«Πρέπει το αφήγημα της ‘ακλόνητης ηγεμονίας’ να τελειώνει» σημειώνει μιλώντας στη «ΜτΚ» ο βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και Γραμματέας της Βουλής, Μανώλης Χριστοδουλάκης αναφερόμενος στο διακύβευμα των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών της επόμενης Κυριακής.
Ο κ. Χριστοδουλάκης σχολιάζει μεταξύ άλλων την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μιλά για την πολιτική στόχευση της Χαριλάου Τρικούπη το κόμμα να «καταστεί αξιωματική αντιπολίτευση και μετέπειτα κυβέρνηση αυτού του τόπου» όπως τονίζει.
Πώς μεταφράζετε στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ;
Είναι αρκετά νωρίς για να κριθούν τα πεπραγμένα του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Επιτρέψτε μου μόνο να σταθώ στην αναφορά του περί «παρακαταθήκης» του Αλέξη Τσίπρα, την οποία ο Στέφανος Κασσελάκης δεσμεύεται, όπως είπε, να ακολουθήσει. Γιατί δυστυχώς, η χώρα δεν αντέχει ακόμη έναν γύρο ανεκπλήρωτων και ανεφάρμοστων υποσχέσεων, έναν νέο γύρο άκρατου λαϊκισμού και εχθροπάθειας. Και βεβαίως δεν αντέχει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι ο μεγαλύτερος χορηγός της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Η χώρα δεν έχει χρόνο για εσωκομματικές περιδινήσεις, υπαρξιακές κρίσεις ταυτότητας και ιστορικές αναψηλαφήσεις επιλογών που επανειλημμένα καταδικάστηκαν κατά τρόπο εμφατικό από την ελληνική κοινωνία. Γι’ αυτό, λοιπόν, εμείς ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής θα συνεχίσουμε αταλάντευτα στο δρόμο που έχουμε χαράξει: Μαχητική, δομική, αλλά και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Έχουμε έναν πρόεδρο που εξελέγη από 270.000 συμπολίτες μας, έχουμε μία κοινοβουλευτική ομάδα ανανεωμένη κατά τα 2/3 συγκριτικά με το 2019, έχουμε τομείς πολιτικής και στελέχη που καθημερινά παράγουν θέσεις και προτάσεις. Με άλλα λόγια το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής είναι συντεταγμένο, έτοιμο, ενωμένο και με ξεκάθαρο ιδεολογικό στίγμα να ασκήσει με επάρκεια τον θεσμικό του ρόλο.
Η κοινωνία έχει ανάγκη το ΠΑΣΟΚ, αλλά και το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη την κοινωνία, όπου από κοινού θα διαμορφώσουν τις συνθήκες ώστε το κόμμα μας να καταστεί αξιωματική αντιπολίτευση και μετέπειτα κυβέρνηση αυτού του τόπου.
Πρόσφατα καταψηφίσατε το εργασιακό νομοσχέδιο, στο οποίο εμπεριέχονταν και τροπολογία για το «ξεπάγωμα» των τριετιών που εξήγγειλε ο κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ. Γιατί;
Για να είμαστε απολύτως καθαροί: Ο κ. Μητσοτάκης ουσιαστικά δεν επανέφερε τις τριετίες. Κι αυτό για δύο λόγους: Αφενός, στην τροπολογία που κατέθεσε το υπουργείο Εργασίας το λεγόμενο «ξεπάγωμα» των τριετιών γίνεται με αστερίσκους, αφού μπορούν να «ξαναπαγώσουν» από 01/01/2027, εφόσον το ποσοστό ανεργίας ανέβει και πάλι στο 10%. Αυτό πρακτικά τι σημαίνει;
Ότι οι τριετίες δεν επανήλθαν πλήρως και χωρίς προϋποθέσεις, αλλά με αστερίσκο, συνδέοντάς τες με τον εκλογικό κύκλο. Αυτό πρέπει να το γνωρίζουν οι εργαζόμενοι. Αφετέρου, όπως είπε πρόσφατα και στην ομιλία του στη Βουλή ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης του νομοσχεδίου, το μέτρο, όπως το ψήφισε η κυβέρνηση, αφορά μόλις το 40% των εργαζομένων που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό ή έχουν σχετικές ρήτρες στις συμβάσεις τους, αφήνοντας ακάλυπτους τους υπόλοιπους εργαζομένους.
Απέναντι σε αυτόν τον εμπαιγμό της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη στους εργαζόμενους, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής κατέθεσε τη δική του τροπολογία στο εργασιακό νομοσχέδιο για επαναφορά των τριετιών χωρίς όρους και προϋποθέσεις, την οποία φυσικά η ΝΔ δεν έκανε δεκτή. Κατά τα λοιπά, είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από το πρώτο, καταστροφικό τρίμηνο της κυβέρνησής του, το οποίο σημαδεύτηκε από δολοφονίες έξω από γήπεδα, σε λιμάνια και τις καταστροφικές πυρκαγιές και πλημμύρες.
