Στον ένα χρόνο που η Λουκία Σαράντη βρίσκεται στο τιμόνι του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), η Ελληνική Βιομηχανία, δεν προλαβαίνει να «αναπαυθεί» στις δάφνες των θετικών ρυθμών ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας καθώς πρέπει να «αποκρούει» το ένα μετά το άλλο, τα κύματα των μεγάλων προκλήσεων, την ενεργειακή κρίση, τον διπλασιασμό των επιτοκίων δανεισμού, τις αρρυθμίες στην εφοδιαστική αλυσίδα λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου στην Ουκρανία και, τις διαχρονικές παθογένειες της εγχώριας γραφειοκρατίας .
Η κα. Σαράντη, μίλησε στο makthes.gr, με την ευκαιρία πραγματοποίησης σήμερα, της ετήσιας τακτικής γενικής συνέλευσης των μελών του ΣΒΕ, η οποία πραγματοποιείται την «επομένη» των μεγάλων φυσικών καταστροφών σε Έβρο, Θεσσαλία και Εύβοια, με τεράστιο κόστος για τον πρωτογενή τομέα αλλά και τη Μεταποίηση.
«Δεν θα έλεγα ότι είμαι απαισιόδοξη για την πορεία της Ελληνικής Βιομηχανίας, το αντίθετο μάλιστα. Έχουμε αποδείξει, χάρη και στις ορθές κυβερνητικές επιλογές των τελευταίων χρόνων, ότι Μπορούμε, η Βιομηχανία Μπορεί, η Ελλάδα Μπορεί. Πρέπει όμως η χώρα να κινηθεί, μεταρρυθμιστικά, πιο αποφασιστικά και με ταχύτερους ρυθμούς. Πρέπει να γίνουν βήματα, γενναία, που αφορούν την απαλλαγή από παλιές νοοτροπίες που μπαίνουν εμπόδιο στην ανάπτυξη.
«Με χαρά θα υποδεχτούμε σήμερα, στη γενική μας συνέλευση, τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, για να συζητήσουμε μαζί του τα θέματα που μας απασχολούν, για να μας εξηγήσει και αυτός, το πως οι επιχειρήσεις θα ωφεληθούν από την επανακατάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας, αλλά και να επαναλάβουμε το αίτημά μας, για να δημιουργηθεί ένα δίχτυ ασφαλείας που θα προστατεύει τη Βιομηχανία από τις μεγάλες και απότομες αυξήσεις τιμών στην ενέργεια» τόνισε η κα. Σαράντη.
Ο ΣΒΕ, που "κάνει δουλειά πεδίου" σε θέματα που "καίνε" τη Βιομηχανία, σήμερα θα ανακοινώσει στα μέλη του και την ανάθεση διεξαγωγής μίας πολύ σημαντικής μελέτης με αντικείμενο την καταγραφή των ειδικοτήτων σε έλλειψη, στις μεταποιητικές επιχειρήσεις και τις δεξιότητες/skills που πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι σε αυτές. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε όλους τους φορείς που ασχολούνται με την ανάπτυξη της απασχόλησης, υπηρεσίες (ΔΥΠΑ) και ινστιτούτα.
«Οι ελλείψεις σε προσωπικό έχουν αναδειχθεί σε ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα για τη Βιομηχανία, πρόβλημα ακόμη μεγαλύτερο για τις πιο απομακρυσμένες εταιρείες της Περιφέρειας, που κινδυνεύουν να βγούνε εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης ειδικευμένων εργαζομένων».
Η κα. Σαράντη, από την προηγούμενη θητεία της στη Διοικητική Επιτροπή του ΣΒΕ αλλά και από την επιχειρηματική της δραστηριότητα ως πρόεδρος της βιομηχανίας ξύλου AKRITAS, γνωρίζει από πρώτο χέρι τα ζητήματα της Μεταποίησης, αλλά όπως τόνισε, στο Σύνδεσμο η δουλειά είναι συλλογική.
«Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα, να εκλεγώ πρόεδρος ενός ιστορικού φορέα, του μοναδικού κοινωνικού εταίρου με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Όμως στο ΣΒΕ, είμαστε μία δυνατή ομάδα, έχω εξαιρετικούς συνεργάτες και όλοι μαζί προσπαθούμε να παράγουμε έργο».
