«Ο κ. Μητσοτάκης ξαφνικά ανακάλυψε την ασυδοσία των ελληνικών συστημικών τραπεζών, χωρίς ωστόσο να σκοπεύει να τους βάλει και κάποιον φραγμό», τόνισε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΜέΡΑ25, Μιχάλης Κριθαρίδης.
«Όταν αυτές αισχροκερδούσαν άλλωστε και δεν μετέφεραν την ρευστότητα της ΕΚΤ προς τη χώρα μας για να την 'τσεπώσουν', κατά το κοινώς λεγόμενο, υπεξαιρώντας δηλαδή τα spreads και επιστρέφοντας στην συνέχεια την δήθεν 'πλεονάζουσα ρευστότητα' που λίμναζε ακόμα και την περίοδο της πανδημίας στις ελληνικές συστημικές τράπεζες, προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ο κ. Μητσοτάκης δεν έβγαλε άχνα», σχολίασε και πρόσθεσε: «Ενώ ακόμα και για το ζήτημα της φορολόγησΉς τους, ο Πρωθυπουργός από το Λονδίνο ξεκαθάρισε πως δεν θα υπάρξει καμία περαιτέρω φορολόγηση των τραπεζικών κερδών, σε αντίθεση με όσα είχαν διατυπωθεί το προηγούμενο διάστημα από τους επιτελάρχες της Κυβέρνησης του, αλλά και με όσα προχωρούν άλλες Κυβερνήσεις στην ΕΕ, όπως η ισπανική». Και όλα αυτά «την ώρα που είναι παράλληλα γνωστό, πως η Μητσοτάκης Α.Ε. δεν σκοπεύει να προβεί και σε καμία πραγματικά προστασία των δανειοληπτών. Το μόνο που ψέλλισε επί της ουσίας o κ. Μητσοτάκης στη κ. Σακελλαροπούλου, είναι πως η κυβέρνηση θα ζητήσει εμμέσως πλην σαφώς την εκλογίκευση των τιμολογήσεων των υπηρεσιών των τραπεζών. Τόσο θαρραλέο το επιτελικό παρακράτος με τις συστημικές τράπεζες που αισχροκερδούν», δήλωσε ο Μ. Κριθαρίδης.
«Γι' αυτό το ΜέΡΑ25 μιλάει για 'Μητσοτάκης Α.Ε.' και μια κυβέρνηση ολιγαρχικών συμφερόντων και μετόχων. Εκεί οδηγούν τα 'ναι σε όλα' του μνημονιακού τόξου. Πρέπει να μπει, εδώ και τώρα, ένα τέλος σε αυτή την αισχροκέρδεια των τραπεζών, που έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί ουκ ολίγες φορές από τους φορολογούμενους, και τους οποίους, μαζί με τα αρπακτικά ταμεία, πετάνε έξω από τα σπίτια και τα μαγαζιά τους», σημείωσε.
Καταλήγοντας ο κ. Κριθαρίδης, ζήτησε «να φορολογηθούν και να λογοδοτήσουν οι τράπεζες για όλα αυτά τα αδιανόητα πράγματα (παρακράτηση της ρευστότητας της ΕΚΤ, άρνηση αύξηση των επιτοκίων των καταθέσεων την ώρα που αυξάνουν τους τόκους των δανείων κλπ.). Ενώ πρέπει τέλος, να σταματήσει το μονοπώλιο των συστημικών τραπεζών πάνω στις συναλλαγές των πολιτών».