ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Λες και μου έριξαν βιτριόλι»: Η σοκαριστική περιγραφή γυναίκας-θύματος της μωβ μέδουσας (βίντεο)

MakThes Team12 Ιουνίου 2022

Στα πλοκάμια της μωβ μέδουσας, της Πελάτζια Νοκτιλούκα πιάστηκε η Ευαγγελία, που πριν λίγες ημέρες πήγε για μπάνιο στην παραλία Πάχη Μεγάρων. Ήταν τόσο έντονος ο πόνος από το τσίμπημα της μέδουσας που κόλλησε πάνω της που όπως φαίνεται στις φωτογραφίες το αποτύπωμα της έμεινε σαν τατουάζ πάνω στο σώμα της Ευαγγελίας.

«Ήρθε και κόλλησε πάνω μου. Έκανε ένα σημάδι πολύ μεγάλο. Ακόμα ο πόνος από την περασμένη Κυριακή ακόμα υπάρχει. Κάποιος που δεν το ξέρει θα νομίζει ότι έχω κάνει τατουάζ μέδουσας. Δεν μπορείς να περιγράψεις τον πόνο, το κάψιμο που έχεις» δήλωσε στον ΣΚΑΪ η γυναίκα το πρωί της Κυριακής. «Με έτσουζε πάρα πολύ λες και μου έριξαν βιτριόλι, τέτοιο κάψιμο ένιωσα. Μέσα μου έβραζε το δέρμα μου όλο» πρόσθεσε.
Στην Ελλάδα εμφάνιση μωβ μεδουσών έχει παρατηρηθεί σε περιοχές του Αιγαίου και του Ιονίου ακόμη και τον χειμώνα από χειμερινούς κολυμβητές. Το καλοκαίρι ο πληθυσμός τους αυξάνεται καθώς οι συνθήκες αναπαραγωγής, λόγω της ανόδου θερμοκρασίας του νερού της θάλασσας, ευνοούνται. Παράλληλα, η μείωση του πληθυσμού των ψαριών, που είναι κυνηγοί τους αλλά και των πληθυσμών των θαλάσσιων χελωνών -που είναι ο βασικός κυνηγός τους- ευνοεί την περαιτέρω αύξηση του πληθυσμού τους.
Όμως, πρόβλημα υπάρχει και με τις παραλίες της Χαλκιδικής, σύμφωνα με τον σχετικό χάρτη και το ρεπορτάζ του makthes.gr.

Συστάσεις και συμβουλές για πρώτες βοήθειες

Πρώτες Βοήθειες στο τσίμπημα από μωβ μέδουσα είναι οι ακόλουθες:

1. Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό (ΟΧΙ ΓΛΥΚΟ ΝΕΡΟ). Δεν τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος.

2. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά. Αυτό θα σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από τα κύτταρα των κεντριών που έχουν μείνει στο δέρμα.

3. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική πιστωτική κάρτα (ή ένα αντίστοιχο σκληρό πλαστικό) για να αφαιρέσουμε οποιαδήποτε πλοκάμια έχουν τυχόν μείνει στο δέρμα και το μείγμα της μαγειρικής σόδας. (δεν χρησιμοποιούμε τα χέρια μας γιατί είναι πιθανό να μεταφέρουμε τα τοξικά κεντριά και σε άλλα σημεία).

4. Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος θα πρέπει να είναι πάντα καλυμμένος σε πανί/ σακούλα κλπ και όχι σε απευθείας επαφή με το δέρμα. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν και τα gel πάγου (τύπου instant ice) μαζί με λευκή θήκη που τα συνοδεύει.

5. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε ένα γιατρό ή ένα φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη ή υδροκορτιζόνη.

6. MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξίδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία, γιατί όλα αυτά μπορούν να χειροτερέψουν την κατάσταση.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.