ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΔΙΕΘΝΗ

Μάθιου Πέρι: Το «σκοτάδι» από το οποίο δεν βγήκε ποτέ ο Τσάντλερ από τα «Φιλαράκια» (βίντεο)

MakThes Team29 Οκτωβρίου 2023

Στο «σκοτάδι» ζούσε τα τελευταία πολλά χρόνια ο Αμερικανοκαναδός ηθοποιός, Μάθιου Πέρι, που βρέθηκε σήμερα νεκρός στο σπίτι του στο Λος Άντζελες των ΗΠΑ.

@joy.of.everything Breaking News: Actor Matthew Perry’s house seen shortly after the news broke that the actor has passed away within the home at age 54. R.I.P. Matt #matthewperry #friends #ripmatthewperry #mattperry #breakingnews ♬ original sound - Joy Of Everything

Ο «Τσάντλερ» της σειράς «Τα Φιλαράκια» εισήχθη 15 φορές σε κλινικές αποτοξίνωσης δαπανώντας εννέα εκατομμύρια δολάρια επιχειρώντας να ξεκόψει από το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα για τον θάνατό του χθες, Σάββατο, ο Πέρι φαίνεται «ότι πνίγηκε στο τζακούζι του σπιτιού του μετά από ανακοπή», ωστόσο οι Αρχές δεν βρήκαν στο σπίτι του ναρκωτικά ούτε κάποια ένδειξη που να οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πρόκειται για εγκληματική ενέργεια.

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας έγινε κλήση στο αντίστοιχο ΕΚΑΒ του Λος Άντζελες, αλλά όταν έφτασαν οι διασώστες ο ηθοποιός ήταν ήδη νεκρός.

Σώθηκε 2 φορές από βέβαιο θάνατο

Ο Πέρι είχε αναφερθεί με λεπτομέρειες, στην αυτοβιογραφία του Friends, Lovers, And The Big Terrible Thing, στην πάλη του με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ.

Σύμφωνα με όσα είχε γράψει, το 2019 ξέφυγε στο παρά πέντε από τον θάνατο μετά από διάρρηξη του παχέος εντέρου του εξαιτίας υπερβολικής χρήσης οπιοειδών. Οι γιατροί που τον παρέλαβαν εκείνο το βράδυ τού έδιναν μόλις 2% πιθανότητες για να επιβιώσει.

Έπειτα, έμεινε σε κώμα για δύο εβδομάδες και όταν επανήλθε έμαθε ότι του είχαν τοποθετήσει σάκο κολοστομίας τον οποίο έφερε για εννέα μήνες. 

@joy.of.everything Dateline NBC’s Keith Morrison who is Matthew Perry’s stepfather greets & comforts Matthew Perry’s parents outside of his home several hours after the news of his passing. #matthewperry #keithmorrison #breakingnews #celebritynews #ripmatthewperry #friends ♬ original sound - Joy Of Everything

Μετά από δύο χρόνια έφτασε και πάλι «φάτσα» με τον θάνατο, ενώ νοσηλευόταν σε κλινική αποτοξίνωσης στην Ελβετία.

Οι γιατροί τού έδωσαν ηρεμιστικό το οποίο όμως έκανε αντίδραση με τα οπιοειδή και τον καταβεβλημένο οργανισμό του και έτσι σταμάτησε η καρδιά του. Οι γιατροί τον επανέφεραν στη ζωή όμως του έσπασαν οκτώ πλευρά κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ.

Λόγω της παραπάνω κατάστασης δεν συμμετείχε τελικά στο «Don't Look Up», την ταινία του 2021 όπου θα συμπρωταγωνιστούσε με τη Μέριλ Στριπ και άλλους διάσημους ηθοποιούς.

Σταμάτησε η καρδιά του για 5 λεπτά

«Έκανα τεχνητή αναπνοή και ο τύπος που μου έσωσε τη ζωή έσπασε οκτώ πλευρά κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς του να με κρατήσει στη ζωή», είχε δηλώσει ο Μάθιου Πέρι σε συνέντευξη.


«Έκανα μια επέμβαση επειδή είχα πόνο στο στομάχι μου και μου έδωσαν προποφόλη. Η καρδιά μου σταμάτησε να χτυπάει για πέντε λεπτά», είχε αναφέρει μιλώντας για το αναισθητικό που χρησιμοποιήθηκε προτού υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

«Δηλαδή ήσουν νεκρός για πέντε λεπτά;» ρώτησε ο Κόλμπερτ.
«Λοιπόν, δεν ήμουν νεκρός, αλλά η καρδιά μου σταμάτησε για πέντε λεπτά», αποκρίθηκε ο Πέρι.
«Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα σε αυτό και την ευθεία γραμμή;», ρώτησε ο παρουσιαστής.
«Δεν ξέρω», παραδέχτηκε ο ηθοποιός.
«Δεν ήθελαν να σου πουν γιατί δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ αυτών των δύο», σημείωσε ο παρουσιαστής.

