ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυβέρνηση: Ζητούμενο οι γερμανικές επενδύσεις

Νίκος Οικονόμου01 Σεπτεμβρίου 2019

«Projekt: Investitionen» σαν να λέμε «επιχείρηση: επενδύσεις». Αυτός θα μπορούσε να είναι ο ελληνογερμανικός τίτλος της σύντομης αλλά ουσιαστικής επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βερολίνο και στη Γερμανία, όπου την Πέμπτη είχε συναντήσεις με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς, κατά τις οποίες οριστικοποιήθηκε η συμφωνία για το κομβικής σημασίας δεκαετές «πράσινο επενδυτικό σχέδιο» για τα χρόνια 2020 - 2030, το οποίο έκλεισε στην τετ α τετ συνάντηση Μέρκελ-Μητσοτάκη.

Οι δύο ηγέτες μίλησαν για τη δυνατότητα να υπάρξει κύμα επενδύσεων στους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της διαχείρισης απορριμμάτων, των δράσεων που είναι φιλικές προς το περιβάλλον και της ηλεκτροκίνησης, ιδιαίτερα με βάση τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που παρουσιάζει η χώρα μας, ενώ συμφωνήθηκε η διενέργεια ενός μεγάλου επενδυτικού forum στις αρχές του επόμενου έτους.

Αυτό αποτελεί ένα μεγάλο κομμάτι του σχεδίου της κυβέρνησης για προσέλκυση διεθνών επενδύσεων, όπως είχε ξεδιπλωθεί και στο πρόσφατο ταξίδι που έκανε ο έλληνας πρωθυπουργός στο Παρίσι και στη συνάντηση που είχε κάνει με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν. 

Ένα σχέδιο για την επιτυχία του οποίου ο κ. Μητσοτάκης θα κινηθεί και εκτός Ευρώπης. «Δεν περιορίζουμε τους ορίζοντές μας στη Γερμανία και στην Ευρώπη. 

Στις αρχές Νοεμβρίου θα βρεθώ στη Σαγκάη, στο πλαίσιο της EXPO 2019, και θα έχω συνάντηση και με τον πρόεδρο της Κίνας», τόνισε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν κατά το ταξίδι του στο Βερολίνο.

Deutsche Investitionen, λοιπόν. Αυτός ήταν ο βασικός στόχος του ταξιδιού που εκφράστηκε με τον πιο επίσημο τρόπο. Μένει τώρα και να υλοποιηθεί από τι γερμανικές εταιρείες, αλλά και από το ελληνικό δημόσιο.

Φυσικά, αυτό μόνο απλό δεν θεωρείται. Γιατί οι επενδύσεις δεν έρχονται κατά παραγγελία. «Οι επενδύσεις δεν θα έρθουν εν μία νυκτί. Επιπλέον, βρισκόμαστε στην αρχή μιας οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη. H Ελλάδα θα πρέπει τώρα να αναπτυχθεί παρά τις αντιξοότητες της διεθνούς οικονομίας. 

Εντούτοις, θα επωφεληθούμε από τα εμφανώς πλέον χαμηλότερα επιτόκια επιτέλους και για την Ελλάδα. Και μπορούμε να επικεντρωθούμε γρήγορα στην υλοποίηση συμβολικά σημαντικών επενδυτικών πρότζεκτ, όπως η ιδιωτικοποίηση και ανάπλαση του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό», σημείωσε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική συντηρητική εφημερίδα «FAZ».

Στο ακανθώδες ζήτημα των πλεονασμάτων αυτό που διαφάνηκε είναι ότι θα τεθεί μετά το 2021, ενώ τόσο για το συγκεκριμένο όσο και για τα άλλα ζητήματα που αφορούν τις υποχρεώσεις της χώρας, οι συζητήσεις θα γίνουν με τους θεσμούς και το Eurogroup. «Πρόθεσή μας είναι να κλείσουμε την 4η αξιολόγηση πολύ σύντομα», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης που, παρά το γεγονός ότι βρισκόταν εκτός συνόρων, δεν παρέλειψε να ρίξει και μία αιχμή από την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Εμείς έχουμε ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Δεν χρειάζεται να κάνουμε κωλοτούμπα. Είναι πολύ ωραίο να λες σε όλους ότι θα εφαρμόσεις το πρόγραμμά σου, αυτό για το οποίο σε εξέλεξαν οι πολίτες», σημείωσε με νόημα σε συνομιλία του με έλληνες δημοσιογράφους.

