ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Μαίνεται φωτιά στην Κερασιά του Αγίου Όρους - Έκκληση σε προσκυνητές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί

MakThes Team17 Αυγούστου 2023

Σε πλήρη εξέλιξη τελεί πυρκαγιά που ξέσπασε σήμερα, Πέμπτη μετά τις 8:00 το βράδυ, σε δασική έκταση στην περιοχή Κερασιά, στο Άγιο Όρος.

Στο σημείο επιχειρούν 36 πυροσβέστες, τέσσερις ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και τρία οχήματα, ενώ από αέρος συνέδραμαν νωρίτερα και δύο αεροσκάφη.

Η φωτιά καίει δασική έκταση, σε αρκετά δύσβατο σημείο.

Μοναχοί που βρίσκονται στις σκήτες της περιοχής κάνουν έκκληση στους προσκυνητές που κατευθύνονται για την Ιερά Πανήγυρη της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στης κορυφή του Άθω, να επιστρέψουν πίσω στης Μονές φιλοξενίας τους. Μάλιστα αύριο το πρωί, Παρασκευή 18 Αυγούστου, τους επισημαίνουν να μην ξεκινήσουν την ανάβασή τους για την κορυφή, αν η φωτιά δεν τεθεί υπό πλήρη έλεγχο.

«Όσοι αυτή την ώρα (περίπου 100 άτομα) παραμένουν στο καταφύγιο της Παναγίας, να παραμένουν εκεί. Δεν διατρέχουν κανέναν κίνδυνο. Δεν υπάρχει κίνδυνος στο σημείο που βρίσκονται οι προσκυνητές, είναι υπό πλήρη έλεγχο και προστασία» αναφέρουν σε ανάρτησή τους.

Η φωτιά είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα, ενώ με το τελευταίο φως κατάφεραν δύο καναντέρ να κάνουν ρίψη νερού.
Οι άνεμοι που πνέουν είναι βόρειοι, βορειοανατολικοί, μέτριοι 5 μποφόρ και τοπικά ισχυροί 8 μποφόρ.

Η περιοχή υπάγεται στη Μονή Μεγίστης Λαύρας και εκεί βρίσκονται κελιά της. Είναι πάνω από τη Σκήτη Αγίας Τριάδος ή Σκήτη Καυσοκαλυβίων, σε υψόμετρο 700 μέτρων. Σήμερα η Κερασιά αριθμεί δώδεκα κελιά με εδαφική έκταση περίπου δέκα στρεμμάτων το καθένα, στα οποία κατοικούν τριάντα πέντε μοναχοί. Ασχολούνται κυρίως με την τέχνη των ένθετων εκκλησιαστικών επίπλων, με ξυλογλυπτική και κατασκευή αγιορείτικων εργοχείρων. Η απόσταση από τον αρσανά της είναι γύρω στη μία ώρα.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.