«Θέλουμε ένα σύστημα υγείας δημόσιο, όπου οι πολίτες να μην ταλαιπωρούνται και να μη χρειάζεται να πληρώσουν» υποστήριξε η αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, κατά την ολοκλήρωση της συζήτησης επί των άρθρων του σχεδίου νόμου «Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19 και την προστασία της δημόσιας υγείας» στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.
Η αναπληρώτρια υπουργός, αναφερόμενη στο σχεδιασμό του νέου συστήματος που προωθείται, είπε πως «το δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι απαραίτητο να είναι μόνο κρατικό και αυτό μας το έχουν δείξει τα συστήματα όλων των ευρωπαϊκών χωρών που λειτουργούν περίφημα και οι πολίτες τους είναι σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό ευχαριστημένοι σςε συγκρίση με την χώρα μας ». Πρόσθεσε πως είναι πολύ σημαντικό οι περίπου χίλιοι απόφοιτοι της Ιατρικής που έχουμε κάθε χρόνο να προχωρούν στις ειδικεύσεις τους και να έχουμε μόνιμες θέσεις».
Υπογράμμισε πως «θέσεις προκηρύσσουμε, αλλά πάρα πολλές βγαίνουν άγονες, για αυτό και θα πρέπει να αλλάξουμε και τα κριτήρια». Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως «στην Κρήτη προκηρύξαμε 159 θέσεις και από αυτές οι 82 ήταν άγονες! Και επισήμανε πως τα «κριτήρια» είναι τα ίδια που υπήρχαν και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, γι' αυτό και τότε και τώρα έχουμε άγονες προκηρύξεις και αυτά θα πρέπει να τα αλλάξουμε». Γι' αυτό «σχεδιάζουμε και είμαστε έτοιμοι και θα έρθει το νομοσχέδιο τώρα και θα το δείτε, που δίνει και κίνητρα στους γιατρούς και αλλαγές. Και αυτά θα κληθούμε να τα κουβεντιάσουμε μαζί και ελπίζω να τα ψηφίσουμε. Άρα, οι αλλαγές έρχονται σύντομα και άμεσα και θα είναι πάρα πολύ σημαντικές τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους πολίτες».
Η αναπληρωτής υπουργός ζήτησε να γίνει ξεκάθαρη η διαφορά μεταξύ των μόνιμων και των πάγιων θέσεων γιατί είναι δύο διαφορετικά πράγματα.
Απέρριψε την κριτική της αντιπολίτευσης περί νεοφιλελεύθερης πολιτικής και είπε πως «η ιδεοληψία αφορά την δική σας μεριά και όχι τη δική μας. Τα συστήματα στην Ευρώπη δουλεύουν περίφημα και δεν είναι κρατικά. Είναι δημόσια, δίνουν δημόσια φροντίδα υγείας σε όλους τους πολίτες, αλλά λειτουργούν με κριτήρια που είναι και βιώσιμα και κοινωνικά και οικονομικά, βιώσιμα και σωστά. 'Αρα, πρέπει να σκεφτούμε λίγο, τι χρειαζόμαστε στο σύστημα υγείας στην Ελλάδα για να μπορέσουμε να το έχουμε».
Έδωσε έμφαση στην δημιουργία συνεργατικότητας μεταξύ των μεγάλων νοσοκομείων και των παρακείμενων Κέντρων Υγείας και ότι δεν μπορεί να λειτουργεί η κάθε μονάδα ξεχωριστά. Πρόσθεσε πως εμείς θέλουμε να υπάρχει ένα ενιαίο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ), στα νοσοκομεία.
Η κυρία Γκάγκα διαφώνησε με ισχυρισμούς ότι η Ελλάδα «άνοιξε» για τον τουρισμό από τα περιοριστικά μέτρα λέγοντας πως «η Ελλάδα "άνοιξε" τελευταία από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες, που είχαν πετάξει τη μάσκα ήδη δύο μήνες πριν. 'Αρα είναι άδικο να λέγεται αυτό».