Το λαϊκό προσκύνημα στη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ ξεκίνησε στην παλαιότερη αίθουσα του κοινοβουλίου, στο Γουεστμίνστερ, η οποία θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό μέχρι την κηδεία της, την Δευτέρα.
Περνώντας από τις δύο πλευρές του φερέτρου, το οποίο έχει τοποθετηθεί πάνω σε ένα επιβλητικό βάθρο, οι πολίτες έσκυβαν το κεφάλι σε ένδειξη σεβασμού – τα μάτια κάποιων ήταν κόκκινα από το κλάμα.
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι αναμένεται ότι θα συμμετάσχουν στο λαϊκό προσκύνημα. Εκτιμάται ότι πολλοί θα περιμένουν δεκάδες ώρες σε μια ουρά που μπορεί να εκτείνεται σε μήκος ακόμη και 16 χιλιομέτρων.
Με την πομπή οι Ουίλιαμ και Χάρι
Νωρίτερα, οι πρίγκιπες Ουίλιαμ και Χάρι, περπατώντας πλάι-πλάι, ακολούθησαν την πομπή που μεταφέρει το φέρετρο της γιαγιάς τους, της βασίλισσας Ελισάβετ, στο βρετανικό κοινοβούλιο, μια σκηνή που θύμισε εκείνη, πριν από 25 χρόνια, όταν περπατούσαν πίσω από το φέρετρο της μητέρας τους, της πριγκίπισσας Νταϊάνας.
Τα δυο αδέλφια, η σχέση των οποίων είναι τεταμένη τα τελευταία χρόνια, συμμετέχουν στη σιωπηλή πομπή από τα Ανάκτορα του Μπάκιγχαμ μέχρι το Γουεστμίνστερ, όπου θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα η σορός της βασίλισσας για τέσσερις ημέρες, μέχρι την κηδεία της, την Δευτέρα.
Ο πατέρας τους, ο βασιλιάς Κάρολος, βρισκόταν ακριβώς μπροστά τους, μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά της Ελισάβετ. Η βασιλική σύζυγος Καμίλα, η σύζυγος του διαδόχου Ουίλιαμ, Κέιτ, η πριγκίπισσα της Ουαλίας και η σύζυγος του Χάρι, η δούκισσα του Σάσεξ Μέγκαν, θα μεταβούν στο Γουεστμίνστερ με αυτοκίνητο.
Το 1997, όταν η Νταϊάνα σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα, σε ηλικία μόλις 36 ετών, ο Ουίλιαμ και ο Χάρι, που τότε ήταν 15 και 12 ετών αντίστοιχα, ακολούθησαν πεζή το φέρετρό της διασχίζοντας το κεντρικό Λονδίνο – μια εικόνα που καθόρισε τη ζωή τους.
Μολονότι οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές τώρα, αφού η βασίλισσα πέθανε γαλήνια στην κατοικία της, στα 96 της χρόνια, υπάρχουν και ομοιότητες – η συγκίνηση, η επίσημη πομπή και η αίσθηση ενός ιστορικού γεγονότος που εκτυλίσσεται μπροστά στις κάμερες και σε ένα πλήθος χιλιάδων ανθρώπων.
Και οι δύο πρίγκιπες έχουν μιλήσει στο παρελθόν για το τραύμα υπέστησαν με τον θάνατο της μητέρας τους και τη μακρά, εξουθενωτική πομπή που ακολούθησαν, με στωικότητα, παρά την οδύνη και την αναστάτωση που βίωναν.
«Ήταν σαν να έχω βγει από το σώμα μου, απλώς να περπατάω, να κάνω ό,τι περίμεναν από εμένα, να δείχνω το ένα δέκατο των συναισθημάτων που έδειχναν όλοι οι άλλοι», είπε ο Χάρι σε ένα τηλεοπτικό ντοκιμαντέρ, το 2021, αποκαλύπτοντας ότι αργότερα έκανε χρήση αλκοόλ και ναρκωτικών για να πνίξει τον πόνο.
