Από τον Παλαμά Καρδίτσας αρχίζει να ξετυλίγεται το κουβάρι με εικονικούς εμβολιασμούς στη χώρα μας. Ένα κουβάρι που φαίνεται πως πολλοί υποψιάζονταν, συζητούσαν ή ακόμη και γνώριζαν. Στο εξής, ο στόχος είναι η θωράκιση της εμβολιαστικής γραμμής αλλά και το κουβάρι να οδηγήσει στην πηγή του κακού, που ελέγχεται αν είναι οργανωμένο κύκλωμα ή μεμονωμένες περιπτώσεις.
Η διοικητική υπάλληλος στο Κέντρο Υγείας Παλαμά, που ομολόγησε την πράξη της κατάφερε και πέρασε τουλάχιστον 33 άτομα στο σύστημα δίνοντας τους πιστοποιητικό χωρίς να εμβολιαστούν. Άγνωστο παραμένει αν πήγαν κάποιοι από αυτούς στο Κέντρο Υγείας ή αν απλά η υπάλληλος άνοιξε το τάμπλετ και εισήγαγε τα στοιχεία τους με την ένδειξη ότι εμβολιάστηκαν. Όπως το απόγευμα εκείνο που πέρασε δύο εικονικούς εμβολιασμούς και «πιάστηκε» μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε νοσηλεύτρια και ειδοποίησε τον υπεύθυνο της εμβολιαστικής γραμμής για τις ύποπτες κινήσεις.
Από το συγκεκριμένο Κέντρο Υγείας, έλαβαν πιστοποιητικό αρκετοί από το χωριό της υπαλλήλου το Πετρίτσι Σερρών, στην Κοζάνη αλλά και τη Θεσσαλονίκη όπου έλαβαν πιστοποιητικά δύο τραυματιοφορείς, μία νοσηλεύτρια και η αδελφή της που εργάζονται στο «Γ. Γεννηματάς». Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, η συγκεκριμένη οικογένεια συνδέεται με συγγενικούς δεσμούς με πρώην διοικητικό μέλος νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης που είχε και έντονη συνδικαλιστική δράση με την ΔΑΚΕ.
Η υπόθεση της Καρδίτσας ενεργοποίησε τις αρχές και πλέον βάζουν στο μικροσκόπιο τους εικονικούς εμβολιασμούς σε όλη τη χώρα. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Θανάσης Πλεύρης εκτός από τις ποινικές διώξεις, θα υπάρχουν και διοικητικά πρόστιμα 5.000 ευρώ σε όποιον εκδίδει και λαμβάνει πλαστό πιστοποιητικό. Την ίδια ώρα, ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλης Πλιώτας ζήτησε με εγκύκλιο από τους εισαγγελείς Πρωτοδικών και Εφετών όλης της χώρας να επαγρυπνούν και να παρεμβαίνουν άμεσα όταν πληροφορούνται ανάλογες περιπτώσεις.
«Μου ζήτησε 1.000 ευρώ»
Οι αρχές πλέον ερευνούν αν η συγκεκριμένη γυναίκα λειτουργούσε αυτοβούλως ή αν είχε συνεργούς. Την ίδια ώρα, στη «ΜτΚ» έρχονται καταγγελίες για προσφορά πλαστού πιστοποιητικού και στη Θεσσαλονίκη, χωρίς να υπάρχει κάποια σύνδεση με την περίπτωση της Καρδίτσας. Γεγονός που αποδεικνύει ότι υπάρχουν κι άλλες ανοιχτές «πληγές» στην εθνική γραμμή εμβολιασμού που αποτελούν κερδοφόρες «μπίζνες» για απατεώνες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που περιγράφει στη «ΜτΚ» νεαρός από τη Θεσσαλονίκη που δεν έχει εμβολιαστεί και δέχθηκε πρόταση από φαρμακοποιό να του εξασφαλίσει ένα μαϊμού πιστοποιητικό. «Μοιράστηκα τις επιφυλάξεις μου για τον εμβολιασμό και τους φόβους που έχω για τις παρενέργειες και μου εκμυστηρεύτηκε πως μπορεί να μου βρει πιστοποιητικό εμβολιασμό. Μου ζήτησε 1.000 ευρώ για την διαδικασία» καταγγέλλει ο 30χρονος.
