Κραυγή απόγνωσης από τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ) οι οποίοι λόγω της κατάργησης των ολιγομελών τμημάτων από το υπουργείο Παιδείας δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν την ειδικότητα τους στο σχολείο που φοιτούσαν και θα πρέπει είτε να αλλάξουν ειδικότητα, είτε να αλλάξουν σχολείο.
Από μαθητές γίναμε αριθμοί
Την ώρα που οι συμμαθητές της πηγαίνουν καθημερινά στο σχολείο, η Γκόλφω Βασιλείου, μαθήτρια της Δ' και τελευταίας τάξης του 5ου Εσπερινού ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης, μαθαίνει πως ο τομέας που επέλεξε, καθώς και άλλες τρεις ειδικότητες, καταργούνται στο πλαίσιο της απόφασης του υπουργείου. Πλέον το απολυτήριο λυκείου μοιάζει αβέβαιο τόσο για την ίδια όσο και για τους συμμαθητές της. "Θλίψη, πικρία, θυμό και μεγάλη απογοήτευση νιώθω. Μας αντιμετωπίζουν ως αριθμούς και όχι ως ανθρώπους. Είναι άδικο και βάρβαρο όλο αυτό που συμβαίνει, οι κόποι και οι προσπάθειες τριών ετών πετιούνται. Εμείς δεν φταίμε σε τίποτα για όλο αυτό που συμβαίνει. Θα αναγκαστώ να διακόψω το σχολείο καθώς η μετακίνηση σε άλλο είναι για εμένα απαγορευτική" εξηγεί η Γκόλφω, που μένει στον Άγιο Αθανάσιο, ένα χωριό έξω από τη Θεσσαλονίκη, και για να φτάσει στο σχολείο της καθημερινά χρειάζεται μιάμιση ώρα.
Μητέρα δυο παιδιών και περιστασιακά εργαζόμενη επέστρεψε στα θρανία για να αξιώσει ένα καλύτερο αύριο για εκείνη και την οικογένεια της. Λίγο πριν φτάσει στο τέλος, τα πάντα καταρρέουν. "Ναι μεν είναι ρομαντικό να πραγματοποιείς το όνειρο σου, αλλά έχει και πρακτικό χαρακτήρα. Για πολλούς το απολυτήριο είναι ένα προσωπικό στοίχημα και με το κόψιμο των ειδικοτήτων δεν θα συνεχίσει κανείς, είναι δύσκολη η μετακίνηση σε άλλο σχολείο. Έχουμε προσαρμόσει τη ζωή μας σε αυτό το σχολείο και τώρα μας κόβουν το δικαίωμα να πάρουμε το απολυτήριο" δηλώνει.
Θα υπάρξει μαθητική διαρροή
Ανάλογη είναι η κατάσταση και για τη Μαριάνθη Αργυρούδη, μαθήτρια στο ίδιο ΕΠΑΛ και μητέρα πέντε παιδιών. Όπως λέει η ίδια "όταν ξεκινούσαμε το σχολείο πριν τρία χρόνια, ξέραμε ότι υπάρχουν οι συγκεκριμένες ειδικότητες και τώρα, στην τελευταία τάξη, μας λένε ότι καταργούνται και ότι πρέπει να πάμε σε άλλο σχολείο. Είναι άδικο, φτάσαμε στην πηγή και δεν θα πιούμε νερό. Εάν δεν αλλάξει η απόφαση και καταργηθεί το τμήμα μας, θα αναγκαστώ να σταματήσω το σχολείο, γιατί τα άλλα συγκροτήματα με τη συγκεκριμένη ειδικότητα είναι πολύ μακριά και δεν υπάρχει περίπτωση να αλλάξω" τονίζει.
Για τους καθηγητές των ΕΠΑΛ η κατάργηση των ολιγομελών τμημάτων δημιουργεί φόβους για "μαθητική διαρροή" καθώς, όπως λένε, πολλοί μαθητές θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το σχολείο. "Υπάρχει τεχνοοικονομική αντιμετώπιση του θέματος και όχι παιδαγωγική. Η πρακτική που εφαρμόζει το υπουργείο Παιδείας, λέγοντας στα παιδιά ότι δεν δικαιούνται να ολοκληρώσουν την ειδικότητα τους γιατί το τμήμα είναι ολιγομελές, τους απογοητεύει. Επίσης είναι και η κοινωνική διάσταση του προβλήματος καθώς πολλοί μαθητές των νυχτερινών ΕΠΑΛ είναι παράλληλα εργαζόμενοι και θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το σχολείο" δηλώνει ο Δημήτρης Σπανούδης καθηγητής στο 12ο ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης. Στο συγκεκριμένο σχολείο έχουν δημιουργηθεί τρία ολιγομελή τμήματα, ανάμεσα σε αυτά και το τμήμα Ηλεκτρολογίας, στο οποίο ο ίδιος διδάσκει. "Εμφανίζονται τα ολιγομελή τμήματα και επειδή υπάρχουν 7 παιδιά, δεν δικαιούνται να ολοκληρώσουν την ειδικότητα τους. Πολλά παιδιά θα τα παρατήσουν γιατί δεν μπορούν να πάνε σε απομακρυσμένο ΕΠΑΛ" δηλώνει ο κ. Σπανούδης.
Πανελλαδικές κινητοποιήσεις
Τα ολιγομελή τμήματα είναι εκατοντάδες σε ολόκληρη τη χώρα. Στην Κεντρική Μακεδονία ανέρχονται σε 55 τμήματα και από αυτά τα 37 είναι στη Θεσσαλονίκη, σύμφωνα με στοιχεία των τοπικών ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης. "Το υπουργείο ακολουθεί την τακτική του εμπαιγμού με οδηγίες που στέλνει στα σχολεία για το κλείσιμο των ολιγομελών" καταγγέλλουν οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης, για τα τμήματα που είναι υπό κατάργηση. Οι μαθητές μαζί με τους γονείς τους και τους καθηγητές τους βρίσκονται σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να πάρουν το πράσινο φώς από το υπουργείο και να ξανακαθίσουν στα θρανία τους. "Τις προηγούμενες ημέρες βγήκαμε στους δρόμους και θα το ξανακάνουμε καθώς ζητάμε να μην καταργηθεί κανένα τμήμα. Όλοι οι μαθητές δίνουμε έναν τρομερό αγώνα εδώ και τρία χρόνια, έχοντας ως συμπαραστάτες τους καθηγητές μας. Δεν θα επιτρέψουμε να διαταράξουν τις ζωές μας, πολλοί από τους συμμαθητές μας έχουν κάνει μια τρομερή προσπάθεια, για να επιστρέψουν στα θρανία και τώρα θα αναγκαστούν να διακόψουν το σχολείο" λέει χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Λουίζος, μαθητής και πρόεδρος του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου στο 5ο Εσπερινό ΕΠΑΛ Θεσσαλονίκης.
Δημοσιεύτηκε στη Μακεδονία