Ο Λευτέρης Καρχιμάκης είναι νομικός και πολιτικός επιστήμονας. Εργάζεται στη Χάγη της Ολλανδίας και διδάσκει Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διαχείριση Κρίσεων ως λέκτορας και υποψήφιος διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο του Leiden. Κατεβαίνει υποψήφιος ευρωβουλευτής στις εκλογές της 9ης Ιουνίου με το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής.
Με αφορμή την υποψηφιότητά του μιλά στη «ΜτΚ» για το διακύβευμα των εκλογών, τον στόχο του κόμματός του και τις ανάγκες της ΕΕ, τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στέλνει το μήνυμα πως οι νέοι μόνο μέσα από τη συμμετοχή μπορούν να διαπιστώσουν ότι δεν είναι όλοι ίδιοι.
Κύριε Καρχιμάκη, η ερευνητική σας δραστηριότητα επικεντρώνεται στην ευρωπαϊκή πολιτική. Αυτό αποτέλεσε και την αφορμή για να είστε υποψήφιος ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ την 9η Ιουνίου;
Έχω την χαρά να διδάσκω Ευρωπαϊκή Πολιτική και Διαχείριση Κρίσεων στην Χάγη. Μέσα από την ακαδημαϊκή μου μελέτη, διαπίστωσα ότι το «μοντέλο» ευρωβουλευτή που βλέπουμε στην Ελλάδα είναι έντονα προβληματικό. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, οι Έλληνες ευρωβουλευτές ήταν προτελευταίοι στην επιδραστικότητα μέσα στο ευρωκοινοβούλιο. Υπάρχει μία πολυπλοκότητα της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσμών. Θεωρώ αναγκαίο ότι ο Έλληνας ευρωβουλευτής θα πρέπει να είναι αυτός που γνωρίζει τον τρόπο λειτουργίας του ευρωκοινοβουλίου και γενικότερα των ευρωπαϊκών θεσμών, αλλά και να μην «εγκλωβίζεται» ανάμεσα σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες, γυρνώντας πίσω στην χώρα. Θα πρέπει να σταματήσει το ελληνικό παράδοξο, να βλέπει η ελληνική κοινωνία τον εκπρόσωπό της στην Ευρώπη, μόνο στην εκλογική διαδικασία.
Ποιο είναι για το ΠΑΣΟΚ το διακύβευμα των επικείμενων ευρωεκλογών; Η συζήτηση στον δημόσιο διάλογο εξακολουθεί και αναλώνεται σε ζητήματα επικαιρότητας και εσωτερικής κατανάλωσης. Αδικεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τις εκλογές και την κρισιμότητά τους;
Κάθε χρόνο το 50%-60% της ελληνικής νομοθεσίας προέρχεται από αποφάσεις του ευρωκοινοβουλίου. Επομένως εύκολα παρατηρούμε ότι οι ευρωεκλογές δεν πρέπει να θεωρείται ούτε «χαλαρή» ψήφος, ούτε εκλογές «δεύτερης κατηγορίας», αλλά κάτι το οποίο επηρεάζει εκατομμύρια συμπολίτες μας.
Επομένως το διακύβευμα των εκλογών του Ιουνίου είναι για το ποιο θα είναι το μέλλον της Ευρώπης. Στόχος δικός μου και του ΠΑΣΟΚ είναι να ενισχυθούν οι προοδευτικές δυνάμεις στην Ευρώπη, ώστε να μη δούμε πάλι τα βάρη να τα σηκώνει η μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία όσο οι μεγάλες εταιρείες αυξάνουν τα υπερκέρδη τους.
Το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας είναι η επόμενη μάχη που θα πρέπει να δοθεί, ώστε να υπάρχει χώρος για τη μείωση των ανισοτήτων εντός των χωρών της ΕΕ αλλά και μεταξύ τους. Τα λάθη των πολιτικών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που οδήγησαν σε μία Ευρώπη δύο ταχυτήτων, οικονομικής και κοινωνικής ανασφάλειας πρέπει να αποφευχθούν.
Πρόκειται για τις πρώτες εκλογές στην Ευρώπη μετά από συνεχείς κρίσεις (πανδημική, ενεργειακή, ακρίβεια), με έναν πόλεμο να μαίνεται στο έδαφός της και έναν άλλον στη γειτονιά της. Η ΕΕ στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων; Επέδειξε κατά την άποψή σας γρήγορα αντανακλαστικά; Και πώς σχολιάζετε την άνοδο της Ακροδεξιάς;
Δυστυχώς, ζούμε πολύ δύσκολες στιγμές με δύο πολέμους στην γειτονιά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ ως όφειλε στάθηκε στο πλευρό των λαών που δοκιμάζονται καταδικάζοντας κάθε ιμπεριαλιστική πολιτική. Όμως οι δύο πόλεμοι έδειξαν πόσο εκτεθειμένη ήταν η Ευρωπαϊκή Ένωση σε επίπεδο αγορών. Η εκτίναξη του κόστους ζωής αποτέλεσμα και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της ευρωπαϊκής οικογένειας της ΝΔ άνοιξαν διάπλατα την πόρτα της ακροδεξιάς.
Οι πολίτες βλέπουν ότι τα καθημερινά τους προβλήματα γιγαντώνονται μέρα με την μέρα, νιώθοντας αγανάκτηση και θυμό, οι οποίες και τελικώς οδηγούνται στην κάλπη. Στόχος των προοδευτικών δυνάμεων είναι να αποδείξουν ότι ο θυμός δεν είναι η λύση, αλλά η δημιουργία ενός πολιτικού οράματος.
