Βουνά από σερπαντίνες μετά από υπαίθριες καρναβαλικές εκδηλώσεις, σημαιάκια, μπουκαλάκια νερού και χάρτινα φυλλάδια μετά από παρελάσεις, χιλιάδες ποτηράκια και συσκευασίες φαγητού μετά από ποδοσφαιρικούς αγώνες είναι μερικές από τις περιπτώσεις συγκέντρωσης πολύ μεγάλων ποσοτήτων απορριμμάτων σε πολύ σύντομο χρόνο. Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα τους δήμους που καλούνται να καθαρίσουν τους δρόμους και τους δημόσιους χώρους, παραδίδοντας την πόλη στους πολίτες με την εικόνα που είχε πριν από την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων. Αναζητώντας λύσεις στο πρόβλημα, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμμετέχει στο ευρωπαϊκό έργο MINEV για την ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων σε μεγάλες εκδηλώσεις, το οποίο χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του προγράμματος Interreg Europe.
«Σε μια συναυλία μπορεί να συγκεντρωθούν 60.000 άνθρωποι, συνεπώς μπορεί να μαζευτούν στον χώρο 60.000 ποτηράκια, που καλείται αμέσως μετά να διαχειριστεί ο δήμος σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Το ίδιο μπορεί να συμβεί σε φεστιβάλ, αθλητικούς αγώνες, καρναβάλια, παρελάσεις, ανοιχτά θέατρα το καλοκαίρι, συνέδρια και μεγάλες εκθέσεις, μεγάλα πολιτικά γεγονότα, όπως οι σύνοδοι κορυφής ακόμη και σε πεζοπορίες στην ύπαιθρο» επισημαίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του ΕΚΕΤΑ Χρήστος Καρκανιάς, ο οποίος συμμετείχε πρόσφατα στη δεύτερη συνάντηση της Περιφερειακής Ομάδας Υποστήριξης του έργου «MINΕV», που διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στο πλαίσιο της έκθεσης «Forward Green».
Για παράδειγμα, σε έναν ποδοσφαιρικό αγώνα που θα παρακολουθήσουν 30.000 άτομα, θα συγκεντρωθούν τεράστιες ποσότητες απορριμμάτων μέσα σε δύο ώρες, ενώ σε έναν μαραθώνιο ή έναν ποδηλατικό αγώνα θα μαζευτούν πολλά μπουκαλάκια νερού.
Σύμφωνα με τον κ. Καρκανιά, όπου γίνεται γενικότερα μαζική συσσώρευση κοινού προκύπτουν και πάρα πολλά απόβλητα και υπάρχουν κάποιες λύσεις, χωρίς όμως να δίνονται οδηγίες μέσω κάποιου συνολικού πλαισίου, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό.
Καλές πρακτικές
Ο ίδιος επισημαίνει ότι στις καλές πρακτικές που θα μπορούσαν να εφαρμοστούν περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, βιοαποδομήσιμα σκεύη σερβιρίσματος, οικολογικά σήματα και βιώσιμα εμπορεύματα, η τοποθέτηση κάδων ανακύκλωσης ή κομποστοποίησης στους χώρους των εκδηλώσεων, η πρόβλεψη για τη λειτουργία ψύκτη ή βρύσης ώστε ο καθένας να παίρνει νερό με το δικό του θερμός, η εφαρμογή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου ώστε αυτό να μην εκτυπώνεται και να προλαμβάνεται η παραγωγή απορριμμάτων χαρτιού, ακόμη και η χρήση ενεργειακά αποδοτικών συστημάτων φωτισμού, θέρμανσης και ψύξης όπως τα φωτοβολταϊκά.
Το βασικότερο είναι η ενημέρωση του κόσμου
«Σε κάθε περίπτωση, το βασικότερο είναι η ενημέρωση του κόσμου πριν από τη διεξαγωγή της εκδήλωσης. Αν ο κόσμος δεν ενημερωθεί, αν οι διοργανωτές κάθε γεγονότος δεν δώσουν τις απαραίτητες οδηγίες στο κοινό, δεν θα ξέρει κανείς πού είναι ο κάδος για να πετάξει τα σκουπίδια του» προσθέτει ο κ. Καρκανιάς. Στο πλαίσιο αυτό, άλλωστε, ενεργός μπορεί να είναι και ο ρόλος των εθελοντών για την ενημέρωση των επισκεπτών σχετικά με την ορθολογική διάθεση των παραγόμενων αποβλήτων.
Το έργο MINEV
Σημειώνεται ότι το έργο MINEV έχει στόχο να λειτουργήσει ως επιταχυντής για τις περιφερειακές και τοπικές διοικήσεις για την αντιμετώπιση και ανάπτυξη της ελαχιστοποίησης των απορριμμάτων σε μεγάλες εκδηλώσεις μέσω των πολιτικών τους για την κυκλική οικονομία, τη διαχείριση απορριμμάτων και την κλιματική ουδετερότητα. Πέντε τοπικές και περιφερειακές διοικήσεις από όλη την Ευρώπη θα ανταλλάξουν καλές πρακτικές και μέτρα πολιτικής που ισχύουν στην επικράτειά τους που καθιστούν δυνατή την ελαχιστοποίηση των απορριμμάτων σε μεγάλες εκδηλώσεις ενώ θα υποστηρίζονται από έναν συμβουλευτικό εταίρο που θα τους βοηθήσει να βελτιστοποιήσουν τη διαδικασία ανταλλαγής εμπειριών.