«Μπορεί να φοβάσαι αλλά έχεις αδρεναλίνη. Δεν σκέφτεσαι ότι μπορεί να πεθάνεις. Σκέφτεσαι ότι πας σε πόλεμο. Αν δεν πας, θα είσαι ο φλώρος του συνδέσμου». Με αυτά τα λόγια περιγράφει στη «ΜτΚ» ένας 25χρονος τους λόγους που ένας χούλιγκαν πηγαίνει σε προγραμματισμένο ραντεβού θανάτου με οπαδούς αντίπαλης ομάδας. Μέσα στη μία ώρα συζήτησης, ήταν ο μοναδικός λόγος που ανέφερε για την συμμετοχή του σε δολοφονικές συμπλοκές.
Ο Π.Χ. ήταν μέλος συνδέσμου ομάδας της Θεσσαλονίκης από τα 12 έως στα 22 του χρόνια Χωρίς να θέλει να αποκαλύψει το όνομά του και την ομάδα που υποστήριζε, εξηγεί τους λόγους που τελικά αποφάσισε να αποχωρήσει από τον σύνδεσμο και να κόψει κάθε επαφή με τους άλλοτε φίλους του. Ωστόσο αναλύει την «ανάγκη» που τον έκανε να δεθεί μαζί τους σε μία τρυφερή ηλικία, με αφορμή μια ομάδα που τελικά τον ενσωμάτωσε σε μια παρέα με ποτό, ναρκωτικά και «μάχες» εκτός γηπέδου.
«Στον σύνδεσμο έκανα πρώτη φορά χασίς»
«Πρώτη φορά πήγα στον σύνδεσμο στα 12 μου. Με παρέσυρε η παρέα μου. Μου είπαν πάμε να δούμε πως είναι» λέει ο 25χρονος για την πρώτη επαφή του με τον σύνδεσμο. «Έπαιζα μπάλα στην ομάδα βέβαια. Ήμασταν μια παρέα, αλλά στον σύνδεσμο είχε και άτομα που δεν τα γνωρίζαμε καλά, οικογενειάρχες και τα γνωστά… ρεμάλια. Απ’ όλα είχε».
Από πολύ μικρή ηλικία ο νεαρός που μιλάει στη «ΜτΚ» άρχισε να δένεται με τον σύνδεσμο και δευτερεύοντος και με την ομάδα που υποστήριζαν. Κυρίως, τον εγκλώβιζε στον σύνδεσμο η αίσθηση ότι ανήκει σε μια «αγέλη». «Ένιωθα κομμάτι μιας ομάδας. Με έκανε να νιώθω ότι ανήκω κάπου» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ο Π.Χ. στον σύνδεσμο κάπνισε πρώτη φορά τσιγάρο απλό αλλά και χασίς. «Στα 15 μου κάπνισα πρώτη φορά εκεί μέσα. Στην αρχή το κανονικό τσιγάρο. Στα 16 άρχισα και το χασίς. Εγώ το ζήτησα. Πήγαινα σε ΕΠΑΛ κα έβλεπα στο σχολείο κάποια παιδιά να καπνίζουν χασίς. Έτσι, είδα στον σύνδεσμο να κάνουν και ξεκίνησα και εγώ ».
Με την υποτιθέμενη δικαιολογία της οικονομικής στήριξης -που ίσως σε έναν βαθμό να ίσχυε- οι περισσότεροι στον συγκεκριμένο σύνδεσμο έφτασαν στα όρια του αλκοολισμού. «Πολύ αλκοόλ. Πίναμε μέχρι να πέσουμε κάτω. Δεν μετρούσαμε τις μπίρες. Με αυτό τον τρόπο στηρίζαμε και τον σύνδεσμο, γιατί αγοράζαμε τα κουτάκια από το ‘κυλικείο’ του. Πίναμε και πριν πάμε σε επεισόδια». Σαφώς, από την πρώτη στιγμή που επισκέφτηκε τον σύνδεσμο αντίκρισε ηγετικά στελέχη μέχρι και την στιγμή που ανέλαβε και ο ίδιος ένα μερίδιο. «Τους ψηφίζαμε. Υπήρχαν 2-3 υποψήφιοι κάθε φορά και ο καθένας ψήφιζε όποιον θεωρούσε πιο… μάγκα».
50% πιθανότητες να επιβιώσεις
Η «στρατολόγηση» των μελών στους συνδέσμους φαίνεται να αρχίζει από νωρίς. Οι μικρότεροι σε ηλικία στην αρχή δέχονται διαταγές για να καθαρίσουν τον σύνδεσμο ή να κάνουν αγγαρείες και αργότερα, όταν φτάνουν προς την ενηλικίωση, για να συμμετέχουν σε τάγματα εφόδου. «Στα 16 μου συμμετείχα στην πρώτη συμπλοκή. Είχε τελειώσει ο αγώνας με την αντίπαλη ομάδα και μετά μας περίμεναν οι οπαδοί της έξω από το γήπεδο. Η αστυνομία ήταν ανύπαρκτη και έτσι έπεσε ανελέητο ξύλο» θυμάται ο 25χρονος.