Στόχος της Χαριλάου Τρικούπη είναι η δεύτερη θέση, αυτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ωστόσο οι δημοσκοπήσεις σας θέλουν τρίτους; Θα τις διαψεύσετε; Σας προβληματίζουν τα ευρήματα;
Οι εκλογές είναι μπροστά μας. Πολλές από τις δημοσκοπήσεις δίνουν στο ΠΑΣΟΚ το μεγαλύτερο ποσοστό δυνητικής ψήφου. Επομένως ο αγώνας που πρέπει να κάνουμε όλοι μας, είναι να καταφέρουμε να πείσουμε την κοινωνία για το πρόγραμμά μας. Το ΠΑΣΟΚ έχει βαθιές ρίζες στην κοινωνία, απόδειξη ήταν οι εκλογές στην αυτοδιοίκηση όπου το στελεχιακό δυναμικό που αμφισβήτησε την «γαλάζια» ηγεμονία προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ.
Η ΝΔ εξακολουθεί να επικρατεί στο πολιτικό σκηνικό και η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη και πολύ μακριά από τα ποσοστά που λαμβάνει η κυβέρνηση. Πού οφείλεται αυτό; Κάνει κάτι σωστά η ΝΔ ή λάθος η αντιπολίτευση;
Η ΝΔ έχει επιλέξει ως βασικό αντίπαλο το ΣΥΡΙΖΑ του κύριου Κασσελάκη. Η τακτική αυτή προφανώς αναδεικνύει τον κύριο Κασσελάκη σε πόλο αλλά αυτός ο πόλος έχει ταβάνι. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει πολιτική εναλλακτική για την χώρα παρά μόνο οργή. Έτσι εξυπηρετεί το αφήγημα της κυβέρνησης η οποία εδώ και καιρό έχει σταματήσει να επιχειρηματολογεί για κάποια υποτιθέμενη επιτυχία και μένει στο επιχείρημα «μετά από εμένα το χάος».
Το ΠΑΣΟΚ χαλάει αυτή την γραμμή επιχειρηματολογίας διότι έχουμε ξεκάθαρες λύσεις και προτάσεις για ένα διαφορετικό μοντέλο στο κοινωνικό κράτος, το κράτος δικαίου, την οικονομία κ.ά. Ενδεικτικά αναφέρω τις προτάσεις μας για μείωση ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την λύση του στεγαστικού, την κατάργηση της Golden Visa, τη δημιουργία ενός νέου, ισχυρού ΕΣΥ κ.ο.κ.
Έχετε ήδη ξεκινήσει περιοδείες στη χώρα. Τι μηνύματα λαμβάνετε από τον κόσμο;
Έχω την χαρά να έχω επισκεφθεί ήδη αρκετά μέρη της χώρας μας, ενώ σχεδιάζω να γυρίσω όσο το δυνατόν όλη την Ελλάδα. Αυτό που αντικρίζω είναι από τη μία περιοχές με μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης, και από την άλλη αρκετές ανησυχίες από τους πολίτες για ζητήματα που αντιμετωπίζουν.
Κεντρικό παράπονο από όλους είναι η αίσθηση ότι κανείς δεν νοιάζεται για τα καθημερινά τους προβλήματα. Προσωπικά θεωρώ ότι η λύση στο πρόβλημα είναι η συμμετοχική δημοκρατία. Πρέπει να πειστεί ο κόσμος να ξεκινήσει να συμμετέχει στην συνδιαμόρφωση των αποφάσεων, ξεκινώντας από την τοπική κοινωνία και φτάνοντας μέχρι το κεντρικό κράτος και την Ευρώπη.
Προτείνετε ένα σύστημα μηνιαίας λογοδοσίας και ενημέρωσης για όλα τα στάδια παραγωγής πολιτικής στα Ευρωπαϊκά όργανα. Απουσιάζει η λογοδοσία των ευρωβουλευτών, γι’ αυτό και η πρότασή σας;
Προσωπικά θεωρώ ότι ο ευρωβουλευτής που «εγκλωβίζεται» ανάμεσα σε Στρασβούργο και Βρυξέλλες, δεν μπορεί να γνωρίζει από πρώτο χέρι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της χώρας σε ικανοποιητικό βαθμό, ενώ παράλληλα δεν μπορεί να μεταφέρει και το τι αντιμετωπίζει στην ευρωβουλή.
Το στοίχημα της δικής μου γενιάς είναι να αλλάξει τα «κακώς κείμενα» που υπάρχουν σήμερα. Η πολιτική προέρχεται από την κοινωνία, ώστε να «υπηρετεί» τις ανάγκες της.
Είστε νέος άνθρωπος. Οι νέοι γυρνούν την πλάτη στην πολιτική. Ενόψει των ευρωεκλογών τι μήνυμα στέλνετε σε όσους προτιμούν την αποχή ή θεωρούν ότι «όλοι το ίδιο είναι»;
Η δική μου γενιά κινδυνεύει να είναι η πρώτη γενιά της μεταπολεμικής Ελλάδας που κινδυνεύει σοβαρά να ζήσει χειρότερα από την προηγούμενη γενιά. Επομένως είναι αναγκαίο ο νέος να σταματήσει να απέχει. Μέσα από την συμμετοχή, ο νέος μπορεί να διαπιστώσει ότι δεν είναι όλοι ίδιοι.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.04.2024