ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου: Οι κρίσιμες εκλογές είναι αυτές που θα γίνουν με την απλή αναλογική

Βαγγέλης Στολάκης31 Οκτωβρίου 2022

Η πρώην υπουργός, βουλευτής και Τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ασκεί σκληρή κριτική στην κυβέρνηση μέσω της «ΜτΚ», σημειώνοντας πως το «επιτελικό κράτος της ΝΔ είναι το όχημα για την κατάληψη του κράτους ως λάφυρου».

Η επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην κυβέρνηση είναι σφοδρή για την υπόθεση Πάτση. Η κυβέρνηση όμως απαντά ότι αντέδρασε άμεσα με την διαγραφή του. Τι άλλο ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση;

Καθημερινά αποδεικνύεται ότι το «επιτελικό κράτος» της ΝΔ είναι το όχημα για την κατάληψη του κράτους ως λάφυρου μέσα από την κομματικοποίηση, τις πελατειακές σχέσεις και τις προκλητικές απευθείας αναθέσεις, που ξεπερνούν τα 7,5 δισ. ευρώ, σε εκλεκτούς φίλους και «ημέτερους». Η αντίδραση της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο σκάνδαλο Πάτση ήταν υποκριτική και με μεγάλη καθυστέρηση, όταν πλέον ο σάλος που ξέσπασε από τις αποκαλύψεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την υποχρέωσε να αντιδράσει. Οι δραστηριότητες του κ. Πάτση ήταν γνωστές εδώ και χρόνια, υπήρξαν πολλά δημοσιεύματα σε εφημερίδες και ερωτήσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που δεν απαντήθηκαν ποτέ. Είναι προκλητικό να βλέπουμε υπουργούς να δηλώνουν αναρμόδιοι και «ανεύθυνοι» για τους φορείς που εποπτεύουν και για το ένα εκατομμύριο ευρώ απευθείας αναθέσεις στον κ. Πάτση από τα ΕΛΤΑ! Δεν είναι όμως μία μεμονωμένη περίπτωση, αλλά μία από τις πολλές που συνεχώς αποκαλύπτονται και χαρακτηρίζουν τελικά την διακυβέρνηση Μητσοτάκη. Τελικά οι νεοφιλελεύθεροι αντικρατιστές της κυβέρνησης της ΝΔ απομυζούν το κράτος εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος, της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της κοινωνίας που φτωχοποιείται και υποφέρει.

Βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο με τον ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικεί την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων την πρώτη Κυριακή για να σχηματίσει κυβέρνηση με προοδευτικό πρόσημο, όπως λέει ο κ. Τσίπρας. Ποια θα είναι τα χαρακτηριστικά της κυβέρνησης που θέλετε και ποιες οι «κόκκινες» γραμμές σε θέματα συνεργασιών;

Επιδίωξη μας είναι μία ισχυρή προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα, που θα βασίζεται σε μία προοδευτική προγραμματική συμφωνία και θα κάνει πράξη την πολιτική και κοινωνική αλλαγή που έχει σήμερα ανάγκη η χώρα και ο λαός μας. Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε ένα ολοκληρωμένο εναλλακτικό προοδευτικό σχέδιο, αξιόπιστο και κοστολογημένο, με συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, τη στήριξη των εισοδημάτων, την ενίσχυση της εργασίας και τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, την παραγωγική ανασυγκρότηση και τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, την κατοχύρωση ενός ισχυρού δημοκρατικού κράτους και την απάντηση στο κρίσιμο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας μας.

Πόσο πιθανή, πέραν από επιδίωξή σας, είναι να προκύψει κυβέρνηση στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής; Ο κ. Ανδρουλάκης αρνείται να ανταποκριθεί στο κάλεσμα προς ώρας.

Αγωνιζόμαστε για τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις εκλογές και τον σχηματισμό μίας ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης. Οι κρίσιμες εκλογές είναι αυτές που θα γίνουν με την απλή αναλογική. Μπροστά στην έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας κάθε κόμμα του προοδευτικού και αριστερού χώρου θα κληθεί να αναλάβει τις ευθύνες του. Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρει ως κριτήριο συνεργασιών ένα σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα διακυβέρνησης. Αυτό βέβαια δεν συνάδει με ένα ενδεχόμενο συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ με μία στυγνή νεοφιλελεύθερη και αυταρχική κυβέρνηση, όπως είναι η κυβέρνηση Μητσοτάκη, που βαρύνεται με την αντιδημοκρατική εκτροπή των παράνομων παρακολουθήσεων με θύμα και τον ίδιο τον κ. Ανδρουλάκη.

