ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Νέα ισραηλινά πλήγματα στη Βηρυτό - Νέες εντολές εκκένωσης από τους IDF (βίντεο)

MakThes Team08 Οκτωβρίου 2024

Η Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Δευτέρας ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον στρατιωτικής βάσης στην περιοχή Γκλιλότ, κοντά στο Τελ Αβίβ, αφιερώνοντας την επίθεση στη μνήμη του ηγέτη του κινήματος Χασάν Νασράλα, ο οποίος σκοτώθηκε στα τέλη Σεπτεμβρίου σε ισραηλινό πλήγμα.

Στη συγκεκριμένη τοποθεσία βρίσκεται η μεγαλύτερη βάση των υπηρεσιών πληροφοριών των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων (IDF), καθώς και το αρχηγείο της Μοσάντ, υπογραμμίζουν οι Times of Israel. Είχε γίνει ξανά στόχος επίθεσης της Χεζμπολάχ τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο.

Σύμφωνα με ενημέρωση των IDF, εκτοξεύτηκαν πέντε ρουκέτες από τον Λίβανο, ορισμένες αναχαιτίστηκαν και άλλες έπεσαν στο ύπαιθρο χωρίς να προκαλέσουν τραυματισμούς ή σημαντικές υλικές ζημιές.

Ο ισραηλινός στρατός εξέδωσε νέα εντολή εκκένωσης, καλώντας ενοίκους να εγκαταλείψουν συγκεκριμένα κτίρια στα νότια προάστια της Βηρυτού. Κάποια από τα κτίρια βρίσκονται στον δήμο Μπουρτζ αλ Μπαρατζνέχ, μεταξύ του Διεθνούς Αεροδρομίου Ραφίκ Χαρίρι και της πόλης Χάρετ Χρέικ.

190 πύραυλους εκτόξευσε η Χεζμπολά

Η Χεζμπολάχ εκτόξευσε περίπου 190 βλήματα προς το Ισραήλ από τον Λίβανο τη Δευτέρα, μέχρι τις 11 μ.μ. τοπική ώρα (4 μ.μ. ώρα Ελλάδας), σύμφωνα με τον ισραηλινό στρατό.Σε διάφορες δηλώσεις της, η Χεζμπολάχ είπε ότι στόχευε συγκεντρώσεις στρατιωτών και ισραηλινές στρατιωτικές τοποθεσίες.

Νετανιάχου: «Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε» μέχρι την υλοποίηση των «ιερών αποστολών» μας

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου υποσχέθηκε στους συμπατριώτες του να συνεχίσει τη μάχη μέχρι την υλοποίηση των πολεμικών στόχων που έχει θέσει η κυβέρνησή του, στο τηλεοπτικό διάγγελμά του για την επέτειο του ενός χρόνου από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου.

«Καθορίσαμε τους στόχους του πολέμου και αυτή τη στιγμή τους υλοποιούμε: να ανατρέψουμε τη Χαμάς (στη Λωρίδα της Γάζας), νε φέρουμε όλους τους ομήρους στο σπίτι, τους ζωντανούς όπως και τους νεκρούς. Πρόκειται για μια ιερή αποστολή, δεν θα σταματήσουμε μέχρι να την επιτύχουμε», είπε ο Νετανιάχου.

«Ιερή αποστολή» χαρακτήρισε και τους δύο άλλους στόχους του πολέμου που έχει θέσει η κυβέρνηση: «την εξάλειψη κάθε μελλοντικής απειλής, προερχόμενης από τη Λωρίδα της Γάζας, για το Ισραήλ» και «την επιστροφή των κατοίκων του νότιου και βόρειου (Ισραήλ) με ασφάλεια στα σπίτια τους».

«Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε», επανέλαβε πολλές φορές, αναφερόμενος στους στόχους αυτούς. «Δεν θα εγκαταλείψω», υποσχέθηκε, σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση των ομήρων.

«Θα συνεχίσουμε να μαχόμαστε και μαζί θα κερδίσουμε (...) Η νίκη εγγυάται την αιωνιότητα», είπε ο Νετανιάχου.

«Η 7η Οκτωβρίου θα συμβολίζει για τις επόμενες γενιές το τίμημα της αναγέννησής μας και αυτό θα τους αποδεικνύει την αποφασιστικότητά μας και τη δύναμη του πνεύματός μας», προέβλεψε.

Λίβανος: Ο ισραηλινός στρατός εξαπέλυσε έξι διαδοχικά πλήγματα στη νότια Βηρυτό

Λίγο νωρίτερα, έξι διαδοχικά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού, το προπύργιο της Χεζμπολάχ, εξαπέλυσε η ισραηλινή πολεμική αεροπορία, σύμφωνα με το λιβανέζικο πρακτορείο ΑΝΙ.

Η ζώνη αυτή βομβαρδίζεται καθημερινά από τις 23 Σεπτεμβρίου, όπως επίσης και ο νότιος και ανατολικός Λίβανος.

Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανέφερε ότι 2.083 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και 9.869 έχουν τραυματιστεί στη χώρα. Από τις μάχες και τα αεροπορικά πλήγματα εκτοπίστηκαν 1,2 εκατ. άνθρωποι, δηλαδή το ένα έκτο του πληθυσμού.

Υεμένη: Οι Χούθι ανέλαβαν την ευθύνη για δύο πυραυλικές επιθέσεις στο Ισραήλ

Την ίδια ώρα, οι αντάρτες Χούθι της Υεμένης ανέλαβαν την ευθύνη για δύο πυραυλικές επιθέσεις εναντίον του Ισραήλ, όπου ο στρατός ανέφερε νωρίτερα ότι αναχαίτισε έναν πύραυλο.

Οι Χούθι, οι οποίοι στηρίζονται από το Ιράν και ελέγχουν μεγάλο μέρος της Υεμένης, εκτόξευσαν δύο πυραύλους εναντίον «στρατιωτικών στόχων του εχθρού» στο Τελ Αβίβ, είπε ο εκπρόσωπός τους, Γιαχία Σαρί. Έκανε επίσης λόγο για μη επανδρωμένα αεροσκάφη που έπληξαν «πολλούς στόχους» στο Εϊλάτ και τη Γιάφα νωρίτερα.

Ισραήλ: Ο στρατός απέκλεισε την πρόσβαση σε στρατιωτικές ζώνες κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο

Παράλληλα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αποκλείει την πρόσβαση για τους πολίτες γύρω από ορισμένες κωμοπόλεις στα βορειοδυτικά, για λόγους ασφαλείας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι κλειστές στρατιωτικές ζώνες κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο θα περιλαμβάνουν τις πόλεις Σλόμι, Ρος Χανίκρα, Χανίτα, Άραμπ αλ Αρμάμσε και Ανταμίτ.

Πολλές περιοχές του βόρειου Ισραήλ έχουν εκκενωθεί λόγω των ρουκετών που εκτοξεύει η Χεζμπολάχ από τον Λίβανο.

Νωρίτερα, πάντως, ο στρατός ανέφερε ότι χαλαρώνει εν μέρει ορισμένους περιορισμούς για τους κατοίκους του βόρειου Ισραήλ. Οι εκπαιδευτικές δραστηριότητες στις περιοχές αυτές θα μπορούν να συνεχιστούν εφόσον τα εκπαιδευτικά ιδρύματα βρίσκονται δίπλα σε καταφύγια ή σε άλλες ασφαλείς αίθουσες.



This page might use cookies if your analytics vendor requires them.