«Οι πιθανότητες είναι 50%-50% να επιβιώσεις ή να είσαι αυτός που θα πέσει κάτω. Πάντα έλεγα καλύτερα να καταλήξω νοσοκομείο παρά κρατητήριο. Δεν ήθελα να μπλέξω με δίκες» λέει για τα ραντεβού θανάτου. Μάλιστα, δεν διστάζει να αναφέρει ότι ο καθένας περηφανεύεται για τη ‘λεία’ του. «Όταν τελείωναν τα επεισόδια και έβλεπες ότι ισοπέδωσες 5-6 άτομα, ένιωθες σούπερ ήρωας» δηλώνει με κυνισμό.
Όπως λέει ο Π.Χ., οι κόντρες μεταξύ των οπαδών, εκτός από τις κλασσικές αντιπαλότητες, ξεκινούν από το… πανί. «Αν σου πάρουν ένα πανί της ομάδας ή πανί με συνθήματα, είναι ντροπή. Έτσι ξεκινούν όλα». Ωστόσο, υπάρχουν και οι κόντρες στα social media που πυροδοτούν και οδηγούν σε τηλεφωνική συνεννόηση για προγραμματισμένες μάχες.
«Δίνουμε τηλεφωνικά ραντεβού. Οι σύνδεσμοι συνεννοούνται μεταξύ τους και κανονίζουν να βρεθούν σε απόμερα σημεία. Τα μεγάλα κεφάλια γνωρίζονται και δεν ακουμπιούνται σε επεισόδια. Θυσιάζουν τους ‘στρατιώτες’ που είναι κατώτερης βαθμίδας».
Γίναμε Αθηναίοι…
Ο 25χρονος σχολιάζοντας την δολοφονία του Άλκη, μένει στις συνθήκες και στο οπλοστάσιο που είχαν μαζί τους οι δράστες. Παλαιότερα, όπως λέει, κορόιδευαν οπαδούς των Αθηναϊκών ομάδων για τις αιματηρές και δολοφονικές επιθέσεις, αλλά τα τελευταία χρόνια και στη Θεσσαλονίκη οι οπαδοί κυκλοφορούν βαριά οπλισμένοι.
«Παλιά μαλώναμε μόνο με τα χέρια και άντε και με κανένα ρόπαλο. Αυτά ήταν τα πολεμοφόδια μας. Ο άτυπος κανόνας είναι: δίνεις ξύλο μέχρι να πέσει ο άλλος κάτω. Όταν πέσει στο έδαφος, δεν τον ακουμπάς. Αλλά τώρα αυτά δεν ισχύουν. Βγήκαν τα μαχαιριά και δεν ξέρεις τι θα γίνει πλέον. Μέχρι πριν πέντε χρόνια κοροϊδεύαμε όλοι τους Αθηναίους που σφάζονταν στα επεισόδια. Έλεγαν ότι δεν θα γίνουμε ποτέ έτσι. Αλλά αυτά άλλαξαν…» σημειώνει.
«Πλέον είναι εγκληματικές οργανώσεις»
Ο Π.Χ. πριν τρία χρόνια άφησε πίσω του τον σύνδεσμο αλλά και όσα τον έδεναν με αυτόν. Φίλους, φασαρίες και αλκοόλ. «Έκοψα κάθε επαφή. Ξεκίνησαν οι μ……ς και έφυγα. Όλοι έχουν πλέον δικαστήρια σε βάρος τους, εγώ την γλίτωσα ευτυχώς» ομολογεί.
Ο ίδιος δηλώνει την αποστροφή του για το μεγαλύτερο ποσοστό των οργανωμένων συνδέσμων. «Πλέον είναι εγκληματικές οργανώσεις. Ελέγχουν περιοχές, πουλάνε προστασία και διακινούν ναρκωτικά. Δεν είναι καθαρά οπαδικό πλέον το ζήτημα» τονίζει.
«Πάντα υπήρχαν ηγετικά μέλη συνδέσμων που δούλευαν ως προστασία το βράδυ. Αλλά τώρα βλέπουμε πως οι προσωπικές διαφορές μπήκαν και στους συνδέσμους. Πιστεύω ότι ο κύκλος θανάτου δεν θα κλείσει με τον Άλκη. Σίγουρα θα υπάρχουν αντίποινα» εκτιμά.
Επίσης, ο 25χρονος αναφέρει ότι αρκετοί σύνδεσμοι έχουν και πολιτική ταυτότητα. «Και εμάς μας είχε προσεγγίσει η ΚΝΕ για να είμαστε μαζί τους. Ήθελαν να πολιτικοποιήσουν τον σύνδεσμο. Ανήκαμε στην αριστερή ιδεολογία και κάποιες φορές συμμετείχαμε σε κάτι πορείες αντιεξουσιαστών αλλά μέχρι εκεί. Δεν θέλαμε να έχουμε και πολιτικό πρόσημο, γιατί εκεί προκαλούνται νέες φασαρίες με συνδέσμους που ανήκουν σε ακροδεξιές οργανώσεις».
* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 13.02.2022