ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου στη «ΜτΚ»: Πολιτικό και ιστορικό λάθος η αποχώρησή τους

Βαγγέλης Στολάκης26 Νοεμβρίου 2023

Για στιγμές «δύσκολες και στενάχωρες», αυτές της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μιλά στη «ΜτΚ» λίγα εικοσιτετράωρα μετά την αποχώρηση των «6+6» η πρώην υπουργός, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας και του Εκτελεστικού Γραφείου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. 

Η κ. Ξενογιαννακοπούλου που στις εσωκομματικές εκλογές στήριξε την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου, χαρακτηρίζει «πολιτικό και ιστορικό λάθος» την αποχώρηση της ίδιας και άλλων οκτώ βουλευτών. Η πρώην υπουργός μιλά για τον «νέο ΣΥΡΙΖΑ» υπό τον Στέφανο Κασσελάκη, αναφέρεται στο «μαξιλάρι των 37 δισ.» και στις δημοσκοπήσεις και χαρακτηρίζει «σημαντική και χρήσιμη» τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, τους χώρους δουλειάς και στην Αυτοδιοίκηση.

Μετά την αποχώρηση της «Ομπρέλας», ήρθε η αποχώρηση των «6+6» και των εννέα βουλευτών. Τρεις υποψήφιοι πρόεδροι, η Έφη Αχτσιόγλου, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Στέφανος Τζουμάκας είναι εκτός κόμματος. Πώς ξημερώνει η επόμενη ημέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά τη διάσπαση; Τόσο αγεφύρωτο ήταν το χάσμα; Τι έχετε να πείτε στην κ. Αχτσιόγλου, την υποψηφιότητα της οποίας εσείς στηρίξατε;

Είναι στιγμές δύσκολες και στενάχωρες όταν αποχωρούν σύντροφοι και συντρόφισσες, βουλευτές και στελέχη που μας συνδέει φιλία και εκτίμηση, με τους οποίους συμπορευθήκαμε και αγωνισθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια. Όπως σωστά αναφέρατε, την Έφη Αχτσιόγλου την εκτιμώ και την υποστήριξα στη διαδικασία εκλογής πρόεδρου. 

Θεωρώ όμως πολιτικό και ιστορικό λάθος την αποχώρησή τους. Οι πολιτικές διαφορές δεν ήταν ανυπέρβλητες, μπορούσαν να τεθούν προς συζήτηση στα όργανα και στο συνέδριο του κόμματος. Δεν υπάρχει στρατηγική διαφορά που να δικαιολογεί την αποχώρηση τους. Δυστυχώς, η απόφασή τους αφορά κυρίως την άρνηση του αποτελέσματος μίας δημοκρατικής διαδικασίας εκλογής του νέου προέδρου Στέφανου Κασσελάκη και επιτείνει τον κατακερματισμό των δυνάμεων του αριστερού και προοδευτικού χώρου.

Πολλοί ψέγουν τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι δεν πήρε θέση και δεν μίλησε το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα τα πράγματα στην αξιωματική αντιπολίτευση να οδηγηθούν εδώ που έφτασαν. Έπρεπε να μιλήσει ή ορθώς παρέμεινε αμέτοχος;

Σωστά έμεινε αμέτοχος καθώς, από τη μέρα που δρομολόγησε την διαδικασία διαδοχής του, είχε δηλώσει ότι δεν θα παρέμβει. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι εξάλλου παρών και πάντα δίπλα μας με τη ζωντανή παρακαταθήκη του και τη συμμετοχή του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ποια χαρακτηριστικά πρέπει να έχει κατά την άποψή σας ο «νέος ΣΥΡΙΖΑ»;

Σήμερα χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ένας ισχυρός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ανεξάρτητος από οικονομικά συμφέροντα και πλειοψηφική δύναμη αλλαγής και κοινωνικού μετασχηματισμού. Αυτό είναι το πολιτικό και κοινωνικό αίτημα απέναντι στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, την αποδυνάμωση και τον κατακερματισμό του προοδευτικού χώρου. 

Στην πορεία προς το Συνέδριο καλούμαστε να αναλύσουμε με θάρρος και ειλικρίνεια τα αίτια της ήττας στις εκλογές, να αναλύσουμε τις κοινωνικές μεταβολές και να απαντήσουμε αποτελεσματικά στις σύγχρονες ανάγκες. 

Να επιβεβαιώσουμε την ταυτότητα, την πολιτική και προγραμματική μας κατεύθυνση και τις κοινωνικές αναφορές μας, να επικαιροποιήσουμε τις προτάσεις μας και να δρομολογήσουμε τις αναγκαίες αλλαγές στη λειτουργία και στη δράση μας, ώστε να αποκαταστήσουμε την προγραμματική μας αξιοπιστία.

