ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημήτρης Μάντζος στη «ΜτΚ»: Το «όχι σε όλα», χωρίς εναλλακτική, χρεοκόπησε

Βαγγέλης Στολάκης28 Ιουλίου 2023

«Θέλουμε να είμαστε η αξιόπιστη, γνήσια προοδευτική δύναμη αντιπολίτευσης» υπογραμμίζει στην «ΜτΚ» ο βουλευτής Επικρατείας και Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος αναφερόμενος στην αντιπολιτευτική «γραμμή» που θα κρατήσει το κόμμα του απέναντι στην κυβέρνηση.

Ο κ. Μάντζος μιλά για τις πρόσφατες πυρκαγιές και την πρόταση Ανδρουλάκη να υπάρξει ένα σύγχρονο σχέδιο πρόληψης των πυρκαγιών, τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, τις σχέσεις με την Τουρκία και την στάση που θα κρατήσει η Χαριλάου Τρικούπη στις επικείμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Άλλο ένα καλοκαίρι που η Ελλάδα καίγεται. Τι πηγαίνει λάθος κάθε χρόνο και είμαστε στο ίδιο έργο θεατές; Οι κυβερνητικοί χειρισμοί σας ικανοποιούν και τι προτείνετε ως ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής; Ο κ. Ανδρουλάκης μίλησε στη Βουλή για σύγχρονο σχέδιο πρόληψης των πυρκαγιών.

Μιλάμε για μια ανυπολόγιστη περιβαλλοντική καταστροφή, με τραγικές ανθρώπινες απώλειες και καμία δυνατότητα πρόβλεψης του φαινομένου. Μετράμε ήδη πάνω από 300.000 στρέμματα καμένης γης, μέσα σε δέκα ημέρες.

Είναι σαφές ότι υπάρχουν ακόμη πολύ μεγάλα προβλήματα αλλά και ευθύνες στην πρόληψη και στην άμεση ανταπόκριση στα συμβάντα. Απαιτείται όχι μόνο προμήθεια μέσων και προσωπικού αλλά και ένα δεσμευτικό πλαίσιο αρμοδιοτήτων -να ξέρει ποιος κάνει τι και πότε-, καθώς και σφιχτός συντονισμός. 

Και κάτι ακόμη: η κλιματική κρίση δεν απαιτεί απλώς καλύτερη πυρόσβεση, αλλά και μια σύγχρονη προσέγγιση στη διαχείριση του δάσους, όλον τον χρόνο, με σύγχρονες δασικές υπηρεσίες, που δυστυχώς στη χώρα μας αντί να ενισχύονται αποδυναμώνονται.

Καταψηφίσατε επί της αρχής το οικονομικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης, ενώ υπερψηφίσατε εκείνο της ψήφου των αποδήμων. Γιατί;

Η στάση μας στα σχέδια νόμου της Κυβέρνησης είναι πάντοτε αξιακή και υπεύθυνη. Πιστεύουμε στην ακώλυτη άσκηση του εκλογικού δικαιώματος όλων των πολιτών, όπου κι αν κατοικούν, και γι’ αυτό υπερψηφίσαμε τη σχετική διάταξη.

Αντιθέτως, είμαστε διαχρονικά αντίθετοι με τη φιλοσοφία των pass που απλώς ανακυκλώνει την ακρίβεια καλλιεργώντας ένα μοντέλο «πολίτη-πελάτη». Η κυβέρνηση δεν μειώνει τους έμμεσους φόρους, δεν εισάγει νέο μοντέλο 120 δόσεων ούτε παίρνει μέτρα για πιο εντατικούς ελέγχους της αισχροκέρδειας στην αγορά. 

Επομένως, πώς να στηρίξουμε επί της αρχής ένα νομοσχέδιο που δεν ενισχύει αποτελεσματικά την αγοραστική δύναμη των πολιτών;

Φυσικά, υπερψηφίσαμε αρκετές θετικές διατάξεις, όπως την αύξηση στους δημοσίους υπαλλήλους, αντίθετα με όσα ανακριβή αναπαρήγαγε η Κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός ο ίδιος.

Ποια είναι η αντιπολιτευτική «γραμμή» που θα ακολουθήσει το κόμμα σας;

Θέλουμε να είμαστε η αξιόπιστη, γνήσια προοδευτική δύναμη αντιπολίτευσης. Να είμαστε ανεπιφύλακτα απέναντι σε κάθε κοινωνικά άδικη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, διατυπώνοντας, όμως, πάντοτε μια πειστική αντιπρόταση. 

Με σοβαρότητα, τεκμηρίωση και ιδεολογική συνέπεια. Το «όχι σε όλα», χωρίς εναλλακτική, χρεοκόπησε.

Η αξιόπιστη αντιπολίτευση πώς γίνεται... αξιωματική αντιπολίτευση;

Με αυτοπεποίθηση και επιμονή στον στόχο. Χωρίς εκπτώσεις ούτε στο ύφος ούτε στο περιεχόμενο της αντιπολίτευσης. Με καθαρές θέσεις και δυνατή φωνή, μέσα και έξω από τη Βουλή.

Να γνωρίζουν οι πολίτες τι θέλουμε, τι υποστηρίζουμε, κι αυτό απαιτεί εξωστρέφεια. Να εκφράζουμε τις αγωνίες της κοινωνίας και να λογοδοτούμε διαρκώς σε αυτήν. Για τη στάση μας στη Βουλή, τη συμμετοχή μας στους κοινωνικούς αγώνες. 

