ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: 9 νεκροί και 2.750 τραυματίες από ταυτόχρονες εκρήξεις βομβητών μελών της Χεζμπολάχ - Τους χάκαραν οι Ισραηλινοί; (βίντεο)

MakThes Team17 Σεπτεμβρίου 2024

Σε τουλάχιστον 9 νεκρούς και 2.750 τραυματίες, εκ των οποίων 400 είναι σε «κρίσιμη κατάσταση», ανέρχεται πλέον ο απολογισμός των εκρήξεων βομβητών που έφεραν μέλη της Χεζμπολάχ, δήλωσε απόψε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Μπάσεμ Γκάνεμ, σύμβουλος του υπουργού Υγείας του Λιβάνου.

Οι συσκευές εξερράγησαν ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, προπύργια του φιλοϊρανικού κινήματος.

Στη Συρία, 14 μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν επίσης από την έκρηξη των βομβητών τους, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει το σημερινό μπαράζ εκρήξεων, αλλά η Χεζμπολάχ το κατηγόρησε ως υπεύθυνο και προανήγγειλε αντίποινα.

Μεταξύ των θυμάτων είναι δύο μαχητές του φιλοϊρανικού κινήματος και ένα κορίτσι 16 ετών. Δύο πηγές ασφαλείας ανέφεραν ότι ένας από τους νεκρούς μαχητές ήταν γιος βουλευτή της Χεζμπολάχ.

Η λιβανέζικη οργάνωση δεν κατηγόρησε το Ισραήλ ότι βρίσκεται πίσω από την επιχείρηση.

Σε ανακοίνωσή της ανέφερε ότι διενεργεί έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια των εκρήξεων.

Επίσης ένα 10χρονο κορίτσι σκοτώθηκε στον ανατολικό Λίβανο από την έκρηξη βομβητή του πατέρα της, μέλους της Χεζμπολάχ, τόνισε μια πηγή στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τουλάχιστον 2.750 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων μαχητές της Χεζμπολάχ και υγειονομικοί, τραυματίστηκαν σήμερα όταν οι βομβητές που χρησιμοποιούν για να επικοινωνούν εξερράγησαν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου.

Αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, που μιλούσε υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσε πως η πυροδότηση των βομβητών ήταν η «μεγαλύτερη παράβαση ασφαλείας» την οποία έχει υποστεί η οργάνωση στον πόλεμο με το Ισραήλ που μετράει σχεδόν έναν χρόνο.

Δημοσιογράφος του Reuters είδε ασθενοφόρα να σπεύδουν στα νότια προάστια της πρωτεύουσας Βηρυτού εν μέσω εκτεταμένου πανικού. Κάτοικοι δήλωσαν πως εκρήξεις σημειώνονταν ακόμη και 30 λεπτά μετά τις αρχικές εκρήξεις.

Ομάδες ανθρώπων συγκεντρώθηκαν στην είσοδο κτηρίων για να δουν αν άνθρωποι που γνώριζαν τραυματίστηκαν, ανέφερε ο δημοσιογράφος του Reuters.

Η πηγή ασφαλείας πρόσθεσε πως εκρηκτικοί μηχανισμοί εκρήγνυντο επίσης στον νότιο Λίβανο. Προς το παρόν δεν υπάρχει σχόλιο από τον ισραηλινό στρατό, που ανταλλάσσει πυρά με τη Χεζμπολάχ από τον Οκτώβριο παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα.

Σύμφωνα με το AFP, που επικαλείται πηγές προσκείμενες στη Χεζμπολάχ, εκάδες μέλη της φιλοϊρανικής οργάνωσης του Λιβάνου τραυματίστηκαν από ταυτόχρονη έκρηξη των βομβητών τους σε διάφορα προπύργια της οργάνωσης.

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο AFP πως επρόκειτο για «ισραηλινή πειρατεία».

«Δεκάδες μέλη της Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν στα νότια προάστια της Βηρυτού», προπύργιο της ισλαμιστικής οργάνωσης, και «στον νότιο Λίβανο από έκρηξη των βομβητών τους», δήλωσε μια άλλη πηγή προσκείμενη στο κόμμα.

Ανταποκριτής του AFP στην ανατολική κοιλάδα Μπεκάα, προπύργιο επίσης της Χεζμπολάχ, έκανε λόγο επίσης για "δεκάδες τραυματίες" κατά την έκρηξη των βομβητών τους σε αυτή την περιοχή.

Πολλοί αυτόπτες μάρτυρες είδαν ασθενοφόρα να μεταφέρουν τραυματίες στα νότια προάστια της Βηρυτού, όπου τα νοσοκομεία απηύθυναν εκκλήσεις για αίμα.

