Ποικίλα μηνύματα προς διαφορετικές κατευθύνσεις έστειλε, στο πλαίσιο του 7ου Thessaloniki Summit, ο επίτροπος της Ελλάδας στην ΕΕ, Μαργαρίτης Σχοινάς. Δυτικά Βαλκάνια, Τουρκία και ο ρόλος που καλείται να παίξει η ΕΕ, σε έναν ταραγμένο κόσμο, κυριάρχησαν στην ομιλία του.
«Στα δυτικά Βαλκάνια θα παιχθεί τα επόμενα χρόνια ένα γεωπολιτικό παιχνίδι συγκρίσιμο με αυτό παίζεται στην Ουκρανία. Η διεύρυνση της ΕΕ στα Βαλκάνια θα ενισχύσει την οικονομική και γεωπολιτική σταθερότητα, αγκιστρώνοντας τα κράτη αυτά στη δημοκρατία, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, προσβλέπουν αυτές οι χώρες στην Ευρώπη ακόμα περισσότερο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία», επεσήμανε, στην διαδικτυακή του παρέμβαση, ο Μαργαρίτης Σχοινάς. «Οι πλανήτες της περιοχής θα στοιχηθούν σε αναπτυξιακή τροχιά, έχουν διατεθεί πόροι 30 δις. ευρώ από την ΕΕ για έργα στα Βαλκάνια», τόνισε χαράσσοντας κόκκινες γραμμές για την είσοδο κρατών στην ευρωπαϊκή οικογένεια ενώ έκανε αναφορά και στην κράτηση Μπελέρη από την Αλβανία.
« Όσοι προσβλέπουν στην ΕΕ πρέπει να τηρούν τις θεμελιώδεις αρχές της ΕΕ, δε θα υπάρξει καμία έκπτωση για καμία χώρα. Η κράτηση του δημάρχου Χειμάρας Φρέντι Μπελέρη από την Αλβανία δεν συνάδει με το κράτος δικαίου και τη δημοκρατία. Δεν είναι δυνατόν να μπει μία χώρα στην ΕΕ έχοντας επιδιώξεις και συμφέροντα αντίθετα με το ευρωπαϊκό οικοδόμημα», υποστήριξε.
Καρότο και μαστίγιο για την Τουρκία
Για την Τουρκία, επεσήμανε πως είναι ένας σημαντικός και κρίσιμος εμπορικός και γεωστρατηγικός εταίρος της ΕΕ. «Είμαστε ευγνώμονες για τον ρόλο της Τουρκίας για τη συμφωνία των ουκρανικών σιτηρών αλλά παρατηρούμε με ανησυχία πως δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Το μονοπάτι της Τουρκίας προς την ΕΕ χρειάζεται να προκύψει σε μόνιμη βάση και όχι ευκαιριακά, δεν κλείνουμε την πόρτα αλλά καταγράφεται έλλειψη προόδου στην προενταξιακή διαδικασία».
«Η εμπορική πολιτική αποτυπώνει πλήρως τη θέληση και την αποφασιστικότητα της Ευρώπης να μεταβεί σε μία νέα εποχή που θα διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο ισχυρού παγκόσμιου εταίρου στο γεωπολιτικό παιχνίδι. Το μέλλον της Ευρώπης θα κριθεί στο πεδίο και όχι στις διακηρύξεις», τόνισε.
«Εθνικός πλούτος η βιομηχανία»
«Η βιομηχανία αποτελεί αναπτυξιακό πυλώνα για την χώρα μας, ζητούμενα παραμένουν η οικονομική ευημερία και η μακροπρόθεσμη σταθερότητα, τα γεγονότα στη Γάζα είναι μια δαμόκλειος σπάθη για την παγκόσμια σταθερότητα», σημείωσε η πρόεδρος του ΣΒΕ, Λουκία Σαράντη που στάθηκε ιδιαίτερα στις αυξήσεις τιμών και τις πληθωριστικές πιέσεις με τις οποίες έρχονται αντιμέτωπα νοικοκυριά και επιχειρήσεις αλλά και στον διαχρονικό στόχο της εισόδου των βαλκανικών κρατών στην ΕΕ, 20 χρόνια μετά τη διακήρυξη της Θεσσαλονίκης για την διεύρυνση της ΕΕ.
Η κ. Σαράντη σκιαγραφώντας την μεγάλη εικόνα έδωσε έμφαση και στις πολλαπλές κρίσεις, πανδημία, πολεμικές συγκρούσεις, οι οποίες προκάλεσαν ισχυρότατους κραδασμούς στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα.
«Στην Ελλάδα έχει αρθεί η πολιτική αβεβαιότητα με την χώρα να διατηρείται σε αναπτυξιακή τριχιά. Η κυβέρνηση πρέπει να επιμείνει στη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, να μη διστάσει μπροστά στο πολιτικό κόστος. Στον ΣΒΕ δε ζητάμε χάρες, ζητάμε να στηριχτεί έμπρακτα η βιομηχανία που συνιστά εθνικό πλούτο για την χώρα μας», επεσήμανε.
«Το περιβάλλον μέσα στο οποίο πορευόμαστε είναι ασταθές, συνεχώς περνάμε κρίσεις. Η ανάγκη ταχύτερης προσαρμογής στα νέα δεδομένα επείγει, πρέπει να υιοθετήσει η ΕΕ κοινή εξωτερική πολιτική και κοινή άμυνα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο υφυπουργός εσωτερικών (Μακεδονίας – Θράκης), Στάθης Κωνσταντινίδης.
«Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος με πλήθος έργων και δράσεων να τρέχουν. Η Βόρεια Ελλάδα καθίσταται κοιτίδα ανάπτυξης νεοφυών επιχειρήσεων», τόνισε.
«Πρωτεύουσα εξωστρέφειας»
«Δυναμώνουμε και εκσυγχρονίζουμε την Κεντρική Μακεδονία παρά τις προκλήσεις, τρέχουμε έργα και δράσεις συνολικού ύψους 1 δις. Ευρώ. Οι εξαγωγές φτάνουν τα 6 δις ευρώ στην Κ. Μακεδονία που είναι πρώτη χώρα σε εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Η περιοχή μας έχει έσοδα 145 εκατ. ευρώ από κινηματογραφικές παραγωγές», επεσήμανε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας που προανήγγειλε μία πολύ σημαντική πενταετία για την περιοχή με μετρό, flyover, ανάπλαση ΔΕΘ και παραλιακού μετώπου.
«Σήμερα η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε μία πρωτεύουσα εξωστρέφειας», τόνισε.
«Η Θεσσαλονίκη μετατρέπεται σε αναπτυξιακό και τεχνολογικό hub διεθνούς εμβέλειας, γεγονός το οποίο δεν ήταν νομοτελειακό. Η πόλη πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία και να μην χάσει το τραίνο», υποστήριξε ο απερχόμενος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Η 7η Σύνοδος της Θεσσαλονίκης, η οποία πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της ΑΕ της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, από τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), σε συνεργασία με το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, εστιάζει σε σειρά κομβικών θεμάτων για την περιοχή που αφορούν μεταξύ άλλων τη γεωπολιτική σταθερότητα, την ενεργειακή κρίση, τις υποδομές και το μεταναστευτικό αλλά και τις προκλήσεις που φέρνουν η 4η Βιομηχανική Επανάσταση και η πράσινη μετάβαση. Στο επίκεντρο επίσης θα βρεθούν η προσέλκυση επενδύσεων στη Βόρεια Ελλάδα και ο ρόλος του τραπεζικού συστήματος στην ανάκαμψη.