ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Μαίνεται ανεξέλεγκτη η φωτιά σε Λουτράκι και Δυτική Αττική - Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

MakThes Team18 Ιουλίου 2023

Ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, μαζί με ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και έχοντας τη συνδρομή μηχανημάτων έργων του στρατού και της αυτοδιοίκησης, υδροφόρων και εθελοντών, δίνουν μάχη με τις φλόγες στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου, προκειμένου να περιορίσουν την έκταση τη φωτιάς και να προστατεύσουν κατοικημένες περιοχές.

Όπως ανέφερε μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο αντιπεριφερειάρχης Κορινθίας, Χάρης Βυτινιώτης, «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, αυξήθηκε η ένταση των ανέμων και υπάρχουν αναζωπυρώσεις στην περιοχή Πανόραμα, που βρίσκεται πιο ψηλά από τους Αγίους Θεοδώρους, προς την πλευρά των Γερανίων».

Παράλληλα, τόνισε ότι «όλες οι πυροσβεστικές δυνάμεις, μαζί με τον στρατό και όλους όσοι συνδράμουν, καταβάλλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, ώστε να συγκρατήσουν την φωτιά και να μην επεκταθεί σε άλλα σημεία».

Η φωτιά που ξεκίνησε χθες από τα Δερβενοχώρια έχει οδηγηθεί σήμερα στη Μάνδρα με τις φλόγες να απειλούν οικισμούς και περιουσίες, με τους κατοίκους να εκκενώνουν την περιοχή.



Συνεχίζεται από όλες τις δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας η μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών κυρίως στη Δυτική Αττική αλλά και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου όπου οι πυρκαγιές έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχος, Βασίλης Βαθρακογιάννης, σε έκτακτη ενημέρωση για τις δασικές πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Εικόνα από τη Νέα Ζωή στον Ασπρόπυργο


Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τα εναέρια μέσα «όμως οι πυροσβέστες οι εθελοντές, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας καθώς και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στο πεδίο για τον περιορισμό των πυρκαγιών».

Η φωτιά πάνω από την Εθνική Οδό στη Νέα Πέραμο


«Ξημερώνει δύσκολη μέρα. Θυμίζουμε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν και αύριο σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους εντάσεως 7 μποφόρ στο Αιγαίο υπεραυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών. Ζητούμε τη συνεργασία όλων των πολιτών. Ο καύσωνας δεν έχει χάσει τη δυναμική του και κάθε αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη καταστροφή», σημείωσε.

Δήμαρχος Λουτρακίου: Το βασικό είναι ότι δεν έχει χαθεί ανθρώπινη ζωή

«Η κατάσταση είναι δύσκολη» δήλωσε ο δήμαρχος Λουτρακίου Γιώργος Γκιώνης μιλώντας στην ΕΡΤ και σημειώνοντας ότι έχουνε πέσει οι αέρηδες. Παράλληλα, εξέφρασε την αισιοδοξία του πως με τις πρώτες πρωινές ώρες θα πέσουν στην μάχη της κατάσβεσης αρκετά εναέρια πυροσβεστικά μέσα.Μέχρι στιγμής υπάρχουν 32 καμένα σπίτια και πέντε αποθήκες. Για τον Άγιο Χαράλαμπο, όπως και για το Πανόραμα, δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες. Το βασικό όπως τόνισε ο δήμαρχος είναι ότι δεν έχει χαθεί ανθρώπινη ζωή. «Είναι πολύ βασικό».Οι δυνάμεις εστιάζουν τώρα στον οικισμό Γλυκιά Ζωή ο οποίος είναι ακόμα λίγο μακριά και καταβάλλεται προσπάθεια να σωθεί όσο το δυνατόν περισσότερο δάσος. Οι οικισμός εκκενώθηκε σήμερα το απόγευμα ενώ αυτή την στιγμή καίγονται μόνο δασικές εκτάσεις.

Δραματικές διασώσεις ζώων

Μια από τις δραματικές πτυχές του πύρινου εφιάλτη είναι τα δεκάδες ζώα, άγρια και συντροφιάς, που χάθηκαν στις φλόγες.