Το εθνικό πρακτορείο ειδήσεων ANI έκανε λόγο για ένα «συμβάν ασφαλείας χωρίς προηγούμενο που σημειώθηκε στα νότια προάστια της Βηρυτού καθώς και σε πολλές περιοχές του Λιβάνου» αποδίδοντάς το στον ισραηλινό «εχθρό».

Πρόσθεσε πως «το σύστημα των βομβητών υπέστη πειρατεία μέσω της υψηλής τεχνολογίας».

Η Χεζμπολάχ είχε ζητήσει από τα μέλη της να μην χρησιμοποιούν πλέον κινητά τηλέφωνα για να αποφύγουν ισραηλινή πειρατεία.

Το ισχυρό κόμμα έθεσε σε εφαρμογή ένα σύστημα βομβητών μέσω του οποίου τα μέλη του καλούνται να παρουσιαστούν στις μονάδες τους.

Μία ώρα διήρκεσαν οι εκρήξεις

Το κύμα των εκρήξεων κράτησε περίπου μία ώρα μετά τις αρχικές εκρήξεις που σημειώθηκαν γύρω στις 3:45 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας). Προς το παρόν δεν είναι σαφές πώς πυροδοτήθηκαν οι συσκευές.

Δυνάμεις των λιβανικών υπηρεσιών εσωτερικής ασφάλειας ανέφεραν ότι ένας αριθμός συσκευών ασύρματης επικοινωνίας πυροδοτήθηκαν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου, ιδιαίτερα στα νότια προάστια της Βηρυτού προκαλώντας τραυματισμούς.

Ομάδες ανθρώπων συγκεντρώθηκαν στην είσοδο κτηρίων για να δουν αν άνθρωποι που γνώριζαν τραυματίστηκαν, ανέφερε ο δημοσιογράφος του Reuters.

Περιφερειακά δίκτυα μετέδωσαν πλάνα από κλειστό δίκτυο τηλεόρασης που δείχνουν κάτι που μοιάζει με μια μικρή συσκευή η οποία είχε τοποθετηθεί δίπλα στο ταμείο ενός παντοπωλείου όπου ένας άνθρωπος πλήρωνε να εκρήγνυται.

Σε ένα άλλο πλάνο, έκρηξη φαίνεται να χτυπάει κάποιον που στέκεται σε έναν πάγκο με φρούτα σε μια αγορά.

Το κέντρο επιχειρήσεων σε καταστάσεις κρίσης του Λιβανου, το οποίο υπάγεται στο υπουργείο Υγείας, ζήτησε από όλους τους υγειονομικούς να πάνε στα νοσοκομεία όπου εργάζονται ώστε να τα βοηθήσουν να αντεπεξέλθουν στον μαζικό αριθμό των τραυματιών που φθάνουν στα επείγοντα. Είπε πως οι υγειονομικοί δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν βομβητές.

Ο λιβανικός Ερυθρός Σταυρός ανέφερε πως περισσότερα από 50 ασθενοφόρα και 300 προσωπικό καταστάσεων έκτακτης ανάγκης έχει σταλεί για να συνδράμει στην απομάκρυνση των θυμάτων.

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε πυραύλους στο Ισραήλ αμέσως μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου από ενόπλους της Χαμάς στο Ισραήλ. Η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ ανταλλάζουν σταθερά πυρά από τότε ενώ αποφεύγουν μια μεγάλη κλιμάκωση καθώς ο πόλεμος μαίνεται στη Γάζα στον νότο.

Χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί από πόλεις και χωριά και στις δύο πλευρές των συνόρων λόγω των εχθροπραξιών.

Τραυματίστηκε ο Ιρανός πρέσβης στον Λίβανο από έκρηξη στον βομβητή του

Ο Ιρανός πρέσβης στον Λίβανο, ο Μοτζτάμπα Αμανί, τραυματίστηκε σήμερα από έκρηξη στον βομβητή του, μετέδωσε το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Mehr, καθώς εκατοντάδες μέλη της λιβανικής ένοπλης ομάδας Χεζμπολάχ τραυματίστηκαν σήμερα σοβαρά σε παρόμοια περιστατικά.

Λίγα λεπτά μετά τα συμβάντα έγινε γνωστό ότι «εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν σε διάφορες περιοχές του Λιβάνου» από έκρηξη βομβητών όπως δήλωσε ο υπουργός Υγείας του Λιβάνου, Φιράς Αμπιάντ, στο AFP.

Πηγή προσκείμενη στη Χεζμπολάχ δήλωσε στο AFP πως «ένας μεγάλος αριθμός» μελών της φιλοϊρανικής οργάνωσης τραυματίστηκαν από έκρηξη των βομβητών τους, ένα σύστημα ραδιομηνυμάτων, σε πολλά προπύργια της οργάνωσης στον Λίβανο -- δήλωσε ωστόσο ότι δεν έχει σημειωθεί κανένας θάνατος.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.