ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Logistics center στη Θεσσαλονίκη και στήριξη επιχειρήσεων στο... μενού της συζήτησης Μητσοτάκη με τους παραγωγικούς φορείς

Βαγγέλης Στολάκης01 Σεπτεμβρίου 2022

Την δημιουργία ενός μεγάλου Logistics Center στη Θεσσαλονίκη και τη λήψη μέτρων για τη στήριξη των επιχειρήσεων την περίοδο της ενεργειακής κρίσης, ζήτησαν μεταξύ άλλων από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Μακεδονίας και της Θράκης στη συνάντηση που είχαν μαζί του το απόγευμα στο Διοικητήριο.

Στη σύσκεψη του πρωθυπουργού με τους παραγωγικούς φορείς συμμετείχαν πρόεδροι Επιμελητηρίων από τη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της Μακεδονίας και της Θράκης. Ειδικότερα, συμμετείχαν: ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος όπως και πρόεδρος του ΕΒΕΘ κ. Γιάννης Μασούτης, ο πρόεδρος του ΣΒΕ κ. Θ. Σαββάκης ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Σίμος Διαμαντίδης, του ΕΣΘ κ. Παντελής Φιλιππίδης, της ΕΞΘ κ. Ανδρέας Μανδρίνος, της ΟΕΕΘ κ. Γ. Μουτσογιάννης, της ΟΒΣΘ κ. Αθανάσιος Νικολόπουλος, του ΒΕΘ, Αναστάσιος Καπνοπώλης, του Επιμελητηρίου Ημαθίας Γιώργος Μπίκας, του Επιμελητηρίου Κιλκίς Χρήστος Χατζημλάδης κ.α.

Συμμετείχαν επίσης οι: Άκης Σκέρτσος, Γιάννης Μπρατάκος, Σταύρος Καλαφάτης, Μαρία Αντωνίου, Απόστολος Τζιτζικώστας, Κωνσταντίνος Ζέρβας και Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.

«Από το 2019 μέχρι σήμερα, η Κυβέρνηση εφάρμοσε με επιτυχία το μεταρρυθμιστικό της πρόγραμμα το οποίο είχε ως κύριο άξονα την έμπρακτη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

Στο πλαίσιο αυτό κρίνονται ως ιδιαίτερα θετικές οι αποφάσεις για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και λοιπών φόρων, για την απλοποίηση της νομοθεσίας για την αδειοδότηση των επιχειρήσεων, για τις γενικότερες πρωτοβουλίες εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας που αφορά στην επιχειρηματικότητα, για το σχεδιασμό της «Εθνικής Στρατηγικής για τη Βιομηχανία», κλπ.. Επίσης η Κυβέρνηση άσκησε ορθή πολιτική παρουσιάζοντας ισχυρά αντανακλαστικά στις προκλήσεις που προέκυψαν από την πανδημία, με κύρια αυτή της εξασφάλισης της βιωσιμότητας χιλιάδων μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χώρα μας, απόφαση που κατάφερε να διατηρήσει πολλές χιλιάδες θέσεις εργασίας, εξασφαλίζοντας πρακτικά την κοινωνική συνοχή στη χώρα. Σήμερα η Ελλάδα βρίσκεται σε σημείο καμπής. Μετά και την έξοδό της από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας από τους θεσμούς, είναι υποχρεωμένη να επιλέξει τις κατάλληλες πολιτικές για την εξασφάλιση βιώσιμης ανάπτυξης την επόμενη δεκαετία. Τούτο όμως πρέπει να συμβεί σε διεθνές και εσωτερικό περιβάλλον στο οποίο υπάρχουν σοβαρές αβεβαιότητες για το εγγύς μέλλον, ισχυροί προβληματισμοί για την αναπτυξιακή κατεύθυνση και πρωτοφανείς γεωπολιτικές αναταράξεις, οι οποίες εντείνουν καθημερινά τη διεθνή αβεβαιότητα» σημείωσε στο υπόμνημα που κατέθεσε στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος του ΣΒΕ, Αθανάσιος Σαββάκης.

