ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Λίβανος: Πώς έγινε η πρωτοφανής επίθεση με την ταυτόχρονη έκρηξη βομβητών - Τα επικρατέστερα σενάρια (βίντεο, φωτ.)

MakThes Team17 Σεπτεμβρίου 2024

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σήμερα στο Λίβανο και 2.800 τραυματίστηκαν, έπειτα από τις ταυτόχρονες εκρήξεις εκατοντάδων βομβητών που χρησιμοποιούσε η Χεζμπολάχ και πλέον αναλυτές προσπαθούν να σκιαγραφήσουν τους τρόπους με τους οποίους πραγματοποιήθηκε αυτή η επίθεση από το Ισραήλ, όπως τουλάχιστον υποστηρίζει ο Λίβανος.

Τα κυρίαρχα σενάρια

Το Ισραήλ δεν έχει σχολιάσει ακόμη το πολύνεκρο συμβάν, αλλά διάφοροι αναλυτές θεωρούν ότι αιτία των εκρήξεων ήταν κάποιου είδους ψηφιακής παράκαμψης των συσκευών (σ.σ. χακάρισμα) που προκάλεσε υπερθέρμανση των μπαταριών των βομβητών και έπειτα εκρήξεις. 


Πηγή που είναι κοντά στη σιιτική οργάνωση Χεζμπολάχ δήλωσε υπό καθεστώς ανωνυμίας ότι η αιτία των εκρήξεων ήταν πιθανότατα οι μπαταρίες λιθίου που δίνουν ενέργεια στους βομβητές. Οι μπαταρίες ιόντων λιθίου χρησιμοποιούνται συνήθως σε ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, μπορούν να υπερθερμανθούν και να πάρουν φωτιά ή και να εκραγούν σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτό οφείλεται σε ένα φαινόμενο που ονομάζεται θερμική διαφυγή, μια χημική αλυσιδωτή αντίδραση που λαμβάνει χώρα όταν η μπαταρία υφίσταται ταχεία αλλαγή θερμοκρασίας.


Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει επιβεβαιωθεί το αίτιο της ταυτόχρονης έκρηξης των βομβητών, αλλά στρατιωτικές πηγές από τον Λίβανο σημείωσαν ότι οι συσκευές πυροδοτήθηκαν στο πλαίσιο ισραηλινής επίθεσης. Δεν είναι αδύνατο οι ισραηλινές δυνάμεις ή κάποια άλλη δύναμη να έχουν παραβιάσει αυτές τις συσκευές και να υπερφορτίσουν εξ' αποστάσεως την μπαταρία, προκαλώντας θερμική διαφυγή.



Παράλληλα, ο δημοσιογράφος του BBC που ειδικεύεται σε θέματα κυβερνοασφάλειας, Τζο Τίντι, μιλά για το ενδεχόμενο σαμποτάζ στην αλυσίδα εφοδιασμού των βομβητών. Αυτό σημαίνει ότι κάποια δύναμη «πείραξε» βομβητές στο στάδιο της παραγωγής ή της μεταφοράς τους. Βέβαια, για να γίνει αυτό απαιτεί μεγάλο ρίσκο καθώς πρέπει να ανοίξουν οι βομβητές και να πειραχθούν κρυφά.

Ακόμα, ένας πρώην εμπειρογνώμονας πυρομαχικών του βρετανικού στρατού δήλωσε, ανώνυμα και αυτός στο BBC, ότι οι συσκευές θα μπορούσαν να εμπεριέχουν 10 έως 20 γραμμάρια εκρηκτικής ύλης μέσα σε κάποιο ψεύτικο ηλεκτρονικό εξάρτημα.

Ο στρατιωτικός αναλυτής Ελάια Μανιέρ υπογράμμισε στο Al Jazeera ότι η Χεζμπολάχ βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε βομβητές για να εμποδίσει το Ισραήλ να υποκλέψει επικοινωνίες. Ο ίδιος υποθέτει ότι οι συσκευές θα πρέπει να είχαν παραβιαστεί πριν διανεμηθούν στα μέλη της Χεζμπολάχ. «Αυτό δεν είναι ένα νέο σύστημα. Έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν και σε αυτή την περίπτωση υπήρξε εμπλοκή τρίτου για να επιτραπεί η πρόσβαση για την εξ' αποστάσεως ενεργοποίηση των εκρήξεων» εξήγησε ο Μανιέρ.

Εν τω μεταξύ, ο Ριτς Ουτζέν, ανώτερος συνεργάτης στο Atlantic Council, λέει ότι οι συσκευές που εξερράγησαν στον Λίβανο θα μπορούσαν να είχαν αλλοιωθεί κατά τη διάρκεια της διαδικασίας κατασκευής ή εξαγωγής.

«Θα μπορούσε να γίνει μέσω της εισαγωγής κακόβουλου λογισμικού εξ' αποστάσεως. Δεν είναι αδύνατο να είχε εισαχθεί κάποιος κωδικός που υπερθέρμανση των μπαταριών χωρίς την τοποθέτηση εκρηκτικών», είπε στο Al Jazeera.

Αλλά, πρόσθεσε, οι επιτιθέμενοι θα μπορούσαν επίσης να έχουν διεισδύσει σε εγκαταστάσεις παραγωγής ή να έχουν διακόψει τις αποστολές και να έχουν τοποθετήσει εκρηκτικά στις συσκευές. «Αυτές οι εμπορικές εγκαταστάσεις δεν έχουν 24ωρη ένοπλη φρουρά. Αυτό πήρε πολύ χρόνο για να προγραμματιστεί. Είναι ένα εντυπωσιακό κατόρθωμα οργάνωσης και μηχανικής, αν όντως το έκαναν οι Ισραηλινοί».

Ο Outzen είπε ότι με 2.700 τραυματισμένα μέλη της Χεζμπολάχ αυτό «θα μπορούσε να είναι μια ένδειξη ότι κάτι μεγάλο πρόκειται να συμβεί στο εγγύς μέλλον».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.