάνοντας την πίεση σε επαγγελματικές και κοινωνικές ομάδες, όχι χωρίς αντιδράσεις πάντως.

Η πίεση στην Εκκλησία φαίνεται να αποδίδει σε ένα μεγάλο αριθμό ιεραρχών, αλλά υπάρχουν και πολλοί που δε δέχονται να πάρουν καθαρή θέση και να μιλήσουν ανοιχτά και δημόσια για την ανάγκη όλοι να εμβολιαστούν -και οι ιερείς τους που δηλώνουν ανοικτά πως είναι κατά του εμβολίου- για να προστατευθεί η δημόσια υγεία. Η πρόσφατη περιοδεία του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα έδειξε πως υπάρχουν ιεράρχες που δε συντάσσονται με τη γραμμή της κυβέρνησης… Το είπε άλλωστε καθαρά στον κ. Πέτσα ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Καρπενησίου κ. Γεώργιος, μετά τη συνάντηση που είχαν οι δυο τους. «Επειδή και εγώ ζω το πρόβλημα μέσα από άλλη οπτική γωνία, σας είπα την άποψή μου. Σίγουρα όπου μπορώ, αλλά επίσημα σας λέω όχι, δεν μπορώ να το κάνω, σας το λέω ευθέως» τόνισε ο Σεβασμιότατος μετά τη συνάντηση.

«Αγκάθι» η υποχρεωτικότητα

Αντιδράσεις εκδηλώνονται για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού ακόμα και στο χώρο των υγειονομικών! Κάποιοι συνδικαλιστές λένε πως, η επιβολή του μέτρου θα φέρει «αντίθετα αποτελέσματα», αν και θα περίμενε κανένας το σύνολο των γιατρών και των νοσηλευτών να ήταν αυτοί που θα έδιναν το καλό παράδειγμα σε όλους, πείθοντας τους ανεμβολίαστους συναδέρφους τους να κάνουν το εμβόλιο. Το ποσοστό των ανεμβολίαστων γιατρών φτάνει στο 7%.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνηση δείχνουν αποφασισμένοι όμως να μην κάνουν πίσω παρά τις αντιδράσεις, αφού γνωρίζουν πως η κοινωνία, δε μπορεί να κρατηθεί όρθια με άλλο τρόπο παρά με τον εμβολιασμό της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού.

Αυξάνεται η πίεση

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση αυξάνει την πίεση. Βάζει στο τραπέζι και τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των εκπαιδευτικών κι ας γνωρίζει πως κάποιοι από αυτούς θα αντιδράσουν έντονα. Άνοιξε την πλατφόρμα για τον εμβολιασμό των μικρών ηλικιών 15 - 17 χρονών, αυστηροποίησε το πλαίσιο λειτουργίας των μαγαζιών στο χώρο της εστίασης και της διασκέδασης δίνοντας προτεραιότητα στους εμβολιασμένους, αυξάνοντας κατά πολύ τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται στους παραβάτες και εντατικοποιώντας τους ελέγχους.

Σύμφωνα με όσα δηλώνουν κυβερνητικοί κύκλοι «είναι χρέος όλων -κομμάτων, Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Εκκλησίας, συλλογικών φορέων- να ενώσουμε τη φωνή μας με αυτήν της επιστήμης και της λογικής προκειμένου να πειστούν όσοι συμπολίτες μας διατηρούν επιφυλάξεις για την ασφάλεια, την αποτελεσματικότητα και την αναγκαιότητα του εμβολιασμού. Το δίλημμα, λοιπόν, είναι σαφές: “Ή θα εμβολιαστούμε ή θα νοσήσουμε”. Είναι καιρός να συσπειρωθούμε όλοι γύρω από μία κοινή πραγματικότητα. Και τότε θα διαπιστώσουμε ότι οι κοινοί κανόνες δεν διχάζουν, αλλά ενώνουν».

