«Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία υπενθυμίζει ότι η καθολική πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά αποτελεί καταστατική υποχρέωση της Πολιτείας, που απορρέει από συνταγματικές επιταγές και πλήθος νομοθετικών κειμένων εθνικής και διεθνούς ισχύος. Αυτά μορφοποιούνται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, το οποίο έχει καταρτίσει και εφαρμόζει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη», δήλωσε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία.
Η υπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι «Το υπουργείο Πολιτισμού υπηρετεί με συνέπεια, εδώ και πέντε χρόνια, την επιταγή της καθολικής προσβασιμότητας με την υλοποίηση σειράς θεσμικών και διοικητικών παρεμβάσεων. Υλοποιεί αυτοτελώς ή συμμετέχει εξαρχής ενεργά και δυναμικά σε σειρά δράσεων και έργων που στοχεύουν στη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ΑμεΑ σε κάθε είδους πολιτιστική διαδικασία, τόσο στους τομείς της καλλιτεχνικής εκπαίδευσης, των οπτικοακουστικών παραγωγών και της αξιοποίησης του πολιτισμού ως προληπτικής και θεραπευτικής αγωγής, για την ανάπτυξη στοχευμένων εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων κοινωνικής ένταξης και πολυπολιτισμικότητας, όσο και στον τομέα της κατάρτισης μουσειολογικών και μουσειογραφικών μελετών, μελετών φυσικής προσβασιμότητας πολιτιστικών υποδομών, αρχαιολογικών χώρων και μνημείων της πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και της δημιουργίας εξειδικευμένου προσβάσιμου πολιτιστικού περιεχομένου με παραδοσιακά και ψηφιακά μέσα».
«Δεκάδες είναι πλέον οι χώροι πολιτιστικού ενδιαφέροντος που διαθέτουν αναβατόρια, ράμπες, αμαξίδια, ηλεκτροκίνητα οχήματα, για τα άτομα με κινητικά προβλήματα. Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, από το Παλαιό Φρούριο της Κέρκυρας ως τις μονές των Μετεώρων και από το Μπούρτζι του Ναυπλίου και την Αρχαία Μεσσήνη στην Πελοπόννησο ως το Δικταίο Άνδρο στην Κρήτη και την Αρχαία Ζώνη Μεσημβρία στον Έβρο. Με κορυφαίο παράδειγμα την Ακρόπολη, όπου ο ανελκυστήρας και οι ειδικές διαδρομές απέσπασαν τα εύσημα της UNESCO.»
«Ήδη, σε δεκάδες χώρους και μουσεία λειτουργούν ή υλοποιούνται ή δρομολογούνται ανάλογες παρεμβάσεις. Απτικές μακέτες, πληροφοριακό υλικό και πινακίδες, σε γραφή Μπράιγ, ακουστικές ξεναγήσεις για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης, όπως και εικονικές ψηφιακές περιηγήσεις για τα άτομα με προβλήματα ακοής. Τα Άτομα με Αναπηρία δεν καταβάλλουν αντίτιμο για την επίσκεψη σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους. Αρκεί μία απλή σάρωση, ένα σκανάρισμα της Ψηφιακής Κάρτας Αναπηρίας. Τέλος, η καθολική προσβασιμότητα έχει οριστεί ως αναγκαίο προαπαιτούμενο για την πιστοποίηση ενός μουσείου στο Ελληνικό Σύστημα Αναγνώρισης και Πιστοποίησης Μουσείων», πρόσθεσε η κ. Μενδώνη.
Η ίδια επεσήμανε ότι «Το υπουργείο Πολιτισμού, σε στενή συνεργασία με το αναπηρικό κίνημα και την ΕΣΑμεΑ, επιμορφώνει, συστηματικά, το προσωπικό των υπηρεσιών του, ώστε να συνδράμει τους συμπολίτες μας που έχουν ανάγκη. Στο πλαίσιο προγραμματικής συμφωνίας των δύο φορέων υλοποιείται το έργο "Καταγραφή συνθηκών προσβασιμότητας χώρων πολιτισμού και ανάπτυξη ψηφιακής πύλης πληροφόρησης για επισκέπτες με μειωμένη κινητικότητα (ΕΥΜΑΙΟΣ)". Το έργο επικεντρώνεται στην καταγραφή των συνθηκών προσβασιμότητας σε πολιτιστικούς χώρους και υποδομές της χώρας, με στόχο την αναβάθμισή τους, καθώς και τη δημοσιοποίηση σχετικών πληροφοριών, ώστε να εξυπηρετούνται ποιοτικά και αποτελεσματικά οι ενδιαφερόμενοι επισκέπτες, αλλά κυρίως τα Άτομα με Αναπηρίες και χρόνιες παθήσεις, τα ηλικιωμένα άτομα, και γενικότερα, τα εμποδιζόμενα άτομα».
«Για το υπουργείο Πολιτισμού, η απόδοση όλο και περισσότερων χώρων και δομών πολιτισμού, σε καθολική χρήση, από συμπολίτες μας με μειωμένες δυνατότητες και αυξημένες ανάγκες, αποτελεί ζήτημα δικαιοσύνης και δημοκρατίας. Λειτουργεί ως πρότυπο και κίνητρο για την ακώλυτη συμμετοχής τους και σε πολλές άλλες πτυχές και δραστηριότητες της κοινωνικής και της οικονομικής ζωής», κατέληξε η κ. Μενδώνη.