«Δεν το ξεπερνάς ποτέ. Είναι μια τόσο απίστευτα μεγάλη στιγμή στη ζωή σου που δεν σ’ αφήνει ποτέ. Μαθαίνεις μόνο να τη διαχειρίζεσαι», είπε ο Ουίλιαμ το 2017.
Η εκκίνηση και η πορεία της πομπής
Η Βασίλισσα Ελισάβετ έφυγε για τελευταία φορά από το Παλάτι της. Στις 16:22 ακριβώς η λαμπρή αλλά σιωπηλή πομπή ξεκίνησε από το Μπάκινγχαμ προς την κεντρική αίθουσα του βρετανικού κοινοβουλίου όπου η σορός της Βασίλισσας θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.
Η πομπή θα διασχίσει μια διαδρομή περίπου 2 χιλιομέτρων σε 38 λεπτά. Την συνοδεύουν μέλη του βασιλικού ιππικού, ενώ πεζή ακολουθούν ο βασιλιάς Κάρολος, τα παιδιά του πρίγκιπες Γουίλιαμ και Χάρι, καθώς και άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας.
Κατά τη διάρκεια της πομπής ακούγονται κανονιοβολισμοί από το Hyde Park ενώ χτυπά και η καμπάνα του Big Ben. Το φέρετρο βρίσκεται πάνω σε κιλίβαντα και είναι σκεπασμένο με το βασιλικό λάβαρο.
Στο κοινοβούλιο, θα υποδεχθούν την σορό της Βασίλισσας ο Πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων και ο πρόεδρος της Βουλής των Λόρδων ενώ θα το παραλάβουν και οι Γρεναδιέροι Φρουροί του Λόχου της Βασίλισσας οι οποίοι και θα το τοποθετήσουν στην κεντρική αίθουσα του κοινοβουλίου σε υπερυψωμένο βάθρο.
Θα ακολουθήσει 20λεπτη λειτουργία με πρωτοστατούντα τον προκαθήμενο της Αγγλικανικής Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο του Καντερμπέρι Τζάστιν Γουέλμπι.
Αμέσως μετά το πέρας της λειτουργίας τα μέλη της βασιλικής οικογένειας θα επιστρέψουν στο Μπάκινγχαμ οδικώς και στις 19:00 ώρα Ελλάδος θα ξεκινήσει το λαϊκό προσκύνημα το οποίο θα ολοκληρωθεί στις 8:30 το πρωί της ημέρας της κηδείας τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου.
Ήδη έχουν πάρει σειρά –έχουν διανυκτερεύσει δίπλα στο κοινοβούλιο– πολλοί πολίτες επιθυμώντας να είναι οι πρώτοι που θα πουν το τελευταίο αντίο στη βασίλισσα Ελισάβετ.
Εκτιμάται ότι πάνω από 1 εκ. άνθρωποι θα θελήσουν να αποχαιρετίσουν από κοντά τη μακροβιότερη μονάρχη του κόσμου. Όμως από τη μια τα μέτρα ασφαλείας και από την άλλη η χωρητικότητα της αίθουσας μπορεί να μην επιτρέψουν σε όλους όσοι το επιθυμούν να μπουν τελικά στο κοινοβούλιο. Υπολογίζεται πως υπό κανονικές συνθήκες και χωρίς κάποιο απρόοπτο το τετραήμερο αυτό θα μπορέσουν να περάσουν από την αίθουσα περίπου μισό εκατομμύριο πολίτες.
Εκτιμάται επίσης ότι η ουρά που κάνει ο κόσμος μπορεί να φτάσει ή ακόμη και να ξεπεράσει τα οκτώ χιλιόμετρα.
Αξίζει να σημειωθεί πως στα δρακόντεια μέτρα ασφαλείας συμβάλλουν 10.000 αστυνομικοί και πάνω από 1800 στρατιωτικοί. Οι πολίτες που θα μπαίνουν στο κοινοβούλιο θα περνάνε από εξονυχιστικούς ελέγχους ασφαλείας όπως στους ελέγχους ασφαλείας των αεροδρομίων.
Δείτε τι αναμεταδίδει ζωντανά το BBC