Μία χρονιά γεμάτη προκλήσεις
Αυτή η πρώτη χρονιά, στην προεδρία του ΣΒΕ, ήταν γεμάτη προκλήσεις, όπως είπε η κα. Σαράντη.
«Οι τελευταίοι δώδεκα μήνες ήταν δύσκολοι για τη βιομηχανία. Πέρυσι, περίπου τέτοια εποχή, είχε εκδηλωθεί ένα νέο κύμα ενεργειακής κρίσης που ήρθε ορμητικά και βάναυσα, με τη μείωση στις εξαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Οι επιχειρήσεις αντιμετώπισαν δυσβάστακτο ενεργειακό κόστος, δίχως να έχουν το χρόνο να προετοιμαστούν. Πέραν αυτού, συνέχισαν να υπάρχουν εμπόδια στη λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, ενώ οι αυξήσεις των επιτοκίων, διπλασίασαν το κόστος δανεισμού, με πολλές επιχειρήσεις , εκ των πραγμάτων, να αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας
Κυριότερο πρόβλημα όλων όμως, ήταν η εκτίναξη του ενεργειακού κόστους. Γι’ αυτό ζητάμε να δημιουργηθεί αυτό το δίχτυ ασφαλείας, το οποίο θα προστατεύει σε μία επόμενη μεγάλη άνοδο τιμών, που και εκείνη, φοβάμαι, ότι θα έρθει ξαφνικά. Τέτοιο δίχτυ ασφαλείας, υπάρχει για τις ιταλικές βιομηχανίες. Έναν τέτοιο μηχανισμό θα πρέπει να εισάγουμε και στην Ελλάδα, αφού επαναξιολογηθούν τα κριτήρια ορισμού των ενεργοβόρων επιχειρήσεων».
Aειφόρος ανάπτυξη και επιχειρήσεις - κομάντο
Μετά τα αλλεπάλληλα crash tests των κρίσεων της τελευταίας τριετίας, oι περισσότερες επιχειρήσεις βρίσκουν σταδιακά το βηματισμό τους, αρκεί όμως να μην υπάρξουν και άλλα απρόβλεπτα γεγονότα, δραματικής έκτασης.
«Διαπιστώσαμε με τον πλέον επώδυνο τρόπο ότι περάσαμε σε μία εποχή έκτακτων συνθηκών και πως η κανονικότητα, όπως παλαιότερα την ξέραμε, δεν θα υπάρχει. Η κλιματική αλλαγή είναι εδώ, οι γεωπολιτικές εντάσεις δεν εκτονώνονται, οπότε, επειδή δεν μπορούμε να προβλέψουμε τι θα ακολουθήσει, οι επιχειρηματίες υποχρεούνται να είναι κάτι σαν κόμαντο, συνέχεια σε εγρήγορση», υποστήριξε η πρόεδρος του ΣΒΕ.
«Βεβαίως οι επιχειρήσεις δεν θα μπορούσαν να έχουν προετοιμαστεί για την έκταση των καταστροφών που συνέβησαν στον Έβρο και τη Θεσσαλία, αλλά πρέπει όλοι να αντλήσουμε διδάγματα από τα σκληρά μαθήματα που πήραμε. Και για μένα το κύριο δίδαγμα είναι ένα, ότι όλοι – επιχειρήσεις, κράτος, πολίτες- πρέπει να έχουμε ως βασική επιλογή την αειφόρο ανάπτυξη».
Απόλυτο must η ψηφιοποίηση
Σε αυτό το δύσκολο περιβάλλον, η ελληνική επιχείρηση πρέπει να δώσει έμφαση στις αλλαγές που ενισχύουν τα ανταγωνιστικά της πλεονεκτήματα, αλλαγές που αφορούν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την πράσινη ανάπτυξη. Χρηματοδοτικά εργαλεία υπάρχουν, όπως αναγνώρισε η κα. Σαράντη, αλλά δυστυχώς δεν έχουν όλοι πρόσβαση στους πόρους που διατίθενται.