Στην επιχείρηση πυρόσβεσης και οι «Αύρες» της αστυνομίας


Σε προηγούμενη έκτακτη ενημέρωση ο κ. Βαθρακογιάννης είχε συνοψίσει: Οι σημαντικότερες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σήμερα και χρειάστηκαν να επιχειρήσουν επίγειες και εναέριες δυνάμεις και πλέον έχουν ελεγχθεί, όπως είπε ο κ. Βαθρακογιάννης, ήταν στην Ηρακλειά Ηλείας, στο Δαφνί Αττικής (η μία πλησίον του οικισμού Αφαία και η δεύτερη πλησίον της Λεωφόρου Αθηνών, που εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα) στην Καλλονή Λέσβου, στη Γαλήνη Λάρισας σε υπολείμματα καλλιεργειών, στη Χρυσοκελλαριά Μεσσηνίας καθώς επίσης στο Σέσκλο Μαγνησίας.

eurokinissi


«Στις περισσότερες πυρκαγιές παρέχουν συνδρομή πολλοί συναρμόδιοι φορείς της Πολιτικής Προστασίας», σημείωσε ο κ. Βαθρακογιάννης και υπογράμμισε ότι «όλες οι δυνάμεις της Πολιτικής Προστασίας της επικράτειας, δίνουν μάχη στα μέτωπα των πυρκαγιών και για την προστασία των υποδομών, των περιουσιών και του φυσικού περιβάλλοντος». Ακόμη, επισήμανε ότι στο αίτημα της χώρας μας προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας ανταποκρίθηκαν η Γαλλία και η Ιταλία και θα διαθέσουν 4 αεροσκάφη τα οποία και αναμένονται στη χώρα μας τις αμέσως επόμενες ώρες.

eurokinissi


Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι επόμενες ημέρες χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνες για την έναρξη και επέκταση των πυρκαγιών και τόνισε ότι «η προσοχή όλων μας είναι επιβεβλημένη». Επιπλέον ανέφερε ότι σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας οι υψηλές θερμοκρασίες θα επικρατήσουν και τις επόμενες ημέρες και οι άνεμοι θα φτάνουν στο Αιγαίο τα 7 μποφόρ και πρόσθεσε ότι για αύριο Τετάρτη αναμένεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε Αττική, Βοιωτία, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Κρήτη, Κυκλάδες, Λέσβο, Χίο, Σάμο, Ικαρία και Ψαρά.

eurokinissi


Μηνύματα από το 112 - Εκκενώνονται 5 οικισμοί

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους της Νέας Περάμου καλώντας τους να παραμείνουν σε ετοιμότητα και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Δασική πυρκαγιά στην περιοχή. 

Αν βρίσκεστε στην περιοχή της Νέας Περάμου παραμείνετε σε ετοιμότητα και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών. 

Οδηγίες αυτοπροστασίας: https://civilprotection.gov.gr/odigies-prostasias/dasikes-pyrkagies ».

Επίσης, μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε στους κατοίκους των περιοχών Λουτρόπυργο, 'Ανω Βλυχάδα, Συνοικισμό Όθωνα και Ευταξία να εκκενώσουν τους οικισμούς τους λόγω δασικής πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Συγκεκριμένα το μήνυμα αναφέρει: «Αν βρίσκεστε στις περιοχές Λουτρόπυργος, 'Ανω Βλυχάδα, Συνοικισμός Όθωνα και Ευταξία εκκενώστε τώρα προς Ελευσίνα. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας. Ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

Μήνυμα, μέσω του 112, στάλθηκε και σε όσους πολίτες βρίσκονται στην περιοχή, «Γλυκιά Ζωή», της Κορινθίας, ώστε να εκκενώσουν τον οικισμό και να κινηθούν προς τους Αγίους Θεοδώρους, λόγω της φωτιάς που μαίνεται στην ευρύτερη περιοχή.

Διακοπή κυκλοφορίας στη νέα Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου

Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση από την αστυνομία αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία των οχημάτων στη νέα εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου από τα διόδια της Κορίνθου στο ρεύμα προς Αθήνα.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η ΕΛΑΣ έδωσε στην κυκλοφορία και τα δυο ρεύματα κυκλοφορίας στην παλαιά εθνική οδό Αθηνών-Κορίνθου, από τα διόδια Ελευσίνας έως τα διόδια Κορίνθου

Νωρίτερα διακόπηκε από την αστυνομία η κυκλοφορία των οχημάτων στη Νέα Εθνική Οδό και στην Παλιά Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου εξαιτίας της πυρκαγιάς που κατακαίει το Λουτράκι.


Η απαγόρευση ισχύει από τα διόδια Ελευσίνας μέχρι τα διόδια Κορίνθου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Η κατάσταση είναι δύσκολη εν τω μεταξύ και στον οικισμό Αγία Σωτήρα στη Μάνδρα με τους κατοίκους και τους πυροσβέστες να επιχειρούν να σώσουν ό,τι σώζεται από σπίτια, περιουσίες και πράσινο.

eurokinissi


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.