ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Λάρισα: Ξεσηκώθηκαν οι κάτοικοι για τις αποζημιώσεις αγροτών και κτηνοτρόφων

MakThes Team07 Νοεμβρίου 2023

Απεγνωσμένοι και απελπισμένοι δηλώνουν αγρότες και κτηνοτρόφοι από τη Λάρισα και τους υπόλοιπους νομούς της Θεσσαλίας οι οποί έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα από τις καταστροφές που προκάλεσαν πριν μερικούς μήνες οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες στην περιοχής μας.

Σύμφωνα με το onlarisssa, στην παράσταση διαμαρτυρίας σε ΕΛΓΑ και έπειτα σε ΟΠΕΚΕΠΕ σήμερα το πρωί της Τρίτης, συμμετείχαν όλες οι Ομοσπονδίες της Θεσσαλίας και οι Επιτροπές Αγώνα απαιτώντας «έγκαιρες και δίκαιες εκτιμήσεις και χρονοδιάγραμμα εξόφλησης των αποζημιώσεων.

 Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να αποζημιώσει στο 100% της πραγματικής αξίας τις τεράστιες ζημιές στην παραγωγή, στο φυτικό και ζωικό κεφάλαιο, στον εξοπλισμό και τις ασθένειες που παρουσιάστηκαν και μείωσαν δραστικά την παραγωγή», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση και συμπληρώνει πως: «Διαμαρτυρόμαστε στον ΟΠΕΚΕΠΕ για το πετσόκομμα της βασικής ενίσχυσης και των επιδοτήσεων της νέας ΚΑΠ αλλά και τις πολλές αδικίες που έχουν γίνει σε παραγωγούς που δεν πήραν ούτε ένα ευρώ χωρίς δική τους ευθύνη.

 Να ενημερωθούμε για ότι συνέβη, απαιτώντας άμεση πληρωμή σε όλους τους δικαιούχους στην βασική ενίσχυση. Να δοθούν σε όλους οι συνδεδεμένες ενισχύσεις και να εξαιρεθεί η Θεσσαλία από την εφαρμογή της ΚΑΠ για μια χρονιά ώστε όλοι να πάρουν στο ακέραιο τα χρήματα από τα διάφορα προγράμματα.

Δίνουμε αγώνα επιβίωσης και η λύση θα έρθει από τον ανυποχώρητο αγώνα μας, την οργάνωση και την ενότητα μας. Οι διάφορες συσκέψεις που γίνονται, οι υποσχέσεις που ακούμε εδώ και δυο μήνες μετά τις πλημμύρες έχουν μείνει στα λόγια χωρίς σαφή χρονοδιάγραμμα για την εξόφληση αποζημιώσεων και τα έργα που χρειάζονται».

Συνάντηση με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ 

Αντιπροσωπεία των αγροτών και των κτηνοτρόφων συναντήθηκε με τον προϊστάμενο του ΕΛΓΑ κ. Σπυρόπουλο και έθεσαν όλα τα αιτήματα. Ο κ. Μαρούδας ενημέρωσε τους αγρότες για το τι ειπώθηκε. «Ο κ. Σπυρόπουλος μας είπε ότι δεν υπάρχει κάποια περεταίρω ενημέρωση και το πιο ανησυχητικό είναι πως από ότι μας είπε δεν θα υπάρξει εξατομίκευση των ζημιών, αλλά θα υπάρξει κατά περιοχή, κατά ζώνη και όλοι θα πληρωθούν στο 50 ή 60%, χωρίς να έχει καθοριστεί το ύψος της τιμής. Θα υπάρξουν έτσι μεγάλες αδικίες», σημείωσε ο Ρίζος Μαρούδας. Τέλος πρόσθεσε: «Για τα πλημμυρισμένα ή τα χωράφια που δεν θα καλλιεργηθούν φέτος, μας είπε πως ο ΕΛΓΑ καλύπτει την παραγωγή για το 2023, όλα αυτά θα περάσουν στην κρατική αρωγή».