Και, φυσικά, για τις πρωτοβουλίες που οφείλουμε να λάβουμε από τη θέση οδηγού σε ζητήματα πολιτικής ουσίας.

Να θέτουμε την ατζέντα εμείς, με τις προτάσεις μας, για τα δικαιώματα, το κοινωνικό κράτος, το κράτος δικαίου.

Η εσωκομματική διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στον ΣΥΡΙΖΑ και η παραίτηση Τσίπρα από την αρχηγία επιταχύνει για εσάς τις διαδικασίες να γίνετε ο κύριος εκφραστής της κεντροαριστεράς;

Κάθε δημοκρατική εσωκομματική διαδικασία πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό. Παρακολουθούμε με προσοχή την ταυτοτική κρίση του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως, μόνοι μας ορίζουμε την τύχη μας. 

Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας για να συνεχίσουμε την ανοδική πορεία του Κινήματός μας, να ενισχύσουμε τη Δημοκρατική Παράταξη, αυθεντικός εκφραστής της οποίας υπήρξε και παραμένει το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής.

Προσκλητήριο σε πρώην στελέχη σας που φαίνεται πως πλέον απομακρύνονται από την Κουμουνδούρου υπάρχει; Κι αν ναι, ποιους «κόβετε»;

Η πρόσκληση που έχουμε απευθύνει δεν αποσκοπεί σε… θερινή σύναξη πρώην στελεχών, αλλά στους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες που θέλουν να υπάρχει μια ισχυρή εναλλακτική απέναντι στη ΝΔ.

Επομένως, οι πόρτες παραμένουν κλειστές για όσους επέλεξαν να τις κλείσουν πίσω τους, φεύγοντας στα δύσκολα χρόνια με στόχο να εξαργυρώσουν το πολιτικό κεφάλαιό τους στον ΣΥΡΙΖΑ ή στη ΝΔ. Είναι ζήτημα πολιτικής ηθικής και αξιοπιστίας.

Ο κ. Μητσοτάκης αξιοποιεί τα τελευταία χρόνια «πράσινα» στελέχη. Τελευταία η αξιοποίηση της κ. Ζέφης Δημαδάμα στην θέση της Γ.Γ. Ισότητας. Σας προβληματίζει αυτή η διαρροή προς τη ΝΔ; Από τη στιγμή που δεν είναι ούτε το πρώτο, ούτε το δεύτερο στέλεχός σας που εγκαταλείπει την Χαριλάου Τρικούπη μήπως η επιλογή αυτή δεν γίνεται αποκλειστικά για λόγους προσωπικών φιλοδοξιών;

Η πολιτική, ξέρετε, είναι μια εθελοντική δραστηριότητα. Κάθε πρόσωπο είναι ελεύθερο να κάνει τις επιλογές του, αρκεί να γνωρίζει πως θα κριθεί και θα αξιολογηθεί από αυτές: από τον χρόνο που τις έκανε, από τις αιτίες και φυσικά από το κατά πόσον αυτές οι επιλογές είναι συμβατές με όσα υποστήριζε με ζήλο λίγες μόλις ημέρες πριν.

Οφείλουμε όλοι, με τη στάση μας, να προστατεύουμε την πολιτική ζωή και να μην συμβάλλουμε στον ευτελισμό της. Η αξιοπιστία στην πολιτική απαιτεί συνέπεια.

Ενόψει των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών πρόσφατα ανακοινώσατε τις στηρίξεις σας στις Περιφέρειες της χώρας. Θα προχωρήσετε σε αντίστοιχη ενέργεια και για τους μεγάλους δήμους; Να αναμένουμε στήριξη σε κάποιον υποψήφιο δήμαρχο Θεσσαλονίκης;

Η αυτοδιοίκηση οφείλει να μένει χειραφετημένη από τα κομματικά γραφεία. Ωστόσο, στις περιφέρειες και στους μεγάλους δήμους της χώρας, που έχουν έντονο πολιτικό περιεχόμενο, έχει αξία η παράταξή μας να εκφράσει τη στήριξή της σε πρόσωπα και συνδυασμούς που εκφράζουν τις δικές της θέσεις για την αποκέντρωση και την περιφερειακή ανάπτυξη.

Το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής έχει διαρκή και ισχυρή παρουσία στην αυτοδιοίκηση και σε αυτό αποσκοπεί και φέτος. Είναι θέμα λίγων ημερών να ολοκληρωθούν οι σχετικές ανακοινώσεις.

Βλέπετε νέα εποχή στις σχέσεις με την Τουρκία; Ποιες οι δικές σας «κόκκινες» γραμμές;

Οι δίαυλοι με την Τουρκία οφείλουν να μείνουν ανοικτοί. Όμως, κάθε επαφή μαζί της οφείλει να γίνεται πάνω στο στέρεο και ασφαλές έδαφος του διεθνούς δικαίου, με όρους γεωπολιτικού ρεαλισμού και όχι επικοινωνιακή διαχείρισης. 

Έχει μιλήσει κι άλλες φορές η Ελληνική Κυβέρνηση για «νέα αρχή» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις για να διαψευστεί, δυστυχώς, σε άμεσο χρόνο, από την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας σε Αιγαίο και Κύπρο.

Απέναντι στην αναθεωρητική πολιτική του κ. Ερντογάν, η Ελλάδα οφείλει να αντιπαραβάλει την πίστη της στις διεθνείς συμβάσεις και στις σχέσεις καλής γειτονίας, χωρίς «παράθυρα» παραχωρήσεων. Απαιτείται, λοιπόν, σύνεση, νηφαλιότητα και σταθερότητα στις εθνικές θέσεις.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 30.07.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.