Σε συνθήκες lockdown θα προσαρμοστεί από αύριο η ζωή στη Θεσσαλονίκη -και τις Σέρρες- καθώς τα έκτακτα μέτρα τίθενται σε ισχύ από ώρα 6 π.μ.
Όπως έχει ήδη ανακοινώσει ο Στ. Πέτσας, οι μετακινήσεις θα γίνονται κατόπιν αποστολής sms ενώ κλειστά θα παραμείνουν τα εμπορικά καταστήματα, η εστίαση -όπως είχε ήδη ανακοινωθεί- πλην take away και delivery, καθώς και οι εκκλησίες. Ανοιχτά θα παραμείνουν σούπερ μάρκετ και καταστήματα τροφίμων -αρτοποιεία, μανάβικα, κρεοπωλεία- πρατήρια καυσίμων και καταστήματα ψιλικών.
Με sms οι μετακινήσεις
Οι μετακινήσεις θα πραγματοποιούνται με sms, για τους 6 λόγους που υπήρχαν τον Μάρτιο, ενώ ιδιαίτερα από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, οι μετακινήσεις θα επιτρέπονται μόνο για λόγους υγείας και εργασίας.
Η διαφορά του lockdown σε σχέση με αυτό του Μαρτίου πάντως, όπως επισήμανε ο Στέλιος Πέτσας είναι πως τα σχολεία όλων των βαθμίδων θα παραμείνουν ανοικτά.
Επιπλέον,από αύριο απαγορεύονται οι εσωτερικές και διεθνείς πτήσεις, για μια
ουσιώδεις λόγους από και προς το αεροδρόμιο "Μακεδονία" της
Θεσσαλονίκης.
Όπως διευκρίνισε ο κ. Πέτσας πλέον «η χώρα χωρίζεται σε τρεις ζώνες:
- Στη ζώνη επιτήρησης, στην οποία εντάσσονται όλοι οι Νομοί που μέχρι σήμερα είναι στο «πράσινο» και το «κίτρινο»
- Στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, στην οποία εντάσσονται οι περιοχές που βρίσκονται στο «κόκκινο» και το «πορτοκαλί», δηλαδή όλη η Βόρεια Ελλάδα και η Αττική, και πλέον
- Στη ζώνη με τις περιοχές που είναι στο «γκρι», δηλαδή από αύριο το πρωί οι Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης και Σερρών.
Σημειώνεται επίσης ότι από αύριο το πρωί, λόγω της αυξημένης επιβάρυνσης που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, η Μαγνησία περνάει από τη ζώνη επιτήρησης, στη ζώνη αυξημένου κινδύνου, δηλαδή στο «κόκκινο».
Οι περιπτώσεις της Θεσσαλονίκης, των Σερρών, ακόμη και της Μαγνησίας, ας γίνουν παράδειγμα για όλους μας. Ιδίως για τις περιοχές που δεν είναι στο «κόκκινο». Ας τηρούμε όλοι τα μέτρα για να αποφύγουμε τα χειρότερα.
Και προειδοποιούμε, χτυπώντας άλλη μια φορά την καμπάνα του κινδύνου: συμπεριφορές όπως αυτές που καταγράφηκαν στην Πάτρα τα τελευταία εικοσιτετράωρα, είναι απαράδεκτες. Και μπορεί τέτοια μεμονωμένα περιστατικά από λίγους, να αναβαθμίσουν το επίπεδο κινδύνου, και συνεπώς και τα περιοριστικά μέτρα, σε βάρος των πολλών. Όπως και στο πρώτο κύμα της πανδημίας, έτσι και τώρα είναι στο χέρι μας να περιορίσουμε την εξάπλωση του ιού. Ας το κάνουμε. Σε κάθε περίπτωση - όπως έγινε στην διαχείριση του πρώτου κύματος έτσι και τώρα - λαμβάνονται όλα τα αναγκαία μέτρα για την ετοιμότητα του συστήματος υγείας απέναντι σε αυξημένες ανάγκες. Και στα μέτρα αυτά - όπως γίνεται σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες - περιλαμβάνεται η προσωρινή μείωση λειτουργιών των νοσοκομείων».
Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε επίσης ότι «Σε κάθε περίπτωση, όμως, συνεχίζονται κανονικά τα θεραπευτικά προγράμματα ασθενών με χρόνια προβλήματα υγείας, καθώς και οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και θεραπευτικές παρεμβάσεις (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες, εγχύσεις φαρμάκων, συνεδρίες σε μονάδα τεχνητού νεφρού). Όπως κανονικά γίνονται και οι έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις. Πάντοτε βέβαια με τα αναγκαία μέτρα προφύλαξης".