Όπως του εξήγησε ο άντρας «υπάρχει άτομο σε εμβολιαστικό κέντρο που μπορεί να σου δώσει το πιστοποιητικό. Θα περάσει στο σύστημα ότι έκανες το εμβόλιο, χωρίς να πας καν. Όταν περάσει και τις δυο δόσεις, εσύ θα μπεις στην πλατφόρμα και θα κατεβάσεις το πιστοποιητικό σου». Ο 30χρονος δεν ανταποκρίθηκε στην προσφορά αλλά δεν προχώρησε προς το παρόν ούτε στον εμβολιασμό. Πάντως, όπως λέει στη «ΜτΚ», σύμφωνα με τα συμφραζόμενα του επιτήδειου κατάλαβε ότι ήταν μια τακτική που έχει δοκιμαστεί και αποδίδει…
Ωστόσο η συγκεκριμένη περίπτωση ίσως να είναι μεμονωμένη αλλά μπορεί και να συνδέεται με ένα κύκλωμα που έχει απλώσει δίκτυα σε όλη τη χώρα, καθώς πλέον δεν είναι λίγοι αυτοί που μαθαίνουν ή δέχονται αυτές τις προσφορές.
Πήγε να λαδώσει την νοσοκόμα…
Από την άλλη, υπάρχουν κάποιοι που με περίσσιο θάρρος πηγαίνουν στο προγραμματισμένο ραντεβού τους και προσφέρουν χρήματα σε νοσοκόμες ώστε να πετάξουν την δόση από την ένεση στον κάδο και να δηλώσουν ότι πραγματοποιήθηκε ο εμβολιασμός. Μία τέτοια περίπτωση καταγράφτηκε σε εμβολιαστικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη.
«Ήταν ένας άντρας που ήρθε κανονικά στο ραντεβού του, πέρασε τον έλεγχο ταυτοποίησης αλλά και την εξέταση από τον γιατρό. Όταν έφτασε η ώρα να εμβολιαστεί, έσκυψε στο αυτί της νοσηλεύτριας που θα του έκανε το εμβόλιο και της έταξε χρήματα για να πετάξει την δόση και να δηλώσει ότι έκανε το εμβόλιο» αναφέρουν πηγές από εμβολιαστικό κέντρο στη «ΜτΚ».
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, όταν η νοσηλεύτρια αρνήθηκε και του είπε ότι δεν μπορεί να το κάνει, ο άντρας άρχισε να τρέχει για να φύγει από το εμβολιαστικό κέντρο.
Το πρόσωπο «κλειδί»
Το κύριο μέρος της διαδικασίας του εμβολιασμού, που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν όσοι δεν θέλουν να εμβολιαστούν, είναι η ώρα που οι υγειονομικοί εισάγουν στο σύστημα ότι ο πολίτης εμβολιάστηκε. Το πρόσωπο που κρατάει στα χέρια του το τάμπλετ που είναι συνδεμένο με την πλατφόρμα του υπουργείου Υγείας σε κάθε εμβολιαστικό κέντρο, είναι το «κλειδί» για όσους θέλουν να εξασφαλίσουν πλαστά πιστοποιητικά. Όπως αποδείχθηκε και στις καταγεγραμμένες απάτες, όσοι κρατούν στα χέρια τους το συγκεκριμένο τάμπλετ μπορούν να παρουσιάσουν ότι κάποιος έλαβε τη δόση του εμβολίου, χωρίς καν να δώσει το παρόν στο εμβολιαστικό κέντρο.
Οι δικλίδες ασφαλείας στην διαδικασία του εμβολιασμού βασίζονται στους διπλούς ελέγχους ταυτοπροσωπίας. Αρχικά, πρέπει να έχει προγραμματιστεί το ραντεβού ηλεκτρονικά, ενώ πριν περάσει για τον εμβολιασμό του ο κάθε πολίτης δίνει τα στοιχεία του στη γραμματεία του εμβολιαστικού κέντρου, έπειτα τα εμφανίζει ξανά στον ιατρό που τον ελέγχει και η νοσοκόμα ελέγχει το ΑΜΚΑ του. Όλα αυτά όμως μπορούν να καταρρεύσουν μπροστά στον τελευταίο άνθρωπο που θα συναντήσει ο πολίτης και θα του κάνει το εμβόλιο.
«Είναι πραγματικά δύσκολο να ξεφύγει κάποιος από την διαδικασία. Αλλά δεν παύει να είναι εφικτό, δεν μπορεί όμως να υπάρχει ένας χωροφύλακας σε κάθε σημείο. Αν κάπου υπάρχει φάμπρικα με συνεννόηση ενός συνόλου ατόμων, εκεί αργά ή γρήγορα θα αποκαλυφθεί» σχολιάζει στη «ΜτΚ» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας στη Θεσσαλονίκη.
Αυξάνεται ο κίνδυνος με τους ιδιώτες γιατρούς
Άμεσα ξεκινούν οι εμβολιασμοί από ιδιώτες ιατρούς είτε κατ’ οίκον είτε στα ιατρεία τους. Αν όλο το σύστημα ελέγχου που στα εμβολιαστικά κέντρα γίνεται από δεκάδες άτομα περνάει σε ένα και μοναδικό άτομο, άμεσα ο κίνδυνος για παράτυπες κινήσεις και πλαστά εμβολιαστικά πιστοποιητικά αυξάνεται ραγδαία.