Ένα αίτημα των εργαζομένων είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς το εισόδημα πλέον δεν αρκεί για να βγει ο μήνας. Το κόμμα σας έχει δεσμευτεί για αύξησή του στα 800 ευρώ. Τι περιλαμβάνει το χρονοδιάγραμμά σας, εάν βρεθείτε στο τιμόνι διακυβέρνησης του τόπου;

Άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού με νόμο στα 800 ευρώ και θέσπιση ενός μηχανισμού τιμαριθμικής αναπροσαρμογής σε ετήσια βάση για τους μισθούς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, όπως εφαρμόζεται σε πολλές χώρες της ΕΕ. Επαναφορά του καθορισμού του κατώτατου μισθού με συλλογική διαπραγμάτευση, μέσω της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, με κατώτατο όριο την τιμαριθμική αναπροσαρμογή κάθε έτους. Αύξηση του αφορολόγητου στα 10.000 ευρώ για τους μισθωτούς. Κατοχύρωση της εργασίας και των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών ρυθμίσεων της ΝΔ, που νομιμοποίησαν την απλήρωτη εργασία, την εργοδοτική ασυδοσία και την ποινικοποίηση της συλλογικής δράσης. Επαναφορά της αιτιολογημένης απόλυσης, κατοχύρωση του οκταώρου και των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Κατάργηση της υπερεργασίας αυξάνοντας ταυτόχρονα την πέραν του οκταώρου επιπλέον αμοιβή από 20% σε 40%. Προσαύξηση του νόμιμου ωρομίσθιου για τη μερική απασχόληση κατά 20%. Επανίδρυση και επαρκή στελέχωση του ΣΕΠΕ, ώστε να παρεμβαίνει αποτελεσματικά για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Σταδιακή μείωση του 35ωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

Η ειδοποιός διαφορά μας από τη ΝΔ είναι ότι θεωρούμε την εργασία παραγωγική δύναμη, και ότι η στήριξη των μισθών, η διασφάλιση των εργασιακών δικαιωμάτων και η μείωση των ανισοτήτων συμβάλλουν στην οικονομική ανάπτυξη. Ταυτόχρονα, βασική μας κατεύθυνση είναι η στήριξη και η ενίσχυση του ρόλου των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην παραγωγική διαδικασία και ο αναπροσανατολισμός της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας Στόχος του προγράμματος μας είναι μια βιώσιμη ανάπτυξη σε μια δίκαιη κοινωνία.

Θέλω να σταθούμε στις κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη «Μαλαματίνα». Πώς διαμορφώνεται το εργασιακό περιβάλλον στη χώρα, εάν αυτά ισχύουν σε μία μεγάλη επιχείρηση;

Η κυβέρνηση της ΝΔ έχει επιβάλλει συνθήκες εργασιακού μεσαίωνα, καθώς ο νόμος Χατζηδάκη απορρυθμίζει τις εργασιακές σχέσεις, ενθαρρύνει την εργοδοτική ασυδοσία και τις ανεξέλεγκτες απολύσεις, επιβάλλει τις ατομικές συμβάσεις εργασίας, την ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης και τις διώξεις των εργαζομένων που διεκδικούν και απεργούν! Στην περίπτωση της Μαλαματίνα αποτυπώνεται πλήρως η αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό των απεργών εργαζομένων και των παράνομα απολυμένων στη Μαλαματίνα και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον αγώνα τους μέχρι τη δικαίωση τους. Καταγγέλλουμε τις συλλήψεις και τις διώξεις των συνδικαλιστών, την καταστολή εις βάρος των απεργών και την κυβερνητική κάλυψη σε απεργοσπαστικούς μηχανισμούς. Εγκαλούμε τον υπουργό Εργασίας κ. Κωστή Χατζηδάκη να σταματήσει να βάζει πλάτη στην εργοδοτική ασυδοσία και να κρύβεται πίσω από την καταστολή και την ποινικοποίηση της συνδικαλιστής δράσης.

Γιατί ήταν επικριτικός ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στα αποτελέσματα της επίσκεψης του καγκελαρίου Σολτς στη χώρα μας;

Δυστυχώς, επιβεβαιώθηκε η κριτική που είχαμε ασκήσει στον κ. Μητσοτάκη στην προηγούμενη συνάντηση του με τον κ. Σολτς, τότε που έγινε γνωστή η συμφωνία απόσυρσης των BMP1 από τα νησιά προκειμένου να αποσταλλούν στην Ουκρανία, και η αντικατάσταση τους από τα γερμανικά τεθωρακισμένα οχήματα Marder.

Σας θυμίζω ότι η κριτική μας τότε εστιαζόταν αφενός στην αποδυνάμωση της άμυνας των νησιών και αφετέρου στην αποστολή τους στην Ουκρανία και στην περαιτέρω εμπλοκή της χώρας μας στο πεδίο του πόλεμου, και μάλιστα κρυφά από την Βουλή. Χθες ο κ. Μητσοτάκης με μία πρωτοφανή δημόσια δήλωση ανακοίνωσε ότι τα Marder θα τοποθετηθούν στον Έβρο. Επιπλέον οι δηλώσεις του γερμανού πρωθυπουργού περιορίστηκαν σε γενικόλογες και αυτονόητες δηλώσεις χωρίς καμία καταδίκη ή έστω κριτική της τουρκικής επιθετικότητας. Αυτά είναι τα αρνητικά αποτελέσματα των επιλογών του κ. Μητσοτάκη, που έχει εγκαταλείψει την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική της χώρας μας, πλειοδοτεί συνεχώς στον ρόλο του πρόθυμου συμμάχου χωρίς ανταλλάγματα και χωρίς να θέτει τις κόκκινες γραμμές της χώρας μας στην ΕΕ. Αρκείται σε γενικόλογες δηλώσεις των εταίρων μας χωρίς να διεκδικεί τη συμπερίληψη στις ευρωπαϊκές αποφάσεις δεσμευτικών όρων και κυρώσεων για την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στο πλαίσιο των σχέσεων της με την ΕΕ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.10.2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.