Η εντατικοποίηση της προσπάθειας να αυξηθούν οι εμβολιασμοί έφερε πάντως και τα πρώτα αποτελέσματα. Όπως είπε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, τις τελευταίες ημέρες έχουν κλειστεί πάνω από 600.000 ραντεβού για εμβολιασμό και το ένα τρίτο από αυτά αφορά σε νέους.

Μέχρι την περασμένη Πέμπτη είχαν γίνει 9.480.000 εμβολιασμοί. Πάνω από 5.330.000 πολίτες είχαν κάνει έστω μια δόση και περισσότεροι από 4.430.000 είχαν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους.

Δραματικές επισημάνσεις

Με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου όλο πιο και δυνατά τις τελευταίες μέρες, μιλώντας ανοιχτά για δραματική αύξηση των κρουσμάτων το επόμενο διάστημα, όλη αυτή η προσπάθεια είναι μονόδρομος για την κυβέρνηση. Η πρόεδρος των νοσοκομειακών γιατρών Ματίνα Παγώνη έκανε λόγο για μελέτες που δείχνουν πως τον Δεκαπενταύγουστο θα «χτυπάμε» 10.000 κρούσματα την ημέρα. «Η μετάλλαξη Δέλτα έχει ταξιδέψει εδώ και πολύ καιρό και έχουμε αρχίσει να ανησυχούμε. Το ιδανικό θα ήταν οι πολίτες αν μπορούν να εμβολιαστούν πρώτα και μετρά να πάνε διακοπές, ή εκεί που θα πάνε να εμβολιαστούν, γιατί για μας είναι πολύ σημαντικό. Από εδώ και πέρα μέχρι το τέλος Αυγούστου πρέπει να φτιάξουμε το τείχος ανοσίας στο 80%, γιατί μπαίνοντας στο φθινόπωρο τα πράγματα αλλάζουν, καθώς δεν μας ευνοεί ούτε και ο καιρός». Ήδη άρχισε να καταγράφεται υπάρχει μια μικρή αύξηση στις νοσηλείες λόγω κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες κάτι το οποίο απ' ό,τι φαίνεται προβληματίζει το υπουργείο Υγείας και τις διοικήσεις των νοσοκομείων.


Τα δύο σενάρια

Οι εξελίξεις και το κατά πόσο θα κερδηθεί το στοίχημα του Αυγούστου θα καθορίσουν και τις πολιτικές διεργασίες στο Σεπτέμβριο. Ο πρωθυπουργός σε όλες τις δηλώσεις του επιμένει πως οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας αλλά αν τα πράγματα δεν πάνε σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό τότε δε θα είναι παράξενο αν ο πρωθυπουργός προχωρήσει σε ευρύ ανασχηματισμό. Στην περίπτωση όμως οι εξελίξεις είναι θετικές και κερδηθεί το στοίχημα του Αυγούστου τότε το σενάριο των πρόωρων εκλογών μπορεί να πάρει σάρκα και οστά.

Σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση μοιάζει να είναι σε «αναμμένα κάρβουνα», αφού πολλά κρίνονται αυτό τον καυτό Αύγουστο.


Θετικές ειδήσεις για την οικονομία

Στα θετικά για την κυβέρνηση πιστώνονται η έγκριση του ελληνικού προγράμματος από το Ταμείο Ανάκαμψης από το οποίο αναμένεται να εκταμιευτούν φέτος ως το τέλος του χρόνου περίπου 7,5 δισ. ευρώ, και η αύξηση της οικονομικής δραστηριότητας σε σχέση με τη μεγάλη πτώση που προκάλεσε πέρυσι η πανδημία.

Τίποτε από αυτά όμως δε θα έχει σημασία αν δεν κτιστεί το τείχος ανοσίας. Όσο κι αν η κυβέρνηση επιμένει πως πλέον δεν θα υπάρχουν περιορισμοί για τους εμβολιασμένους αλλά μόνο για τους ανεμβολίαστους, η πραγματικότητα μπορεί να αποδειχθεί οδυνηρή αν επαληθευτούν έστω και μερικώς οι προβλέψεις των επιστημόνων.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 18.07.2021

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.