Σαφώς οι ιατροί που συμμετέχουν στο πρόγραμμα εκπαιδεύονται, ελέγχονται και επιτηρούνται αλλά πάντα υπάρχει περιθώριο η δόση να πεταχτεί και ο εμβολιασμός να περάσει κανονικά στο σύστημα, όταν ο ασθενής και ο ιατρός θα είναι μόνοι τους.«Φόβος υπάρχει παντού σε ό,τι και να κάνουμε. Πιστεύουμε στην εντιμότητα των ιατρών που θα συνεργαστούμε» αναφέρει υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Υγείας.
Πάντως η ανταπόκριση των ιδιωτών ιατρών ήταν μικρή για την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα «Ελευθερία». Σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδας μάλιστα οι συμμετοχές δεν έφτασαν σε διψήφιο αριθμό. Πάντως την προηγούμενη Δευτέρα, οι ιδιώτες γιατροί εκπαιδεύτηκαν με τηλεδιάσκεψη και θα εμβολιάζουν μόνο με το εμβόλιο Johnson & Johnson, καθώς η ψυχτική αλυσίδα που απαιτεί βολεύει καλύτερα από τα υπόλοιπα σκευάσματα.
Τι ανιχνεύει το σύστημα εμβολιασμού
Το ηλεκτρονικό σύστημα εμβολιασμού σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να σταματήσει το ανθρώπινο χέρι που παραβλέπει την διαδικασία. Ωστόσο, δίνει στοιχεία για ύποπτες κινήσεις και την δυνατότητα να υπάρχει πλήρης ιχνηλάτηση.
Αρχικά, στο σύστημα περνάει ακόμα και το QR Code του κάθε φιαλιδίου εμβολίου αλλά και ο αριθμός της δόσης. «Δηλαδή, γνωρίζουμε ότι το κάθε QR Code έχει διαθέσιμες συγκεκριμένες δόσεις, οπότε μπορούμε να ελέγχουμε ποια δόση χάθηκε ή ποια δόση έλαβε ο κάθε πολίτης. Όλα αυτά τα στοιχεία κρατούνται και τα μελετάμε αν χρειαστεί» αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Υγείας.
Η πλατφόρμα του εμβολιασμού δεν έχει αυτόματη ειδοποίηση για εικονικούς εμβολιασμούς, αλλά τα στοιχεία του μπορούν να οδηγήσουν σε παρατηρήσεις. «Δεν δείχνει ευθέως αν υπάρχει κάπου παρατυπία, αλλά αν καταγράψει επαναλαμβανόμενες πρακτικές από συγκεκριμένους χειριστές τότε μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα. Υπάρχουν στοιχεία και είναι εύκολο να εντοπιστεί ποιος έκλεισε το ραντεβού, ποιος πέρασε στο σύστημα στοιχεία και να ελεγχθεί ποιος υπέγραψε τα πιστοποιητικά» σημειώνουν πηγές από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Πιο εύκολα τα πλαστά
πιστοποιητικά νόησης
Ταυτόχρονα με τα πλαστά πιστοποιητικά αποκαλύπτονται και απάτες με «μαϊμού» πιστοποιητικά νόσησης, όπου όπως φαίνεται εκεί η διαδικασία είναι ακόμα πιο απλή. Οι πολίτες απευθύνονται σε ιατρούς και είτε με αμοιβή είτε λόγω προσωπικών σχέσεων, λαμβάνουν ενυπόγραφη γνωμάτευση ότι νοσούν από κορονοϊό και λαμβάνουν πιστοποιητικά νόσησης από το σύστημα που τους εξασφαλίζει για έξι μήνες να κυκλοφορούν παντού ελεύθερα, χωρίς να χρειάζεται να εμβολιαστούν.
Οι καταγγελίες πλέον εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα, αλλά υπάρχει δυσκολία για να ελεγχθούν τα συγκεκριμένα περιστατικά, καθώς μπορούν οι «δράστες» να ισχυριστούν ότι δεν είχαν συμπτώματα και ότι εν τέλει το τεστ βγήκε ψευδώς θετικό.
«Μας το ζητούν αρκετοί. Το μόνο που χρειάζεται να κάνουν είναι να μείνουν για τέσσερις ημέρες σε καραντίνα. Οι ιατροί που γνωματεύουν ότι νοσούν οι πελάτες τους, οι ίδιοι περνούν και τα στοιχεία τους στο σύστημα» καταγγέλλει ιατρός σε διαγνωστικό κέντρο στη Θεσσαλονίκη.
* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 11-12 Σεπτεμβρίου 2021.