«Υπάρχουν άνθρωποι που από τότε που ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί δεν έχουν κλείσει μάτι και έχουν χάσει τον ύπνο τους στην αγωνία τους να μην πάει κάτι στραβά και να χαθεί έστω και μία δόση». Με αυτή τη φράση στέλεχος νοσοκομείου περιγράφει στη «ΜτΚ» την υπεράνθρωπη για πολλούς προσπάθεια που καταβάλλουν διοικητικά στελέχη, γιατροί και προσωπικό προκειμένου να μην πάει κάτι στραβά στην επιχείρηση των εμβολιασμών «Ελευθερία» που θα μας χαρίσει την... ελευθερία μας από τον κορονοϊό, έναν σχεδόν χρόνο μετά την εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Την ώρα, η χώρα μας αναμένει επιπλέον δόσεις εμβολίων από τις εταιρείες που τα παρασκευάζουν και έχουν λάβει σχετικές εγκρίσεις από τις αρμόδιες αρχές και μετά τις ευρωπαϊκές συμφωνίες για παραλαβή επιπλέον πολυπόθητων φιαλιδίων οι αρμόδιοι θέτουν επί τάπητος... plan B, προκειμένου να είναι έτοιμα όσα εμβολιαστικά κέντρα απαιτούνται για να συνεχίσει να εξελίσσεται ομαλά η διαδικασία του εμβολιασμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» ήδη αρκετοί δήμοι σε Μακεδονία και Θράκη, στα γεωγραφικά όρια υγειονομικής ευθύνης δηλαδή της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας έχουν ανταποκριθεί θετικά στις διερευνητικές επαφές που έγιναν το προηγούμενο διάστημα, προκειμένου να υπάρξει μία συγκροτημένη πρόταση στο υπουργείο Υγείας και εάν χρειαστεί να αξιοποιηθούν δημοτικοί χώροι και προσωπικό ώστε να δημιουργηθούν εμβολιαστικά κέντρα. Οι υπεύθυνοι των δύο ΥΠΕ τις προηγούμενες ημέρες έστειλαν σχετικές επιστολές σε δημάρχους ζητώντας από εκείνους να ανταποκριθούν θετικά ή αρνητικά σε ενδεχόμενο δημιουργίας εμβολιαστικών κέντρων εκτός υγειονομικών δομών. «Χωροταξικά, οι προύποθέσεις λειτουργίας Εμβολιαστικού Κέντρου είναι η εύκολη πρόσβαση, ένας μικρός χώρος αναμονής και ένας χώρος περί τα 5τ.μ. χωρίς ειδικές απαιτήσεις εξοπλισμού όπου θα διενεργείται ο εμβολιασμός. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο απασχολούνται ένας γιατρός, μία νοσηλεύτρια και ένας υπάλληλος που ασκεί διοικητικά καθήκοντα» αναφέρεται μεταξύ άλλων στις επιστολές που εστάλησαν.
Οι «δεξαμενές»
Προκειμένου να μη χαθούν δόσεις εμβολίων είτε εξαιτίας ακύρωσης κάποιου ραντεβού, είτε λόγω έκτακτων συνθηκών (όπως για παράδειγμα με τη «Μήδεια»), όσοι σχετίζονται με την εμβολιαστική διαδικασία έχουν δημιουργήσει «δεξαμενές» (κυρίως σε ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες) για να διοχετεύσουν τα εμβόλια, με την προϋπόθεση να έχει εξαντληθεί η «δεξαμενή» του στρατού ή της αστυνομίας, όπου διατίθενται τα εμβόλια που περισσεύουν. «Δεν πάει καμία δόση χαμένη. Όλη η διαδικασία κυλά ομαδά» αρκείται να δηλώσει ο διοικητής της 3ης ΥΠΕ, Παναγιώτης Μπογιατζίδης. «Παρακολουθούμε μέχρι και το τελευταίο φιαλίδιο. Η κοινωνία μας αποδείχτηκε απόλυτα συνεπής καθώς δεν ακυρώνει εμβολιασμούς» σχολιάζει από την πλευρά της η υποδιοικήτρια της 4ης ΥΠΕ και υπεύθυνη των εμβολιασμών Ειρήνη Χατζοπούλου και συμπληρώνει ότι οι πολίτες έχουν επιδείξει «ατσαλένια» υπομονή.
