Τέλη Σεπτεμβρίου αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εκτιμήσεις για τις υποδομές που υπέστησαν ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν την περιοχή της Μαγνησίας τον Ιούλιο, όπως υπογράμμισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης κατά την επίσκεψή του στην περιοχή.
Σύμφωνα με τον ίδιο ο ΕΛΓΑ θα προχωρήσει μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου την πληρωμή του απολεσθέντος ζωικού κεφαλαίου και έως τα τέλη του έτους θα δοθούν προκαταβολές για το φυτικό κεφάλαιο.
Εν συνέχεια, ο ΕΛΓΑ θα παραδώσει στην Κυβερνητική Επιτροπή της Κρατικής Αρωγής το ψηφιακό αρχείο με τους δικαιούχους παραγωγούς των οποίων οι καλλιέργειες επλήγησαν, αξιοποιώντας τις δορυφορικές εικόνες που έχει στη διάθεσή του, τις δηλώσεις των ιδίων των παραγωγών και τις εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ.
Ο αρμόδιος υπουργός σε συναντήσεις που είχε, μεταξύ άλλων, με παραγωγούς των οποίων οι εγκαταστάσεις υπέστησαν ζημιές ή απώλεσαν στη φωτιά ζωικό ή φυτικό κεφάλαιο διαβεβαίωσε, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, πως η κυβέρνηση με πράξεις βρίσκεται σταθερά δίπλα στους αγρότες προσφέροντάς τους πολυεπίπεδη στήριξη ώστε οι καλλιέργειές τους να ανακτήσουν το συντομότερο δυνατόν την αρχική δυναμική τους.
Τον κ. Αυγενάκη συνόδευαν ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Διονύσης Σταμενίτης, οι Γ.Γ. του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος, Κώστας Μπαγινέτας και Δημήτρης Παπαγιαννίδης αλλά και ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος,
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση κλιμάκιο του ΥΠΑΑΤ υποδέχθηκαν η υφυπουργός Παιδείας, Ζέττα Μακρή, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος, Χρ. Μπουκώρος και ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου, Δημήτρης Νασίκας.
Από την πλευρά του ο κ. Νασίκας ευχαρίστησε τον υπουργό για την ηθική στήριξη με την εκεί παρουσία του αλλά και την ουσιαστική με την επιτάχυνση των διαδικασιών αποζημίωσης.
Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ, ο κ. Αυγενάκης επισκέφθηκε τη μεταποιητική μονάδα αρωματικών φυτών της Herbs Hellas ΑΕ στη Χλόη Βελεστίνου. Η μονάδα διαχειρίζεται πάνω από 7.000 στρέμματα καλλιέργειας αρωματικών φυτών και όλη η παραγωγή εξάγεται.
Ο αρμόδιος υπουργός αναφέρθηκε στη δυναμική που έχει η καλλιέργεια αρωματικών φυτών στη χώρα μας, η οποία μπορεί να κερδίσει σημαντικό μέρος της διεθνούς αγοράς.