Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέλεξε 159 έργα για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της δράσης του προγράμματος Erasmus+ για την ανάπτυξη ικανοτήτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία στηρίζει τον εκσυγχρονισμό και την ποιότητα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε τρίτες χώρες ανά τον κόσμο. Όλα αυτά τα σχέδια ανταποκρίνονται στον γενικό στόχο της στήριξης της διεθνούς συνεργασίας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, της βελτίωσης των εκπαιδευτικών συστημάτων και της ενίσχυσης της ανάπτυξης και της ευημερίας σε παγκόσμια κλίμακα, σημειώνει η Κομισιόν.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς επισημαίνει ότι «η ανάπτυξη ικανοτήτων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση πέραν των συνόρων μας αποτελεί ιδιαίτερα σημαντικό σκέλος του προγράμματος Erasmus+. Όλοι αποκομίζουμε οφέλη από τις ανταλλαγές και τη συνεργασία με τους εταίρους μας ανά τον κόσμο. Για άλλη μια φορά αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση για το ότι το Erasmus+ μπορεί να κάνει τη διαφορά για τους νέους της Ουκρανίας και το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Επιθυμία μας είναι να αξιοποιήσουμε τη μακρά και ισχυρή παράδοση συνεργασίας μας με την Ουκρανία στον τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, επενδύοντας στο ψηφιακό της μέλλον. Είμαι πεπεισμένος ότι το σχέδιο DigiUni θα κάνει πραγματικά τη διαφορά για τους Ουκρανούς φοιτητές».
Μέσω των σχεδίων που επιλέχθηκαν φέτος, 2.500 ενδιαφερόμενα μέρη του τομέα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από σχεδόν 130 χώρες της ΕΕ και από ολόκληρο τον κόσμο θα συνεργαστούν για τον εκσυγχρονισμό και τη διεθνοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
Ο συνολικός προϋπολογισμός για το 2023, ύψους 115,3 εκατομμυρίων ευρώ, θα προωθήσει, για παράδειγμα, την επαγγελματοποίηση των μαθηματικών στην Κεντρική Αφρική, πανεπιστημιακές σπουδές σε θέματα εξισωτισμού και στο δίκαιο της ισότητας για ευάλωτες ομάδες στη Λατινική Αμερική, προγράμματα σπουδών για μια βιώσιμη γαλάζια οικονομία στη Νότια Μεσόγειο και κύκλους μαθημάτων με αντικείμενο τη μετασχηματιστική αλλαγή στην εκπαίδευση στον τομέα της υγείας στη Νοτιοανατολική Ασία.
Τα σχέδια σε άλλες περιοχές επικεντρώνονται στις επιχειρηματικές δεξιότητες των γυναικών στην Κεντρική Ασία, στην ετοιμότητα για την ψηφιακή εκπαίδευση στα Δυτικά Βαλκάνια, στην ανάπτυξη γραφείων διεθνών σχέσεων στα πανεπιστήμια της Μέσης Ανατολής και σε προγράμματα σπουδών επισιτιστικής και διατροφικής ανθεκτικότητας στη Δυτική Αφρική.
Φέτος, η ΕΕ διέθεσε επίσης 5 εκατομμύρια ευρώ ως πρόσθετη στήριξη για ένα μεγάλης κλίμακας σχέδιο Erasmus+ στα πανεπιστήμια της Ουκρανίας με σκοπό την ενίσχυση του ψηφιακού περιβάλλοντος για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στη χώρα. Το τετραετές σχέδιο με την ονομασία «DigiUni» θα αναπτύξει μια ψηφιακή πλατφόρμα υψηλών επιδόσεων για τα πανεπιστήμια της Ουκρανίας, η οποία θα ωφελήσει ιδιαίτερα τους φοιτητές που αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τη χώρα ή έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της. Το σχέδιο στοχεύει στο να διασφαλίσει την εκπαιδευτική συνέχεια για τους φοιτητές που είναι εγγεγραμμένοι σε ουκρανικά ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ουκρανική γλώσσα και παρακολουθούν το ουκρανικό πρόγραμμα σπουδών.
Ειδικότερα, η πλατφόρμα DigiPlatform αναμένεται να προσφέρει ένα μέσο ψηφιακής μάθησης για την ανάπτυξη κατάρτισης με αντικείμενο τεχνικές διαδικτυακής διδασκαλίας και την προσαρμογή του μαθησιακού περιεχομένου ώστε να παρέχεται με διαδικτυακά ή εικονικά μέσα. Στο σχέδιο, το οποίο συντονίζεται από το Εθνικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου «Ταράς Σεβτσένκο», θα συμμετάσχουν ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και ενδιαφερόμενα μέρη από έξι κράτη μέλη της ΕΕ (Βέλγιο, Τσεχία, Γαλλία, Γερμανία, Πολωνία και Ισπανία) και 15 ακόμη Ουκρανοί εταίροι, μεταξύ των οποίων εννέα εθνικά πανεπιστήμια, τα Υπουργεία Εκπαίδευσης και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, ο Εθνικός Οργανισμός για τη Διασφάλιση της Ποιότητας στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τρεις ενώσεις που εκπροσωπούν τον τομέα της πληροφορικής και τους φοιτητές.
Στο πλαίσιο της στήριξης του προγράμματος προς την Ανατολική Γειτονία, πανεπιστήμια και αρχές της Ουκρανίας συμμετέχουν σε άλλα 19 έργα ανάπτυξης ικανοτήτων, εκ των οποίων ορισμένα εξετάζουν το ρόλο των πανεπιστημίων στην ανασυγκρότηση, καθώς και προτάσεις αναδιάρθρωσης των προγραμμάτων σπουδών με επίκεντρο την ειρήνη και την πολυμερή προσέγγιση ως διαθεματικά στοιχεία των σπουδών ή την ανάπτυξη δεξιοτήτων στον τομέα της ενεργειακής απόδοσης.
Οι συμφωνίες επιχορήγησης θα υπογραφούν έως τον Νοέμβριο του 2023, ώστε να είναι δυνατόν να ξεκινήσουν οι δραστηριότητες των σχεδίων πριν από το τέλος του έτους.