Προσεχώς… οι ευπαθείς ομάδες
Την ίδια ώρα, και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο εμβολιασμός των ηλικιωμένων (άνω των 75 ετών), εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας αλλά και πολίτες των ηλικιακών ομάδων 60-64 με το εμβόλιο της AstraZeneca που ξεκίνησε την προηγούμενη Δευτέρα 15 Φεβρουαρίου, ανακοινώθηκε πως τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων. Στελέχη του υπουργείου Υγείας μιλώντας στη «ΜτΚ» χαμογελούν για την πορεία των εμβολιασμών, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία πολίτες και υγειονομικοί που έχουν δεχτεί είτε τη μία είτε και τις δύο δόσεις των εμβολίων (Pfizer, Moderna, AstraZeneca) ξεπερνούν τους 650.000. Ήδη η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανακοίνωσε αλλαγές στον προγραμματισμό της δίνοντας προτεραιότητα στις ευπαθείς ομάδες ανεξαρτήτως ηλικίας. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε, η πρώτη κατηγορία αμέσως μετά τους ανθρώπους ηλικίας 75-79 είναι τα άτομα με νοσήματα πολύ υψηλού κινδύνου. Σε αυτές τις ομάδες ανήκουν όσοι έχουν κάνει μεταμόσχευση ή βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων, όσοι πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια, κυστική ίνωση, ακολουθούν αγωγή (χημειοθεραπείες, ακτινοθεραπείες) για καρκινοπαθείς, όσοι έχουν σοβαρά χρόνια προβλήματα του αναπνευστικού, πάσχουν από σοβαρή ηπατική νόσο, βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή ή έχουν σύνδρομο down. Οι παραπάνω εντάσσονται στην ομάδα Α αφορά, η οποία έχει περίπου 270.000 άτομα και οι οποίοι αναμένεται να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό στις αρχές Μαρτίου. Στην ομάδα Β είναι οι υπόλοιπες σοβαρές παθήσεις (όπως: Άσθμα, Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια, βρογχεκτασία, διάμεσοι νόσοι του πνευμονικού παρεγχύματος, πνευμονοκονίαση, βρογχοπνευμονική δυσπλασία, χρόνια καρδιαγγειακή νόσο, συγγενείς καρδιοπάθειες, υπέρταση με καρδιακές επιπλοκές, χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και τύπου 2, χρόνια νεφρική νόσος, χρόνια νεφρική νόσος σταδίου 3 και 4, νεφρωσικό σύνδρομο, χρόνια ηπατική νόσος, κίρρωση ήπατος, ατρησία χοληφόρων, χρόνια ηπατίτιδα, χρόνια νευρολογικά νοσήματα, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, διάγνωση καρκίνου συμπαγούς οργάνου ή αιματολογικού καρκίνου κατά την τελευταία 5ετία, ανοσοκαταστολή, άτομα με σοβαρή αναπηρία, φροντιστές ηλικιωμένων ατόμων ή ατόμων με ειδικές ανάγκες, άτομα που φροντίζουν ηλικιωμένα άτομα ή άτομα με ειδικές ανάγκες) οι οποίες αφορούν άτομα 18-59 ετών. Για την κατηγορία αυτή θα υπάρξει ηλικιακή κατηγοριοποίηση, αμέσως μετά την ομάδα 60-64, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του υπουργείου.