«Ο πρωθυπουργός άκουσε όλα τα αιτήματα όλων των φορέων. Σαν Σύνδεσμος θέσαμε το ζήτημα της δημιουργίας Logistics Center στη Θεσσαλονίκη που ζήτησαν οι Σαουδάραβες. Του κάναμε νέα πρόταση να συμμετέχουν και τα Εμιράτα στη δημιουργία αυτού. Η Θεσσαλονίκη να καταστεί μια πύλη της Ευρώπης. Είχαμε πρόσφατα ενδιαφέρον και από τους Αιγύπτιους. Συνομιλήσαμε και για τις ενέργειες του Συνδέσμου για το μακεδονικό σήμα και προς αυτή την κατεύθυνση θα δημιουργήσουμε ένα help desk στην Έκθεση και του ζητήσαμε να το εγκαινιάσει. Θα κάνουμε μάλιστα μια μεγάλη εκδήλωση που θα αφορά το μακεδονικό σήμα» σημείωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΒΕ, Συμεών Διαμαντίδης.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, Ανδρέας Μανδρίνος σε δηλώσεις του μετά το πέρας της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό δήλωσε πως το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Fraport είναι το μοναδικό στο οποίο παρουσιάζεται μείωση επισκεπτών. «Είναι αναγκαία η εκπόνηση ενός στρατηγικού πλάνου που ψάχνει η Θεσσαλονίκη και η στήριξη αυτού» σημείωσε ο κ. Μανδρίνος. «Τα λόγια μπορεί να είναι πολλά. Τα νούμερα είναι συγκεκριμένα» ανέφερε.

Την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα για τους επαγγελματίες έθεσε στον πρωθυπουργό μεταξύ άλλων ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών και Εμπόρων του νομού Θεσσαλονίκης, Μουτσογιάννης Γεώργιος, συμπληρώνοντας πως το υπόμνημα που κατατέθηκε περιλαμβάνει ζητήματα που αφορούν το σύνολο των επαγγελματιών. Μεταξύ άλλων ζητήθηκε «πάγωμα των οφειλών που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας», επιδότηση του ενοικίου των επαγγελματιών κ.α.

Ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιος Καπονοπώλης ανέφερε πως υποβλήθηκε στον πρωθυπουργό μια σειρά αιτημάτων κυρίως που αφορούν την ενεργειακή κρίση για να αντιμετωπιστεί όπως είπε «ο δύσκολος χειμώνας». «Η ενέργεια είναι το σημαντικότερο θέμα. Θέλω να πιστεύω ότι θα βρεθούν λύσεις μετά την 12ετή κρίση που βρήκε τους βιοτέχνες» σημείωσε ο κ. Καπνοπώλης.

Σημειώνεται πως θα ακολουθήσουν συσκέψεις με τους επιστημονικούς φορείς, τα έργα υποδομών, τις επενδύσεις και τις δομές επιχειρηματικότητας και καινοτομίας, τις δομές υγείας και πρόνοιας και τις μεγάλες αναπλάσεις.

Γιώργος Τσακούμης: "Δεσμεύτηκε και θεωρούμε ότι είναι αξιόπιστος"

«Τέθηκε το θέμα διατήρησης των χρονοδιαγραμμάτων έργων που έχουν ανακοινωθεί είναι σε στάδιο ωρίμανσης στη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Δεσμεύτηκε και θεωρούμε ότι είναι αξιόπιστος. Τέθηκαν θέματα για την ενεργειακή κρίση, την αύξηση των τιμών των υλικών, από εκεί ξεκινά και η ανησυχία μας για τα έργα» σχολίασε ο πρόεδρος του ΤΤΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Γιώργος Τσακούμης.




This page might use cookies if your analytics vendor requires them.