Την Τετάρτη το Κολλέγιο των Επιτρόπων της ΕΕ θα εγκρίνει το νέο πακέτο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τόνισε σήμερα το βράδυ στην ομιλία του στο Thessaloniki Helexpo Forum o Αντιπρόεδρος της Κομισιόν και Επίτροπος Μετανάστευσης Μαργαρίτης Σχοινάς.
Το πακέτο αυτό θα στηρίζεται σε τρεις βασικούς άξονες:
-Στη σύναψη συμφωνιών συνεργασίας με τις χώρες προέλευσης και τράνζιτ που θα δημιουργεί περισσότερες ευκαιρίες για παραμονή των προσφύγων στις χώρες τους αντί να βάζουν τη ζωή τους στα χέρια των διακινητών.
-Σε μια κοινή, ισχυρή διαχείριση των εξωτερικών συνόρων με μια ενισχυμένη Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή.
-Στον επιμερισμό των βαρών ανάμεσα σε όλα τα κράτη μέλη με μόνιμη και αποτελεσματική αλληλεγγύη.
Όπως εξήγησε ο κ. Σχοινάς, επιμερισμός σημαίνει ευθύνη και δίκαιη κατανομή μέσω ενός μηχανισμού αλληλεγγύης που θα καθιστά τη μετεγκατάσταση των δικαιούχων ασύλου επιτακτική, αναγκαία και εξασφαλισμένη στην πράξη.
«Η Ελλάδα, η Ιταλία, η Κύπρος, η Μάλτα, τα κράτη της πρώτης υποδοχής δεν μπορεί στο διηνεκές να αναλαμβάνουν όλα τα βάρη στο όνομα των υπολοίπων. Η Ευρώπη δεν μπορεί πια να βασίζει τη μεταναστευτική πολιτική της σε εξωτερική ανάθεση. Χρειαζόμαστε ένα μόνιμο ευρωπαϊκό πλαίσιο αλληλεγγύης», επισήμανε ο Έλληνας Επίτροπος.
Έτσι η Frontex αποκτά πια δικό της προσωπικό, το οποίο μέχρι το 2027 θα μετρά χιλιάδες άνδρες, που θα αποτελούν μέρος της νέας Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σχοινάς «συμφωνία σημαίνει επιστροφές στις χώρες τους όσων δεν τυγχάνουν προστασίας ασύλου. Με κίνητρα, με ανθρωπιά, με κανόνες, με αμοιβαία εμπιστοσύνη και σχέσεις αμφίδρομου συμφέροντος».
Συνοψίζοντας τα γεγονότα της Μόριας ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι «στη Λέσβο έκλεισε με εκκωφαντικό θόρυβο ένας κύκλος που θα μας θυμίζει πάντα κάτι που δεν πρέπει να επαναληφθεί. Είναι αδιανόητο ότι η Ευρώπη δεν έχει ακόμη μια ενιαία μεταναστευτική συνεκτική πολιτική. Είμαστε ένα και πρέπει να δράσουμε ως σύνολο. Ξέρω ότι έχουμε δύσκολο δρόμο μπροστά μας. Θα είναι μια εξαιρετικά σύνθετη διαπραγμάτευση. Αισιοδοξώ όμως ότι αυτή τη φορά οι κυβερνήσεις θα μας ακολουθήσουν. Αυτοί άλλωστε έχουν και την ευθύνη της διαπραγμάτευσης και της συμφωνίας του τελικού πακέτου. Η Ευρώπη δεν έχει την πολυτέλεια να αποτύχει για δεύτερη φορά».
Για την Τουρκία
Για την Τουρκία και τη Σύνοδο Κορυφής όπου θα συζητηθούν οι κυρώσεις σε βάρος της γειτονικής χώρας τόνισε ότι την επόμενη εβδομάδα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Κορυφής θα είναι αυτό που θα ορίσει τη συνολική στρατηγική μας απέναντι στη Τουρκία.
«Ως τότε η Τουρκία οφείλει να επιλέξει αν θα συνεχίσει να είναι ένας προκλητικός και ενοχλητικός γείτονας ή ένας αξιόπιστος, σύμμαχος και εταίρος. Μια χώρα που κοιτά συνειδητά προς τη δύση και δεν μπλοφάρει κοιτώντας να κερδίσει σε ανατολίτικα παζάρια που δίνουν την εντύπωση ότι γυρίζει τη πλάτη της σε όσους θέλουν να τη βοηθήσουν. Σας διαβεβαιώνω ότι η γραμμή της Κομισιόν είναι ξεκάθαρη σε αυτό», σημείωσε ο Έλληνας Επίτροπος.