«Διατήρηση υψηλών αναπτυξιακών ρυθμών σε μία επιχείρηση, χωρίς ψηφιοποίηση, είναι ουσιαστικά mission impossible. Οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν κάνει σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά οι μεσαίες και μικρές υστερούν, φαινόμενο όχι μόνο ελληνικό, αλλά και ευρωπαϊκό. Η ψηφιοποίηση αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα, καθώς ψηφιοποιείται και το δημόσιο, με το οποίο η κάθε επιχείρηση βρίσκεται σε επικοινωνία και διάδραση. Είναι ένας αγώνας δρόμου, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειδικά».
Υποδομές- Ήπειρος και Θράκη χωρίς λιμάνια
Οι ελλείψεις σε υποδομές, δεν εντοπίζονται αποκλειστικά στις περιοχές που πλήγηκαν από τις πυρκαγιές και τα ακραία φυσικά φαινόμενα.
«Οι ανάγκες σε υποδομές είναι πολλές και πιεστικές, αλλά για τη βιομηχανία θα έλεγα ότι οι πιο σημαντικές αφορούν στα λιμάνια και τις συνδυασμένες μεταφορές. Μετά τις καταστροφές στη Θεσσαλία, δεν αναφέρομαι καν στις εμπορευματικές μεταφορές με το σιδηρόδρομο, στις οποίες προσπαθούσαμε, σε έναν άξονα, να δώσουμε κάποια ώθηση, πριν σαρώσει η κακοκαιρία Ντάνιελ.
«Δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη και βιομηχανία χωρίς λιμάνια», υπογράμμισε η κα. Σαράντη. «Στην πραγματικότητα, η Θράκη και η Ήπειρος δεν έχουν λιμάνια για να εξυπηρετείται η βιομηχανία, δεν έχουν λιμάνια που να δέχονται πλοία με μεγάλο βύθισμα, λιμάνια κατάλληλα εξοπλισμένα για τις φορτοεκφορτώσεις πρώτων υλών και προϊόντων. Στην Ήπειρο, μεγάλες βιομηχανίες μέλη του ΣΒΕ, προσπαθούν με μεγάλες δυσκολίες, να εξυπηρετηθούν από το λιμάνι της Πρέβεζας, καθώς το λιμάνι της Ηγουμενίτσας στρατηγικά έχει στραφεί στην ακτοπλοΐα και την κρουαζιέρα. Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και στη Θράκη, οι επιχειρήσεις που θέλουν να διοχετεύσουν προϊόντα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, χρησιμοποιούν δικά τους κλαρκ και φωτιστικά σώματα. Περιμένουμε να δούμε την αξιοποίηση του νέου λιμένα της Καβάλας, του Φίλιππος Β’».
Όπως όμως είπε η κα. Σαράντη, τα προβλήματα στις υποδομές αφορούν τα δίκτυα ηλεκτροδότησης όπως και επικοινωνιών, καθώς βιομηχανίες συνεχούς ροής μένουν χωρίς ιντερνετ όταν βρέχει ή κάποιες αδυνατούν να εγκαταστήσουν συστήματα ΑΠΕ γιατί δεν υπάρχει ηλεκτρικός χώρος στα δίκτυα του ΔΕΔΔΗΕ.
ΔΕΘ Helexpo- νέο εκθεσιακό κέντρο
Η κα. Σαράντη, έκανε και ιδιαίτερη αναφορά σε ένα θέμα που συνδέεται ευθέως με τους πυλώνες ανάπτυξης της Θεσσαλονίκης, το εκθεσιακό κέντρο της ΔΕΘ Α.Ε.
«Δεν επιτρέπεται να συζητάμε για δέκα χρόνια την δημιουργία νέου εκθεσιακού κέντρου. Όταν λαμβάνονται αποφάσεις, πρέπει να υλοποιούνται.
»Η ΔΕΘ Helexpo είναι και πρέπει να παραμείνει, ενισχυμένη μάλιστα στο ρόλο της, στη Θεσσαλονίκη. Πρέπει να αναβαθμιστούν οι υποδομές της που δεν τιμούν την πόλη».
