ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κεντρική Μακεδονία: Λιγότερες βροχές, πολλές πλημμύρες και “καυτά” καλοκαίρια φέρνει η κλιματική αλλαγή

Φανή Σοβιτσλή16 Απριλίου 2021

Λιγότερες βροχές, μείωση των χιονοπτώσεων σε ποσοστό μάλιστα που θα αγγίξει το 87%, αλλά περισσότερα πλημμυρικά φαινόμενα προβλέπονται τα επόμενα χρόνια στην Κεντρική Μακεδονία. Το κλίμα αναμένεται πιο ξηρό και πιο θερμό, καθώς ο αριθμός των πολύ ζεστών ημερών του έτους πρόκειται να αυξηθεί κατά 30 ημέρες, ενώ οι ημέρες με μεγάλο ή ανώτερο κίνδυνο δασικής πυρκαγιάς εκτιμάται ότι θα αυξηθούν από 13 έως και 50 ημέρες.

Τις προβλέψεις αυτές καταγράφει το περιφερειακό σχέδιο για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο παρουσιάστηκε και τέθηκε σε διαβούλευση, στη σημερινή πρώτη διαδικτυακή συνεδρίαση της Περιφερειακής Επιτροπής Διαβούλευσης.

Ειδικότερα για την θερμοκρασία, το σχέδιο προβλέπει ότι θα αυξηθεί μέχρι και 4,30 βαθμούς Κελσίου, στη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, ελάχιστες θα είναι οι θερμοκρασίες τους χειμώνες, γεγονός που μειώσει τη ζήτηση για θέρμανση και θα αυξήσει την αντίστοιχη για ψύξη.

Όπως τόνισε κατά την παρουσίαση του σχεδίου, ο αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης Κώστας Γιουτίκας, μεταξύ άλλων, προβλέπει τις κλιματικές μεταβολές τις επόμενες δεκαετίες και μέχρι το 2100 στην Κεντρική Μακεδονία, τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, ενώ προτείνει την εφαρμογή εξειδικευμένων μέτρων που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση τους.

«Μακροπρόθεσμα ο αριθμός των πολύ θερμών ημερών του έτους θα αυξηθεί κατά περίπου 30 ημέρες Η μέγιστη διάρκεια ξηρασίας ανά έτος αναμένεται να αυξηθεί από 7 έως 15 ημέρες, η στάθμη της θάλασσας θα ανέβει, ενώ η μέση τιμή της ανόδου θα κυμανθεί από 4 εκατοστά έως το 2030, μέχρι 57 εκατοστά στο μακροπρόθεσμο σενάριο» επισήμανε ο κ. Γιουτίκας.

Αυξάνει ο κίνδυνος πυρκαγιών, διάβρωσης και υφαλμύρωσης

Αναφερόμενος στις επιπτώσεις από τις αλλαγές του κλίματος, ο αντιπεριφερειάρχης υπογράμμισε ότι αφορούν στη μείωση της ετήσιας γεωργικής παραγωγής, στις αλλαγές του ρυθμού ανάπτυξης των ειδών της χλωρίδας, αλλά και την αύξηση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Επιπτώσεις θα υπάρχουν και στις δασικές εκτάσεις που κινδυνεύουν να καταστραφούν, στη μείωση της παραγωγής ξυλείας στα δάση, στην αύξηση των φαινόμενων διάβρωσης, στη μείωση της αλιευτικής παραγωγής, στις μεταναστεύσεις θαλάσσιων ειδών, στην εισβολή ξένων ειδών, καθώς και στη μείωση της τροφοδοσίας και ανανέωσης του νερού των υδροφόρων οριζόντων.

Ακόμη κινδυνεύουν με υφαλμύρωση οι παράκτιοι υδροφόροι ορίζοντες, εξαιτίας της μειωμένης τροφοδοσίας και της υπεράντλησης, με διάβρωση οι ακτές, ενώ αναμένονται καταστροφές παράκτιων υποδομών και απώλεια έκτασης της παραλίας, όπως και αύξηση της κατανάλωσης ενέργειας για ψύξη κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αυτό μάλιστα θα έχει ως αποτέλεσμα να υπερφορτωθεί το δίκτυο διανομής ηλεκτρικής ενέργειας της Περιφέρειας, να σημειώνονται συχνές διακοπές ρεύματος, συχνές βλάβες στα κέντρα υψηλής τάσης, και γενικά να μην είναι ικανοποιητική η παροχή υπηρεσιών στις τουριστικές υποδομές.

Ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν

Όσον αφορά στα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Γουτίκας είπε ότι αυτά που προτείνονται είναι:

*Η ανάπτυξη συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης για κινδύνους που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή

*Κατάρτιση σχεδίου έκτακτης ανάγκης σε επίπεδο Περιφέρειας

*Αύξηση του αστικού πρασίνου στις μεγάλες πόλεις *Επικαιροποίηση του χωροταξικού σχεδιασμού με βάση τις γεωγραφικές περιοχές με αυξημένη τρωτότητα στην κλιματική αλλαγή

*Εκπαίδευση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού

*Προετοιμασία εγκαταστάσεων για την αντιμετώπιση περιστατικών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή

*Παροχή κινήτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας, ανάπτυξη βιοκλιματικών υποδομών σε τουριστικές περιοχές

*Κατασκευή κάθετων κήπων, πράσινων οροφών κλπ.

*Παροχή κινήτρων στις τουριστικές επιχειρήσεις για τη βελτίωση των συνθηκών θερμικής άνεσης κατά τη θερινή περίοδο

*Εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση νερού, όπως και συλλογή και ανακύκλωση βρόχινου νερού

«Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι από τις πρώτες στη χώρα, που έχει καταρτίσει το στρατηγικό της πλάνο για τη θωράκιση της περιοχής ευθύνης της απέναντι στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής. Αρχίσαμε το 2018 και αξιοποιώντας πόρους 200.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ, προχωρήσαμε στην εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδίου για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή» τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης κ. Περιβάλλοντος, χαρακτηρίζοντας το Περιφερειακό Σχέδιο «ολοκληρωμένο, εφικτό, κοστολογημένο και άμεσα εφαρμόσιμο».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.