Με διάθεση όχι ειλικρινούς αυτοκριτικής, ο πρωθυπουργός δεν εξήγγειλε τίποτε το ουσιαστικό για την καταπολέμηση της ακρίβειας, δεν είπε το παραμικρό για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ενώ αρκέστηκε σε οργανωτικού τύπου εξαγγελίες για την πολιτική προστασία που δεν αντιμετωπίζουν σε καμία περίπτωση το δομικό έλλειμμα σχεδιασμού και συντονισμού.
Σε λίγες ημέρες θα στηθούν οι κάλπες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Στις δε περιφερειακές εκλογές το ΠΑΣΟΚ έχει δώσει πολιτικά χαρακτηριστικά. Ποιο είναι το διακύβευμα αυτής της κάλπης;
Το πρώτο και κρίσιμο είναι οι εκλογές αυτές να αναδείξουν το πνεύμα και τη φυσιογνωμία της αυτοδιοίκησης που μπορεί πραγματικά να είναι χρήσιμη και αποτελεσματική για τις τοπικές κοινωνίες. Και η πολιτική παράδοση του ΠΑΣΟΚ έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο για την αποκέντρωση πόρων και αρμοδιοτήτων, τη διαφάνεια, την λογοδοσία, την ποιότητα της τοπικής αντιπροσώπευσης, την κουλτούρα της περιφερειακής διακυβέρνησης.
Μαζί φυσικά με τα πρόσωπα που έχουν την επάρκεια, τη γνώση και την εμπειρία να επιτελέσουν τον κρίσιμο ρόλο της τοπικής και περιφερειακής διοίκησης με όραμα και αποτελεσματικότητα. Όμως, εκτός από αυτό, αναπόφευκτα οι εκλογές αυτές αποκτούν και ένα διακύβευμα ακόμα: την ανάγκη να αποδοκιμαστεί η κυβέρνηση της ΝΔ, η αναποτελεσματικότητα αλλά και οι προβληματικές της προτεραιότητες. Πρέπει το αφήγημα της «ακλόνητης ηγεμονίας» να τελειώνει.
Δεν μπορεί μέχρι το 2027 η χώρα να πορευτεί σε έναν «αλαζονικό μονόδρομο» γεμάτο στασιμότητα, ισοπέδωση και μειωμένες προσδοκίες. Πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους την 8η Οκτωβρίου και το ΠΑΣΟΚ δηλώνει παρών με όλες τους τις δυνάμεις σε αυτή την κρίσιμη πολιτική μάχη.
Περιοχές της Ανατολικής Αττικής, της περιφέρειάς σας κάηκαν φέτος το καλοκαίρι, ενώ η Θεσσαλία μετρά τις πληγές των φονικών πλημμυρών. Επιμένετε ως κόμμα στην πρόληψη και την Πολιτική Προστασία. Τι προτείνετε;
Επιτρέψτε μου ένα προσωπικό παράδειγμα. Πρόσφατα στη Βουλή συζητήθηκε επίκαιρη μου ερώτηση προς το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας σχετικά με τις αποζημιώσεις των πληγέντων από τις πυρκαγιές στο δήμο Αχαρνών. Εμφανίστηκε ο αρμόδιος υφυπουργός, ο οποίος ουσιαστικά παπαγάλισε ενώπιον της Εθνικής Αντιπροσωπείας τον μηχανισμό αποζημιώσεων της Κρατικής Αρωγής.
Πολλές φορές η κυβέρνηση δείχνει ότι ικανοποιείται αυτάρεσκα από την ύπαρξή του, ενώ νωρίτερα δεν έχει κάνει σχεδόν το παραμικρό, ώστε να προστατέψει τους ανθρώπους αυτούς από την καταστροφή περιουσιών, επιχειρήσεων, αγροτικών εκμεταλλεύσεων. Αυτό, όμως, εμάς δεν μας ικανοποιεί, και γι’ αυτό και επιμένουμε στην ενίσχυση της πρόληψης κατά των φυσικών καταστροφών.
Πρόσφατα καταθέσαμε ολοκληρωμένες προτάσεις για την πρόληψη των δασικών πυρκαγιών και ζητούμε επιτακτικά να σταματήσει η ανισοκατανομή των κρατικών κονδυλίων σε βάρος της πρόληψης και υπέρ της καταστολής με παράλληλη αναδιάρθρωση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας, ο οποίος πλέον έχει ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.
Και παράλληλα να εκπονηθεί ένα Εθνικό Σχέδιο Αντιμετώπισης των Φυσικών Καταστροφών, ώστε να θωρακιστεί το αίσθημα ασφάλειας και ανθεκτικότητας των Ελλήνων πολιτών που επλήγη ανεπανόρθωτα το περασμένο καλοκαίρι.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 01.10.2023