ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαίνεται ο εμφύλιος στον ΣΥΡΙΖΑ: Σε θέσεις μάχης οι «σύντροφοι» στην Κεντρική Επιτροπή

Βαγγέλης Στολάκης11 Νοεμβρίου 2023

Ντόμινο εσωκομματικών εξελίξεων πυροδότησαν οι χθεσινές παρεμβάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος επιχείρησε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και κυρίως τις... προθέσεις του λίγες ώρες πριν την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, της πρώτης μετά την εκλογή του, εκεί όπου αναμένεται να δοθεί η πρώτη «μάχη των μαχών» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Στέφανος Κασσελάκης σήκωσε το γάντι που του πέταξαν όσοι των αμφισβητούν εσωκομματικά και ξεκαθάρισε τις προθέσεις του. Ποιες είναι αυτές; Ότι θα επιμείνει στις διαγραφές των Βίτσα, Τζουμάκα, Φίλη και Σκουρλέτη προκειμένου να ιαθεί το «άρρωστο» όπως το χαρακτήρισε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μάλιστα, προανήγγειλε την διεξαγωγή δημοψηφίσματος όπως ορίζεται από το καταστατικό του κόμματος για την διαγραφή των παραπάνω τεσσάρων ιστορικών στελεχών πηγαίνοντας ένα βήμα παραπάνω σε περίπτωση που δεν εξασφαλιστεί η απαραίτητη πλειοψηφία για να «περάσει» η πρότασή του από την Κεντρική Επιτροπή: Να το πραγματοποιήσει ως αίτημα του 15% των μελών του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, όπως επίσης ορίζει το καταστατικό. Απόφαση που μετέτρεψε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης από χθες σε καζάνι που διαρκώς βράζει. Κανείς πλέον, ούτε ακόμα κι από τους πιο έμπειρους και πιο παλιούς στην Κουμουνδούρου, όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στο makthes.gr μπορεί να προβλέψει όσα θα ακολουθήσουν και πως θα εξελιχθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής που ξεκινά σήμερα στις 12:00 με εισήγηση του κ. Κασσελάκη. Το ενδιαφέρον πλέον είναι στραμμένο στην επόμενη ημέρα: ποιοι θα βρίσκονται εντός και ποιοι θα επιχειρήσουν να κάνουν ηρωική έξοδο;

Η ρήξη στον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ είναι δεδομένη και η διάσπαση άρχισε από χθες μετά τις αποχωρήσεις από το κόμμα του πρώην γραμματέα Πάνου Σκουρλέτη και του πρώην προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση με επιστολές τους που δημοσιοποιήθηκαν και στις οποίες τα δυο προβεβλημένα μέχρι σήμερα κομματικά στελέχη εξαπολύουν τα βέλη τους κατά του προέδρου, της ομάδας που τον πλαισιώνει αλλά και της πορείας που έχει πάρει το κόμμα.

Οι ανακοινώσεις Κασσελάκη όπως ήταν λογικό πυροδότησαν νέο κύκλο παρασκηνιακών ζυμώσεων, συναντήσεων, τηλεδιασκέψεων. Τα τηλέφωνα κυριολεκτικά χθες πήραν «φωτιά».

Η σημερινή συνεδρίαση μάλιστα πραγματοποιείται στο ξενοδοχείο «President». Μπορεί ο χώρος να έχει μικρή σημασία μπροστά σε αυτά που θα εξελίσσονται εντός αυτού για τις επόμενες 48 ώρες, ωστόσο έχει κι αυτός τη σημειολογία του. «President» θα πει... «Πρόεδρος».

Εκτός απροόπτου, σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η αποχώρηση της «Ομπρέλας». Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έξοδος της «Ομπρέλας» θα γίνει σταδιακά. Ορισμένα στελέχη που ανήκουν στην τάση θα εγκαταλείψουν τον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ πριν την έναρξη της Κεντρικής Επιτροπής κι άλλα θα το κάνουν μέχρι την λήξη των εργασιών της αύριο, αφού πρώτα τοποθετηθούν στο βήμα. Σχεδόν βέβαια, θεωρούν στο ΣΥΡΙΖΑ, την αποχώρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου.

Η «ομάδα Αχτσιόγλου» η οποία περιλαμβάνει ένα μεγάλο κομμάτι των «6+6» με τις μέχρι τώρα πληροφορίες αποφάσισε να κρατήσει στάση αναμονής. Οι «6+6» έχουν δρομολογήσει πανελλαδική συνδιάσκεψη την επόμενη εβδομάδα για να καθορίσουν την στάση τους, εάν φεύγουν ή μένουν στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα καταθέσουν στην Κεντρική Επιτροπή πολιτική πλατφόρμα.

Έκτακτη συνεδρίαση είχε και η ομάδα του Διονύση Τεμπονέρα, ενώ οι επικοινωνία και μεταξύ των «νεοπροεδρικών» στελεχών, εκείνων δηλαδή που στηρίζουν την νέα ηγεσία, ήταν συνεχής, καθώς πολλοί αντιδρούν αρνητικά στο διάγγελμα Κασσελάκη. «Η ανακοίνωση για δημοψήφισμα τα μπέρδεψε πολύ και πολλούς» έλεγε χαρακτηριστικά στο makthes.gr κορυφαίος παράγοντας της Κουμουνδούρου.

Στην σημερινή συνεδρίαση που ξεκινά σε λίγες ώρες μένει να φανεί εάν ο κ. Κασσελάκης επιμένει στην πρότασή του, κάτι που αναμένεται να ανακατέψει ξανά την τράπουλα. Επίσης θα φανεί πως διαμορφώνονται εκ νέου οι εσωκομματικοί συσχετισμοί κι αν ο νέος πρόεδρος έχει την πλειοψηφία έστω και οριακή στο ανώτατο αυτό κομματικό όργανο ή η εσωκομματική αντιπολίτευση παρά τις όποιες αποχωρήσεις παραμείνει ισχυρή.

Κοντός ψαλμός...

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.