ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Λ. Νικολάου-Αλαβάνος: Η ουσία των «κατευθυντήριων γραμμών» της Ευρώπης είναι το «ευπροσάρμοστο εργατικό δυναμικό»

MakThes Team22 Οκτωβρίου 2024

Παρέμβαση στη συζήτηση για τις «κατευθυντήριες γραμμές για τις πολιτικές απασχόλησης των κρατών-μελών» στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο πραγματοποίησε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Ο ευρωβουλευτής του κόμματος, Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος, τόνισε, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση, τα εξής στην ομιλία του:

«Ουσία των "κατευθυντήριων γραμμών για την απασχόληση" όπως ομολογεί η ΕΕ είναι να διαμορφώσει "ευπροσάρμοστο εργατικό δυναμικό" για την "πράσινη και ψηφιακή μετάβαση", την "ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων", την "πολεμική οικονομία" της ΕΕ.

Θυσία δηλαδή τα δικαιώματα κι οι ανάγκες των εργαζομένων για τη θωράκιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας. Με προγράμματα κατάρτισης κι επανακατάρτισης, "ευρωπαϊκή κινητικότητα", δηλαδή περαιτέρω φτήνεμα της εργατικής δύναμης κι υπερεκμετάλλευση. Με συστάσεις κλιμάκωσης των ελαστικών μορφών απασχόλησης για γυναίκες, ΑμεΑ, Ρομά, πρόσφυγες από την Ουκρανία.

Τα ευχολόγια περί "ποιοτικών θέσεων με καλούς μισθούς", "προστασία δικαιωμάτων", δεν μπορούν να κρύψουν ότι η πρόσφατη οδηγία της ΕΕ για το δήθεν "επαρκή κατώτατο μισθό" οδηγεί στη γενικευμένη κατάργηση των ΣΣΕ και στην επιβολή από τις κυβερνήσεις μισθών γαλέρας».

«Οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα ήδη απαντούν σε κυβέρνηση ΝΔ και ΕΕ με την πάλη τους, με κλαδικές απεργίες σε Υγεία και Παιδεία, στις Πλατφόρμες, στον Τουρισμό-Επισιτισμό, στα Λιμάνια, στις Κατασκευές, οργανώνοντας πανελλαδική απεργία στις 20 Νοεμβρίου, "για μισθούς, παιδεία, υγεία, έξω τώρα απ' τα πολεμικά σφαγεία"» τόνισε, καταλήγοντας στην ομιλία του, ο Λ. Νικολάου-Αλαβάνος.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.