«Διεκδικούμε αποζημιώσεις, ετοιμάζουμε κινητοποιήσεις»

Ο Θοδωρής Γεωργαδάκης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Μαγνησίας, ανέφερε: «Είμαστε εδώ σήμερα και διατρανώνουμε τον αγώνα πανθεσσαλικά και από την πλευρά της Μαγνησίας που έχει πληγεί από την πυρκαγιά το καλοκαίρι, από δύο πλημμύρες κατά σειρά και έχουμε χάσει ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, ενώ δεν υπάρχει καμία δέσμευση και κανένα πραγματικό μέτρο στήριξης. Διεκδικούμε όλοι οι αγρότες να αποζημιωθούμε στο 100% της ζημιάς, να παρθούν άμεσα μέτρα. Μπαίνουμε σε δυναμικές κινητοποιήσεις, δεν είναι η ώρα να κάτσουμε με σταυρωμένα χέρια, να σηκωθούμε από τους καναπέδες διότι σε λίγο θα μας πάρουνε και τον καναπέ…».

Ο Πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ Κώστας Τζέλλας, σημείωσε πως «Έχουν συμπληρωθεί δύο μήνες από τις καταστροφές του Daniel και δυστυχώς ακόμη δεν έχουμε πάρει απάντηση από τον ΕΛΓΑ για το ύψος της αποζημίωσης που θα πάρουν αγρότες και κτηνοτρόφοι, ούτε καν την προκαταβολή. Πρέπει να αποζημιωθούμε στο 100% και να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ που είναι έκτρωμα. Θέλουμε έναν ΕΛΓΑ με δημόσιο χαρακτήρα αρωγό στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους. Η καθημερινότητα στα πληγέντα χωριά είναι πολύ άσχημη».

Ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ, Ρίζος Μαρούδας τόνισε: «Κάνουμε την παράσταση σήμερα διαμαρτυρίας, λόγω των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε εδώ και δύο μήνες και πέρα από τις ανακοινώσεις και τις υποσχέσεις δεν υπάρχει κανένα μέτρο στήριξης έως τώρα. Μας ενδιαφέρει κυρίως, να αποζημιωθεί η ζημιά στο 100%, το ζωικό και φυτικό κεφάλαιο, τα μηχανήματα και ο εξοπλισμός. Πρέπει να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ. Η προκαταβολή δεν καλύπτει τίποτα. Διεκδικούμε το δίκαιό μας και την στήριξη από την κυβέρνηση, είναι αιτήματα επιβίωσης, να τα κάνουν αυτά αν θέλουν να συνεχίσει να υπάρχει αγροτική παραγωγή και ζωή στην ύπαιθρο. Τον ξέρουμε τον τρόπο θα διεκδικήσουμε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά μας. Υπάρχουν σε όλους τους νομούς χωράφια που δεν θα καλλιεργηθούν φέτος αν δεν γίνουν κινήσεις, τα νερά στα χωράφια κοντά στην Κάρλα θα φύγουν σε δύο χρόνια».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Σωτηρίου, Άγγελος Τζιαμπαλής, σημείωσε ότι: «Να τονιστεί έντονα το θέμα των παρακαρλίων χωριών, υπάρχουν 2.000 στρέμματα τα οποία βρίσκονται κάτω από το νερό και δεν γνωρίζουμε πότε θα φύγουν τα νερά, δεν μας έδωσε η κυβέρνηση ένα σχέδιο για το πότε θα μπορέσουμε ξανά να καλλιεργήσουμε. Ο κόσμος βρίσκεται στον αέρα. Στο Σωτήριο τώρα κατοικούν μόλις 5 οικογένειες».

«Χάσαμε μεγάλο ζωικό κεφάλαιο και μεγάλη παραγωγή. Υπάρχει χοντρό πρόβλημα με τους κτηνοτρόφους, ούτε οι φίλοι αγρότες που έχουν τα δικά τους προβλήματα μπορούν να στηρίξουν τους κτηνοτρόφους αυτή την στιγμή», δηλώνει κτηνοτρόφος, όπως και ο Αθανάσιος Μασούρας, επίσης κτηνοτρόφος από την Μαγνησία σημείωσε: «Η κυβέρνηση μοιράζει ψίχουλα. Έχουμε καεί και έχουμε πλημμυρίσει, υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν που να μείνουν όχι απλά έχασαν τα χωράφια και τα ζώα τους. Η Θεσσαλία είναι ο κήπος της Ελλάδας, είναι ο πρωτογενής τομέας, αν δεν δώσει έμφαση η κυβέρνηση όχι δεν θα έρθουν νέοι αγρότες, αλλά θα φύγουμε και εμείς. Έχουμε επενδύσει χιλιάδες ευρώ και καταστραφήκαμε».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.