Λένε πως το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει... Και σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό το μήλο γίνεται μια νέα μηλιά για να βγάλει με τη σειρά της το δικό της μήλο! Να... όπως συμβαίνει με το «χρυσό» κορίτσι του ελληνικού τένις, τη Μαρία Σάκκαρη, που είναι κόρη ενός άλλου, παλαιότερου «χρυσού» κοριτσιού του ελληνικού αθλητισμού, της Αγγελικής Κανελλοπούλου, η οποία μεγαλούργησε τη δεκαετία του ’80.
Αλλά και η Αγγελική Κανελλοπούλου είχε τη δική της... μηλιά, τον πατέρα της Δημήτρη, έναν από τους κορυφαίους τενίστες της εποχής του και μετέπειτα σπουδαίο προπονητή. Τρεις γενιές πρωταθλητών! Δεν είναι και λίγο! Αλλά ας τα πάρουμε με τη σειρά...
Το μήλο κάτω από τις... μηλιές
Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος κυριολεκτικά «μεγάλωσε» μέσα στον ιστορικό Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών, αφού ο πατέρας του εργαζόταν εκεί ως συντηρητής. Ξεκίνησε ως ball boy και έφτασε να γίνει πρωταθλητής, να αγωνιστεί σε μεγάλα διεθνή τουρνουά εκείνης της εποχής και όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και έπρεπε να αποχωρήσει από την αγωνιστική δράση, αποφάσισε να παραμείνει στο τένις και εξελίχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους προπονητές.
Η κόρη του Αγγελική πάτησε το πόδι της για πρώτη φορά στον Όμιλο Αθηνών το 1970 και μερικά χρόνια αργότερα γινόταν η κορυφαία τενίστρια στην μέχρι τότε ιστορία του ελληνικού τένις. Κατέκτησε 11 φορές το ελληνικό πρωτάθλημα, χωρίς να χάσει ποτέ σε τελικό, άλλες τρεις φορές αναδείχθηκε πρωταθλήτρια στο διπλό και άλλες τρεις στο μεικτό. Έφτασε έως το 47 της παγκόσμιας κατάταξης (1987), η ψηλότερη θέση που είχε βρεθεί μέχρι τότε Ελληνίδα τενίστρια, κατέκτησε το 1985 το διεθνές τουρνουά Ακρόπολις, ενώ δύο φορές, το 1983 και το 1985, αναδείχθηκε κορυφαία Ελληνίδα αθλήτρια από τον ΠΣΑΤ.
Αγωνίστηκε σε πολλά τουρνουά και σε Grand Slam, αντιμετώπισε στην καριέρα της τα μεγαλύτερα ονόματα του παγκόσμιου τένις και στο Ρολάν Γκαρός το 1985 έφτασε έως τον 3ο γύρο, όπου αποκλείστηκε από τη θρυλική Κρις Έβερτ, η οποία κατέκτησε το τρόπαιο εκείνη τη χρονιά.
Έλαβε μέρος με την Εθνική ομάδα σε Βαλκανικά και Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, σε Μεσογειακούς Αγώνες και το 1984 συμμετείχε με την Ολυμπιακή ομάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λος Άντζελες, όπου το τένις ήταν στο Ολυμπιακό πρόγραμμα ως άθλημα επίδειξης. Παντρεύτηκε τον Κώστα Σάκκαρη και κάποια όμορφη στιγμή, στις 25 Ιουλίου 1995, ήρθε στον κόσμο η Μαρία!
Ο δικός της δρόμοςΗ Μαρία Σάκκαρη ξετύλιξε πολύ γρήγορα το πλούσιο ταλέντο της. Στα 11 της μετείχε στο πρώτο τουρνουά στη Λαμία και έφτασε έως τον τελικό. Και από εκεί ουσιαστικά ξεκίνησε η διαδρομή της προς την κορυφή και τη διεθνή καταξίωση.
Το 2012 έκανε το ντεμπούτο της διεθνώς μετέχοντας με την ελληνική ομάδα στο Fed Cup. Έκτοτε θα επιλέξει να αγωνίζεται σε διεθνή τουρνουά, είτε στο απλό είτε στο διπλό, όμως θα συνεχίσει σταθερά να αγωνίζεται με την Εθνική ομάδα. Όπως και η μητέρα της, έτσι και η ίδια «έσπασε» το φράγμα του «top-100» στην παγκόσμια κατάταξη. Στις 11 Ιουλίου 2016 μπήκε για πρώτη φορά ως νο 97 και στις 2 Οκτωβρίου 2017 μπήκε και στο «top-50» ως νο 50. Στις 24 Αυγούστου 2018 ανέβηκε στο νο 29, που αποτελεί και ρεκόρ στη μέχρι τώρα καριέρα της. Είναι η καλύτερη θέση που θα έχει φτάσει Ελληνίδα τενίστρια, μετά το νο 14 της Λένας Δανιηλίδου το 2003.
Το 2015 αγωνίστηκε για πρώτη φορά σε Grand Slam, στο Αμερικανικό όπεν, αλλά αποκλείστηκε στον 1ο γύρο. Πλέον έχει συμμετοχές και στα τέσσερα Grand Slam και σε όλα έχει πετύχει νίκες και έχει φτάσει έως τον 3ο γύρο. Στο Αυστραλιανό όπεν δύο φορές, το 2017 και το 2019, στο Ρολάν Γκαρός το 2018, στο Γουίμπλεντον το 2017 και στο Αμερικανικό όπεν το 2017.
Στις 5 Αυγούστου 2018 έφτασε στον πρώτο μεγάλο τελικό της καριέρας της, στο Σαν Χοσέ, όπου ηττήθηκε 2-0 από την Ρουμάνα Μιχαέλα Μπουζαρένσκου. Έχει κατακτήσει 7 τίτλους ITF και πριν από δύο εβδομάδες (4/5) έφτασε στον πρώτο WTA τίτλο της καριέρας της στο Ραμπάτ, νικώντας στον τελικό με 2-1 την Βρετανίδα Τζοάνα Κόντα. Αυτή την εβδομάδα συνέχισε τις εντυπωσιακές εμφανίσεις της στη Ρώμη, όπου έφτασε έως τα ημιτελικά και πλέον μπορεί να απολαμβάνει την επιστροφή της στο «top-30» του κόσμου.
ΑΠΕ-ΜΠΕ