Για τη Θεσσαλονίκη
Για τη Θεσσαλονίκη και τα έργα της αναφέρθηκε στην ολοκλήρωση του μετρό και την επέκτασή του, το άνοιγμα του 6ου προβλήτα στο λιμάνι, το Μητροπολιτικό Πάρκο Παύλου Μελά, το Τεχνολογικό Πάρκο ThessIntec που σε συνδυασμό με τα πανεπιστήμια και τα χιλιάδες λαμπρά μυαλά που διαθέτουν μπορεί να γίνει ένα πρότυπο ερευνητικό κέντρο, την κατασκευή του φράγματος Χαβρία στη Χαλκιδική, του πρώτου με ΣΔΙΤ στην Ελλάδα, τα δεκάδες σχολεία σε όλη την περιφέρεια, τα οδικά δίκτυα, την εμβληματική αναβάθμιση της ανατολικής περιφερειακής, το Flyover και την ανάπλαση της ΔΕΘ. «Να είστε σίγουροι ότι ανάλογοι πόροι θα είναι διαθέσιμοι για τη Κεντρική Μακεδονία και στο νέο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Πολιτικής (2021-2027) που συμφωνήθηκε τον περασμένο Ιούλιο. Στο νέο ΕΣΠΑ θα υπάρχουν πόροι αρκετοί, ωστόσο ο σχεδιασμός του θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που να αντικατοπτρίζει τις πραγματικές αναπτυξιακές ανάγκες της χώρας και των περιφερειών για τα επόμενα επτά χρόνια. Το πακέτο Ανάκαμψης αποτελεί μοναδική ευκαιρία για αυτό, γιατί μας δίνει την άνεση να κάνουμε χρήση ενός εύρους χρηματοδοτικών εργαλείων. Με ιδιαίτερη προσοχή στο πως και στο ποιοι θα επωφεληθούν από αυτά τα διαρθρωτικά εργαλεία. Και για αυτό έχουμε να μάθουμε πολλά από τα λάθη των παλαιών ΕΣΠΑ και τα οποία επουδενί δεν επιτρέπονται. Καμία αποτυχία δεν μπορεί να επαναληφθεί», τόνισε.
Η πανδημία
Έκανε λόγο για τρία διδάγματα από τον αγώνα κόντρα στην πανδημία.
«Το πρώτο δίδαγμα είναι ότι πρέπει να ενδυναμώσουμε τις αρμοδιότητες της Ένωσης σε θέματα δημόσιας υγείας και διαχείρισης κρίσεων.
Το δεύτερο δίδαγμα είναι ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει αυτόνομη σε στρατηγικούς τομείς ώστε η εξάρτηση της Ευρώπης από προμηθευτές σε τρίτες χώρες για φάρμακα, πρώτες ύλες και τις επικοινωνίες (5G) δεν θα είναι πλέον ο κανόνας.
Το τρίτο δίδαγμα ήταν ότι η ευρωπαϊκή ενοποίηση έπρεπε να κάνει ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός με την ανάληψη από κοινού των βαρών της ανάκαμψης μέσω ενός πολύ μεγαλύτερου ευρωπαϊκού προϋπολογισμού. Αυτό το δίδαγμα μας οδήγησε τον Ιούλιο σε ένα ποιοτικό ομοσπονδιακό άλμα με την ιστορική πρωτοβουλία για το Ταμείο Ανάκαμψης», σημείωσε.
"Μια συγκινητική βραδιά"
Τέλος η ομιλία του είχε πολλές προσωπικές αναφορές στη Θεσσαλονίκη, την πόλη που γεννήθηκε, μεγάλωσε, πήγε σχολείο και σπούδασε.
«Δεν θα σας κρύψω ότι για μένα η σημερινή είναι μια ιδιαίτερη, μια συγκινητική βραδιά που τη ζω πολύ ξεχωριστά. H μνήμη μου ανατρέχει στα παιδικά μου χρόνια σ΄ αυτούς τους χώρους, εδώ στην Έκθεση. Σε κάθε γωνιά αυτού του χώρου έχω και μια ανάμνηση. Από τα παιδικά μου χρόνια, που η Έκθεση ήταν το απόλυτο γεγονός της πόλης, έως τις φοιτητικές βόλτες ανάμεσα στο πλήθος. Το χάζι στα περίπτερα και αργότερα τα πολιτικά πηγαδάκια», είπε χαρακτηριστικά.
Ακόμη αναφέρθηκε στην αρχιτεκτονική του Έρνεστ Εμπράρ, του Αριγκόνι και του Φουρκιώτη Ξενοφώντα Παιονίδη, ενώ για τη Θεσσαλονίκη είπε ότι βγάζει πρωταθλητές σε κάθε άθλημα, ξέρει από προσφυγιά, ξέρει από διωγμούς ξέρει από πόνο κατατρεγμένων ανθρώπων. Που πέρασε λιμούς, πυρκαγιές, σεισμό. Καταστροφές και κακουχίες. Η Θεσσαλονίκη που άντεξε και ξαναχτίστηκε. Που σέβεται, τιμά και προστατεύει το παρελθόν, την ιστορία και την ταυτότητα της. Και που συνεχίζει, κοιτά μπροστά, εξελίσσεται και αγκαλιάζει κάθε της προοπτική».
Τέλος, έκλεισε με έναν αισιόδοξο τόνο για τον επόμενο Σεπτέμβριο. Που θα περιλαμβάνει «ανθρώπινες στιγμές και δεν θα φοβόμαστε να πλησιάσει ή να αγκαλιάσει ο ένας τον άλλον. Έναν Σεπτέμβρη που θα έχει αφήσει όλα αυτά πίσω, όμορφο όπως πάντα, μοναδικά όμορφος είναι αυτός ο μήνας στη πόλη μας. Και όπως μας έχει συνηθίσει. Με λίγη ακόμη υπομονή, οι καλές μας συνήθειες θα επανέλθουν σύντομα, και ποιος ξέρει, ίσως αυτή η εμπειρία μας έχει διδάξει να ξεχάσουμε τις κακές και να τις αφήσουμε μια για πάντα πίσω», κατέληξε.
Την ομιλία του κ. Σχοινά παρακολούθησαν μεταξύ των άλλων ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, ο πρόεδρος του ΣΒΕ Θανάσης Σαββάκης, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Βασίλης Σκουρής, η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου στη Θεσσαλονίκη Μαρία Αντωνίου και ο βουλευτής Δημήτρης Κούβελας.