Δύο προσφορές υποβλήθηκαν τελικά για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με την ΟΛΘ του Ιβάν Σαββίδη και την κοινοπραξία συμφερόντων Κοπελούζου, να κάνουν πίσω την τελευταία στιγμή και να μην καταθέτουν προσφορά. Ετσι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης όποια κι αν είναι τελικά η έκβαση του διαγωνισμού θα καταλήξει σε «αμερικανικά χέρια».
Οπως ανακοίνωσε το ΤΑΙΠΕΔ, εταιρεία μέλος του Υπερταμείου, παρέλαβε σήμερα, Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2022, δύο (2) προσφορές για την απόκτηση του 67% του μετοχικού κεφαλαίου του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης (Ο.Λ.Α. Α.Ε.).
Προσφορές υπέβαλαν τα εξής επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά):
- Η κοινοπραξία INTERNATIONAL PORT INVESTMENTS ALEXANDROUPOLIS, η οποία απαρτίζεται από τις εταιρείες BLACK SUMMIT FINANCIAL GROUP - EUROPORTS-EFAGROUP και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
- Η LIBERTY PORT HOLDINGS ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗΑ.Ε. (θυγατρική QUINTANA INFRASTRUCTURE & DEVELOPMENT).
Η διαδικασία αξιολόγησης των προσφορών σύμφωνα με τους όρους της πρόσκλησης υποβολής προσφορών θα εκκινήσει άμεσα. Οι οικονομικές προσφορές των επενδυτών που πληρούν τους όρους του διαγωνισμού θα αποσφραγιστούν σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.
Η κοινοπραξία της International Port Investments Alexandroupolis στην οποία συμμετέχει η επενδυτική εταιρεία Black Summit των ομογενών αδελφών Χαραλαμπάκη είχε κινηθεί δραστήρια για την εξαγορά του λιμανιού εδώ και αρκετό καιρό και είχε την ανοικτή υποστήριξη του πρώην πρεσβευτή των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιτ.
Θετικά έβλεπε η αμερικανική πλευρά και την Qintana Infrastructure & Development που αντιπροσωπεύει μία ομάδα Τεξανών επενδυτών από τον χώρο του πετρελαίου.
Αντίθετα με επιφυλάξεις αντιμετωπιζόταν από την πρώτη στιγμή η παρουσία στο διαγωνισμό του ΟΛΘ όπου κυρίαρχος είναι ο Ιβάν Σαββίδης αλλά και η προσφορά της δεύτερης κοινοπραξίας υπό την Cameron, στην οποία συμμετέχει η πλευρά Κοπελούζου. Παρά το γεγονός ότι ο γνωστός επιχειρηματίας στον τομέα της ενέργειας -και σε πολλούς ακόμη- έχει ανοίξει τα τελευταία χρόνια κανάλια συνεργασίας με τους Αμερικανούς, η μακρόχρονη επιχειρηματική σχέση του με την Gazprom εξακολουθούσε να προκαλεί προβληματισμό.