Του Λευτέρη Γεωργιάδη
Προέδρου Επιτροπής Αγοράς και σχέσεων με δήμους του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης
Το μόνιμο πρόβλημα χρήσης του κοινόχρηστου χώρου, ειδικά από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι ένα μόνιμο σημείο τριβής και αντιπαραθέσεων μεταξύ των επαγγελματιών και της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Το πρόβλημα διογκώθηκε μετά την περίοδο του COVID, που ορισμένοι επαγγελματίες που επιχειρούν σε κεντρικά σημεία της πόλης δεν συμμορφώνονται με τα νόμιμα μέτρα κατάληψης που τους επιτρέπει η άδεια που τους έχει εκδώσει ο δήμος.
Η άποψή μας είναι ότι πρέπει να επιτευχθεί ήπια εφαρμογή της νομιμότητας αφού βέβαια εξαντληθούν όλες οι διαδικασίες συνεννόησης και καλής θέλησης μεταξύ των παραβατικών και των υπηρεσιών του δήμου. Ως επιτροπή από την πρώτη στιγμή είμαστε σε συνεχή επαφή με τον δήμο συμμετέχοντας σε διάφορες συσκέψεις ώστε να βρεθεί «αναίμακτη» λύση για αποφυγή επιβολής μεγάλων προστίμων ή αφαίρεσης του επαγγελματικού εξοπλισμού. Επίσης το όλο ζήτημα δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό για τους επαγγελματίες που δεν έχουν δυνατότητα επέκτασης σε σχέση με άλλους που ανεξέλεγκτα παρανομούν.
Σε κάθε περιοχή πρέπει να διασφαλιστεί η ισόρροπη χρήση του δημόσιου χώρου από τα εμπορικά καταστήματα, τις επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος και φυσικά τους πολίτες οι οποίοι αδυνατούν να έχουν πρόσβαση κίνησης σε κεντρικά σημεία της πόλης. Μέσα στις σκέψεις μας είναι (εφόσον το επιτρέπει ο νόμος) να προτείνουμε την δυνατότητα έκδοσης προσωρινής άδειας κατάληψης επί πληρωμή, κοινόχρηστού χώρου στα όρια των παλιών μέτρων COVID κατά την διάρκεια του τριημέρου (Παρασκευή. Σάββατο, Κυριακή). Αυτό όμως προϋποθέτει την τήρηση μίας αυστηρής συμφωνίας μεταξύ επαγγελματιών και δημοτικής αρχής, η οποία θα είναι και ιδιαίτερα αυστηρή στις περιπτώσεις που δεν τηρείται.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21.01.2024