Να επιβεβαιώσουμε ότι απευθυνόμαστε στους δημοκρατικούς προοδευτικούς πολίτες από την Αριστερά, την κεντροαριστερά, τον σοσιαλιστικό χώρο και το προοδευτικό κέντρο, με σταθερές τις αξίες και τις αρχές μας. Να πείσουμε ότι δεν είναι μονόδρομος μία κοινωνία χαμηλών προσδοκιών, εγκλωβισμένη στην αγωνία της ατομικής επιβίωσης.

Να εκφράσουμε με σύγχρονους όρους μία κοινωνική συμμαχία των εργαζομένων, των δυνάμεων της παραγωγής, επαγγελματίες, μικρομεσαίους επιχειρηματίες, αγρότες, επιστήμονες, τη νέα γενιά και τους απόμαχους της δουλειάς, καθώς και τους ανέργους και τους κοινωνικά αδύναμους. Στις μεγάλες προκλήσεις και στις ανάγκες της εποχής μας οφείλουμε να ανταποκριθούμε συλλογικά, προκειμένου να είμαστε μία ενεργή προοδευτική δύναμη στην κοινωνία, η αξιόπιστη ελπίδα και προοπτική του λαού μας για ένα καλύτερο και πιο δίκαιο μέλλον.

Έχει γίνει μεγάλη συζήτηση για το «μαξιλάρι των 37 δισ.» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία συμμετείχατε. Ποια είναι η άποψή σας;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε το 2015 μία χώρα με άδεια ταμεία και σε δημοσιονομικό αδιέξοδο. Με τις θυσίες του ελληνικού λαού και μία συγκροτημένη διακυβέρνηση και διαπραγμάτευση, πέτυχε τη ρύθμιση του χρέους και την έξοδο από τα μνημόνια αφήνοντας τα ταμεία γεμάτα, την ανεργία μειωμένη κατά 10 μονάδες, τον κατώτατο μισθό αυξημένο κατά 11% και την οικονομία σε πορεία ανάπτυξης. 

Το μαξιλάρι των 37 δισ. ήταν προϋπόθεση για την καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και την αποφυγή της πιστοληπτικής γραμμής που θα σήμαινε μνημονιακή συνέχεια. Ήταν μία δύσκολη εποχή, δύσκολων επιλογών προκειμένου να απελευθερωθεί η χώρα μας από τη μνημονιακή μέγγενη.

Ήδη βλέπουμε, τουλάχιστον στις δημοσκοπήσεις, πως υπάρχει υποχώρηση με τον ΣΥΡΙΖΑ να περνά στην τρίτη θέση και το ΠΑΣΟΚ να έρχεται στη δεύτερη. Μήπως τελικά ο Φεβρουάριος, οπότε και θα γίνει το Συνέδριό σας, είναι μακριά ώστε να παγιωθεί μία κατάσταση;

Δεν θεωρώ ενδεικτικές αυτές τις δημοσκοπήσεις, καθώς αποτυπώνουν μία δύσκολη περίοδο εσωκομματικών εντάσεων και εσωστρέφειας των τελευταίων δύο μηνών, μετά τη διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου, και σε καμία περίπτωση δεν προοιωνίζονται τις μελλοντικές εξελίξεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με την πρόσφατη λαϊκή ψήφο, είναι αξιωματική αντιπολίτευση. 

Με συσπείρωση, συλλογικότητα, ενότητα και εξωστρέφεια προχωράμε μπροστά, σε ζωντανή επαφή με την κοινωνία και τα κινήματα. Είμαι αισιόδοξη ότι με τις προτάσεις και τη δράση μας θα ανακτούμε καθημερινά τη λαϊκή εμπιστοσύνη. Στόχος μας είναι να αναδείξουμε μία αξιόπιστη εναλλακτική προοδευτική πρόταση και προοπτική διακυβέρνησης που να εκφράζει ξανά και να δίνει προοπτική στην κοινωνική πλειοψηφία που σήμερα δοκιμάζεται.

Υπάρχει μία συζήτηση περί συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ακόμα και στις ευρωεκλογές με κοινή κάθοδο. Πώς την αξιολογείτε;

Δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Ο στόχος και η συλλογική μας προσπάθεια αφορούν έναν ισχυρό, αυτόνομο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, βασικό πόλο του προοδευτικού και αριστερού χώρου. Η συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ είναι σημαντική και χρήσιμη στη Βουλή, τους χώρους δουλειάς και στην Αυτοδιοίκηση.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26.11.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.