«Πέραν αυτού» πρόσθεσε η πρόεδρος του ΣΒΕ, «όλα τα σύγχρονα εκθεσιακά κέντρα, είναι εκτός των κέντρων των πόλεων, κοντά σε αεροδρόμια και μέσα μαζικής μεταφοράς. Βεβαίως, η απόφαση που λήφθηκε, αφορούσε την ανάπλαση στο χώρο του υφιστάμενου εκθεσιακού κέντρου, ακολουθήθηκαν συγκεκριμένες διαδικασίες.
»Εάν η κατασκευή νέου εκθεσιακού μπορεί να γίνει, ταχύτερα μέσω ΣΔΙΤ, ας ακολουθηθεί αυτή η μέθοδος, αλλά μόνο εάν είναι σε όφελος της πόλης και σε όφελος της ΔΕΘ».
Επιχειρήσεις σε αναζήτηση προσωπικού
Τεράστιο πρόβλημα αποτελεί για τη βιομηχανία και η εύρεση προσωπικού, ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλοι, μα όλοι, οι κλάδοι της μεταποίησης. Γίνονται κάποιες προσπάθειες για μετακλητούς εργαζόμενους, αλλά η βιομηχανία χρειάζεται μονιμότερου χαρακτήρα λύσεις, γιατί ακριβώς χρειάζεται ειδικευμένο προσωπικό.
«Υπάρχουν επενδυτικά σχέδια που δεν προχωρούν σε υλοποίηση, επειδή οι εταιρείες δεν μπορούν να βρούνε ειδικευμένο προσωπικό ενώ, τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα για τις εταιρείες της Περιφέρειας, λόγω της αστυφιλίας.
»Βλέπω πολύ θετικά τα κυβερνητικά σχέδια για αξιοποίηση των μεταναστών που έχουν έρθει στη χώρα μας, όπως επίσης την υπογραφή διακρατικών συμφωνιών για την προσέλκυση εργατικού δυναμικού.
»Λύσεις μπορούν να δοθούν, μέσα από συνεργασίες, συνδυαστικά. Πολλές βιομηχανίες , υλοποιούν προγράμματα εκπαίδευσης. Οπωσδήποτε το Υπουργείο Παιδείας θα πρέπει να ξαναδεί τον επαγγελματικό προσανατολισμό, μέσα από το εκπαιδευτικό σύστημα. Ο ΣΒΕ συνεργάζεται με τη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) και με τα ΙΕΚ, υποδεικνύοντας τις ανάγκες που υπάρχουν για προσωπικό συγκεκριμένων ειδικοτήτων. Σήμερα», πρόσθεσε η κα. Σαράντη, «θα παρουσιάσουμε και αυτή τη μελέτη για τις ανάγκες των επιχειρήσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, την οποία θα διαθέσουμε και στους αρμόδιους φορείς».
Ανάπτυξη- Εξίσωση με πολλούς αγνώστους
Οι ελληνικές επιχειρήσεις, που καταφέρνουν να ακολουθούν το δρόμο της ανάπτυξης, έχουν μπροστά τους μία εξίσωση με πολλούς αγνώστους, παρά τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας, την προσέλκυση διεθνών επενδυτών και την κατάκτηση επενδυτικής βαθμίδας μετά από 14 χρόνια.
«Οι συνθήκες είναι αναμφίβολα δύσκολες, κρύβουν πολλούς αστάθμητους παράγοντες, αλλά οι επιπτώσεις από την αντιπληθωριστική νομισματική πολιτική, όπως και οι τρόποι και τα μέσα αντιμετώπισης των επιπτώσεων της κλιματικής κρίσης, είναι ζητήματα ευρύτερα, άρα θα δούμε τη διαχείρισή τους και σε Ευρωπαϊκό πλαίσιο. Πιστεύω ότι η Ελληνική Βιομηχανία, έχει αποδείξει ότι μπορεί να κάνει αναπτυξιακό come back , το ίδιο και η Ελλάδα, όμως η χώρα, θα πρέπει επιτέλους να απαλλαγεί από παθογένειες δεκαετιών, κάτι που απαιτεί από κυβερνητικής πλευράς, ακόμη πιο δραστικές και γενναίες μεταρρυθμίσεις, στη συνέχεια αυτών που έγιναν», κατέληξε η κα. Σαράντη.