Χαμόγελα και στη ΔΕΘ
Συνολικά σε επίπεδο 3ης ΥΠΕ σε όλη τη Μακεδονόα στα 19 εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν σε κέντρα Υγείας όπου εμβολιάζονται ηλικιωμένοι με το εμβόλιο της Pfizer και των εμβολιαστικών κέντρων που λειτουργούν σε 12 νοσοκομεία προστέθηκαν την περασμένη Δευτέρα άλλα 17 κέντρα, όπου πραγματοποιούνται εμβολιασμοί AstraZeneca. Σε επίπεδο 4ης ΥΠΕ Μακεδονίας Θράκης λειτουργούν αυτή τη στιγμή 64 εμβολιαστικές γραμμές σε 35 κέντρα υγείας και άλλες 52 στα 14 νοσοκομεία της περιοχής ευθύνης της 4ης ΥΠΕ, ενώ υπάρχει τουλάχιστον ένα εμβολιαστικό κέντρο για την ομάδα 60-64 που εμβολιάζονται με AstraZeneca σε κάθε νομό. Την ίδια ώρα, μία εβδομάδα λειτουργίας συμπληρώνει και το mega εμβολιαστικό κέντρο (το μεγαλύτερο της χώρας) που λειτουργεί στο περίπτερο 13 της ΔΕΘ και το οποίο πρόσφατα επισκέφθηκε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς. Το εμβολιαστικό κέντρο αυτή τη στιγμή διαθέτει 24 εμβολιαστικές γραμμές, όπου εμβολιάζονται πολίτες άνω των 75 ετών με το εμβόλιο της Moderna. Στην πλήρη ανάπτυξή του (μαζί και με το περίπτερο 15) οι ημερήσιοι εμβολιασμοί θα ξεπερνούν τους 6.000. Μέχρι στιγμής υπολογίζεται πως καθημερινά εμβολιάζονται 1.000 πολίτες. «Η διαδικασία κυλά ομαλά. Εμείς συνδράμουμε με όποιο τρόπο μας ζητηθεί από το στρατό και την Πολιτική Προστασία που έχουν την ευθύνη» σχολιάζει ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, Τάσος Τζήκας. Πανελλαδικά λειτουργούν περισσότερα από 750 εμβολιαστικά κέντρα.
Πόσα εμβόλια περιμένουμε στην Ελλάδα;
Στο μεταξύ, η Ελλάδα αναμένει από την εταιρεία Pfizer μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου άλλες 815.000 δόσεις, ενώ εκτιμάται πως μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε 1.415.000 δόσεις. Από την AstraΖeneca αναμένει στα τέλη Φεβρουαρίου 410.000 δόσεις και άλλες 540.000 δόσεις στα τέλη Μαρτίου, ενώ από την Moderna αναμένει 115.000 δόσεις έως τα τέλη Φεβρουαρίου και ακόμα 105.000 έως τα τέλη Μαρτίου. Στη χώρα μας αναμένονται 1,3 εκατομμύρια δόσεις από τη φαρμακευτική εταιρεία Johnson & Johnson το β’ τρίμηνο του 2021, εφόσον ολοκληρωθούν όλες οι τυπικές διαδικασίες. Θετικές είναι οι εξελίξεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε πως κατέληξε σε συμφωνία με τη Moderna για την προμήθεια φέτος 150 εκατομμυρίων επιπλέον δόσεων του εμβολίου της κατά της COVID-19, διπλασιάζοντας σχεδόν τον αριθμό των δόσεων που έχει εξασφαλίσει για το 2021. Η ΕΕ έχει ήδη κλείσει για φέτος 160 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της Moderna. Οι παραδόσεις άρχισαν τον Ιανουάριο με στόχο μέχρι το τέλος Μαρτίου να έχουν παραδοθεί 10 εκατομμύρια δόσεις, αν και έχουν υπάρξει μερικές καθυστερήσεις. Επίσης η ΕΕ οριστικοποίησε την αρχική της συμφωνία με τη γερμανική BioNTech και την αμερικανική Pfizer προκειμένου να παραλάβει επιπλέον 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου που ανέπτυξαν αγγίζοντας τελικά τις 500 εκατ. δόσεις.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Φεβρουαρίου 2021