Λίγα λεπτά αφότου η μεγαλύτερη καμπάνα της Παναγίας των Παρισίων ήχησε στην γαλλική πρωτεύουσα, ο Εμανουέλ Μακρόν ξεκίνησε την ομιλία του.
«Απόψε οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων χτυπούν ξανά», είπε, περιγράφοντάς τες ως «τις καμπάνες που συνόδευσαν την ιστορία μας».
Ξεκίνησε εκφράζοντας την «ευγνωμοσύνη» του γαλλικού έθνους προς όλους εκείνους που έσωσαν και ανοικοδόμησαν τον καθεδρικό ναό.
Μίλησε για τις καμπάνες που χτύπησαν και για το πώς η ανέγερση του καθεδρικού ναού ήταν μια παραβολή.
Ο Μακρόν τόνισε την «αδελφοσύνη» που χρειάστηκε για την ανοικοδόμηση της Παναγίας των Παρισίων. «Κάθε κομμάτι ήταν απαραίτητο», είπε. «Ανακαλύψαμε ξανά αυτό που μπορούν να κάνουν τα μεγάλα έθνη: να πετύχουν το αδύνατο».
Ο καθεδρικός ναός είναι μια υπενθύμιση ότι κληρονομούμε μια ιστορία που είναι μεγαλύτερη από εμάς και η οποία μπορεί να εξαφανιστεί ανά πάσα στιγμή, πρόσθεσε ο Μακρόν.
Είπε ότι όλοι μπορούν να μοιραστούν «τη χαρά και την υπερηφάνεια» και έκλεισε την ομιλία του με: «Ζήτω η Παναγία των Παρισίων, ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Γαλλία».
«Μια ιστορική στιγμή. Μαζί ξαναχτίσαμε την Παναγία των Παρισίων. Η καρδιά του Παρισιού. Ψυχή της Γαλλίας. Το κόσμημα της ανθρωπότητας.
«Ο κόσμος παρακολουθεί»
Ο Γάλλος πρόεδρος μοιράστηκε στο X τρεις προτάσεις σχετικά με την τελετή. «Εδώ είμαστε. Ο κόσμος παρακολουθεί. Ας ξανανοίξουμε την Παναγία των Παρισίων!».
Για τον Εμανουέλ Μακρόν, η επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων προσέφερε μια σπάνια ανάπαυλα από την πολιτική αναταραχή στη Γαλλία.
Μόλις λίγες ημέρες νωρίτερα, η κυβέρνηση του Μισέλ Μπαρνιέ κατέρρευσε σε μια ιστορική ψηφοφορία δυσπιστίας, βυθίζοντας τη Γαλλία στην αβεβαιότητα. Ο Μακρόν περιέγραψε την επαναλειτουργία του ιστορικού ναού ως «ένα τράνταγμα ελπίδας», πλαισιώνοντάς την ως απόδειξη της ανθεκτικότητας και της ενότητας της Γαλλίας.
Το επίτευγμα της αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων μέσα σε πέντε χρόνια -ένα χρονοδιάγραμμα που πολλοί απέρριψαν ως υπερβολικά φιλόδοξο- ήταν μια πολιτική νίκη για τον Μακρόν. Ωστόσο, καθώς απευθυνόταν στους συγκεντρωμένους μέσα στον καθεδρικό ναό, η ομιλία του υπογράμμισε όχι μόνο την επιτυχία της αποκατάστασης, αλλά και το ανθεκτικό πνεύμα της Γαλλίας μέσα στις αντιξοότητες.
Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρσίων
Η επαναλειτουργία της Παναγίας των Παρισίων έρχεται σε μια εποχή παγκόσμιας αναταραχής, με πολέμους να μαίνονται στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. Μέσα σε αυτό το σκηνικό διχασμού, η ανάσταση του καθεδρικού ναού αναδείχθηκε ως ένα σπάνιο σύμβολο ανθεκτικότητας και ενότητας.
Τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυστηρά, όπως αυτά που είδαμε κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού. Αστυνομικά φορτηγά και στρατιώτες με αλεξίσφαιρα περιπολούσαν στα πρανή, ενώ μια ειδική μονάδα ακολουθούσε τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ.
Οι χώροι δημόσιας θέασης κατά μήκος του Σηκουάνα φιλοξένησαν 40.000 θεατές, οι οποίοι παρακολούθησαν τις τελετές σε μεγάλες οθόνες. Για πολλούς, η αναγέννηση της Παναγίας των Παρισίων δεν είναι μόνο ένα γαλλικό επίτευγμα, αλλά παγκόσμιο. Μετά την επαναλειτουργία, ο καθεδρικός ναός αναμένεται να υποδέχεται 15 εκατομμύρια επισκέπτες ετησίως, από 12 εκατομμύρια πριν από την πυρκαγιά.