Γενικά, όπως έλεγαν κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έλαβε το πράσινο φως να συνεχίσει να κινείται στη λογική της καταιγίδας στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, προκειμένου να αλλάξει το κλίμα για τη χώρα και να εδραιώσει στους ευρωπαίους συνομιλητές του την εικόνα ότι η κυβέρνηση εννοεί αυτά για τα οποία έχει δεσμευθεί προεκλογικά και θα τα εφαρμόσει.

Λέγεται μάλιστα ότι η γερμανίδα καγκελάριος ήταν απολύτως ενήμερη και συνεχάρη τον έλληνα πρωθυπουργό για την ταχύτητα με την οποία προχώρησαν οι αλλαγές στη χώρα μέσα στις πρώτες 50 ημέρες της νέας κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένων πολλών δύσκολων ζητημάτων, όπως η άρση του «φρένου» στις προσλήψεις και τα άμεσης προτεραιότητας βήματα σταθεροποίησης της ΔΕΗ, αλλά και σε θέματα με μεγάλη ουσιαστική και συμβολική σημασία, όπως η αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και της κατάστασης στο Μάτι.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές που γίνονται από τη νέα κυβέρνηση για τη στήριξη της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβομένων θέσεων εργασίας «είναι αλλαγές που γίνονται από εμάς, γιατί αφορούν πρωτίστως εμάς».

Στη συνάντηση κατεγράφη επίσης μια συναντίληψη για τις προτεραιότητες γύρω από το μεταναστευτικό, με βάση τις αρχές της αλληλεγγύης και της υπευθυνότητας. Παράλληλα, στο πλαίσιο της αρχής της υπευθυνότητας τονίστηκε η ανάγκη καταπολέμησης των κυκλωμάτων διακινητών από τις χώρες εισόδου, ενώ για την εφαρμογή της κοινής δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης - Τουρκίας συμφωνήθηκε η Ελλάδα να ενισχύσει τις επιστροφές, η δε Τουρκία να συγκρατήσει τις ροές, ελέγχοντας τα δίκτυα των διακινητών.

Όπως και στο Παρίσι έτσι και στο Βερολίνο τέθηκε το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο. Και όπως και στη γαλλική πρωτεύουσα εκφράστηκε απόλυτη αλληλεγγύη και στήριξη στην Κύπρο, καθώς είναι κοινή πεποίθηση στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι η Τουρκία προβαίνει σε παράνομες, αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο ενέργειες.

Γενικά η γραμμή που χαρακτήρισε τις δημόσιες παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη στη Γερμανία και στα γερμανικά μίντια είναι ότι η κρίση στην Ελλάδα έχει πια περάσει. «Οι τελευταίες εκλογές αποτέλεσαν ένα σημαντικό βήμα για να τεθεί οριστικά τέλος σε αυτό που εδώ και καιρό ήταν γνωστό ως ελληνική κρίση. Για πρώτη φορά μέσα σε δέκα χρόνια έχουμε μια κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και επιπλέον μια κυβέρνηση που είναι ξεκάθαρα μεταρρυθμιστική», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Τα capital controls

Στο εσωτερικό μέτωπο η κυβέρνηση θεωρεί ιδιαίτερα κομβική την απόφαση για την πλήρη άρση των capital controls, που ανακοινώθηκε αυτές τις ημέρες.

Η επιβολή τους είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, ενώ οι εικόνες από τις ουρές των πολιτών στα ATM’s, για να πάρουν τα εξήντα ευρώ, είναι χαραγμένες στη μνήμη και είχαν διασύρει τη χώρα στα μάτια της διεθνούς κοινότητας. Η τραπεζική αργία διήρκεσε μέχρι και τις 19 Ιουλίου 2015, ενώ οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων κράτησαν πενήντα ολόκληρους μήνες μέχρι σήμερα.

Η κυβέρνηση προχώρησε στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών και της Ένωσης Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος. Ενισχύοντας έτσι την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα. 

Όπως άλλωστε αποδεικνύεται από τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια στις τελευταίες δημοπρασίες εντόκων γραμματίων και από το γεγονός ότι η χώρα μας δανείστηκε από τις αγορές μέσω επταετούς ομολόγου 2,5 δισ. με ιστορικά χαμηλό επιτόκιο 1,9%, ενώ, τόσο η Τράπεζα Πειραιώς όσο και Εθνική Τράπεζα απέκτησαν φθηνότερη πρόσβαση στις αγορές για τη χρηματοδότησή τους.

Έτσι σήμερα, με την πλήρη άρση των capital controls, κλείνει ένας τετραετής κύκλος ανασφάλειας και ταυτόχρονα ανοίγει για τη χώρα μας ένας νέος κύκλος αισιοδοξίας και για την οικονομία και για το τραπεζικό σύστημα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" την 1η Σεπτεμβρίου 2019

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.