Ο Πέρι είπε ότι ξύπνησε σε άλλο νοσοκομείο από αυτό που εισήχθη 10 ώρες αργότερα.
«Έπρεπε να εγκαταλείψω τη μεγαλύτερη ταινία που είχα πάρει ποτέ. Είχα τέσσερις σκηνές με τη Μέριλ Στριπ», είπε ο Πέρι.

Ο Τσάντλερ και «Τα Φιλαράκια»

Ο ρόλος του Τσάντλερ Μπινγκ στα «Φιλαράκια» του απέφερε εισόδημα, περίπου, 1 εκατομμύριο δολάρια ανά επεισόδιο, γεγονός το οποίο τον κατέστησε ως έναν από τους πιο ακριβοπληρωμένους ηθοποιούς στον κόσμο.

Ωστόσο, δαπάνησε 9 εκατομμύρια ευρώ για να αποτοξινωθεί. Έκανε 6.000 επισκέψεις στους Ανώνυμους Αλκοολικούς, εισήχθη 15 φορές σε κέντρο αποτοξίνωσης και υποβλήθηκε σε 12 χειρουργικές επεμβάσεις για να σώσει τη ζωή του.

Έχασε τα δόντια του

Λόγω των εθισμών του τα ούλα του είχαν υποστεί τέτοιας έκτασης ζημιά που στο τέλος τού έπεσαν τα μπροστινά δόντια όταν έτρωγε ένα τοστ. 

Μάζεψε τα δόντια του, τα έβαλε σε μια σακούλα και τα πήγε στον οδοντίατρο.

Ο Πέρι ήταν κάθετος στις φήμες ότι πήγαινε στα γυρίσματα για «Τα Φιλαράκια» μεθυσμένος ή «φτιαγμένος». Παραδέχθηκε όμως ότι μπορούσε κάποιος να καταλάβει από την εξωτερική του εμφάνιση ακόμη και από την οθόνη, ότι έκανε καταχρήσεις.

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της σειράς, ο Πέρι ζύγιζε από 58 έως 102 κιλά. Όταν ήταν αδύνατος, αυτό οφειλόταν στα παυσίπονα. Όταν ήταν υπέρβαρος, το αίτιο ήταν το αλκοόλ. Κάποιες φορές φέρεται να συμμετείχε στις σκηνές όντας μεθυσμένος.

Σε ένα επεισόδιο στην καφετέρια Central Perk, λιποθύμησε στον πορτοκαλί καναπέ και ο Ματ Λε Μπλανκ, που υποδυόταν τον Τζόι, τον έσπρωξε για να τον συνεφέρει και να πει τα λόγια του.

Επίσης, άλλη φορά η Τζένιφερ Άνιστον πήγε στο τροχόσπιτό του και του είπε πως «όλοι το μυρίζουμε», αναφερόμενη στο αλκοόλ.

To ειδύλλιο με τη Τζούλια Ρόμπερτς

Το 1996 άρχισε σχέση με τη συνάδελφό του, Τζούλια Ρόμπερτς. Η Ρόμπερτς είχε κάνει μία guest εμφάνιση στα «Φιλαράκια» σαν Σούζι Μος, η κοπέλα του Τσάντλερ. Το ειδύλλιό τους εκτός οθόνης ήταν σύντομο και διήρκεσε μόνο δύο μήνες πριν ο Πέρι αποφασίσει να χωρίσουν.

«Ήμουν συνέχεια βέβαιος ότι θα με χώριζε. Αντί να αντιμετωπίσω την αναπόφευκτη αγωνία της απώλειάς της, χώρισα με την όμορφη και λαμπερή Τζούλια Ρόμπερτς», είχε σημειώσει για εκείνη τη σχέση.

Στο αλκοόλ από τα 14 χρόνια του

Η εξάρτηση του Μάθιου Πέρι από το ποτό άρχισε όταν ήταν 14 ετών

Μετακόμισε στο Λος Άντζελες για να γίνει αυτό που ονειρευόταν από παιδί: ηθοποιός. Έκανε εμφανίσεις σε ποικίλα τηλεοπτικών εκπομπών, προτού τον επιλέξουν στις ακροάσεις για τα «Φιλαράκια».

«Ένιωθα ότι θα πέθαινα αν το ζωντανό κοινό δεν γελούσε», είχε δηλώσει στο reunion των πρωταγωνιστών της τηλεοπτικής σειράς. «Ίδρωνα και πάθαινα σπασμούς. Έτσι ένιωθα κάθε βράδυ», είχε ομολογήσει.

Η επιτυχία της σειράς έφερε το κυνηγητό από τους παπαράτσι και αυτή ήταν μία συνθήκη που επιδείνωσε την ψυχολογία του Πέρι. Είχε εθιστεί σε παυσίπονα, τα οποία άρχισε να καταναλώνει μετά από ένα ατύχημα, λίγο μετά την έναρξη της σειράς.

Μέχρι το τέλος της τρίτης σεζόν της σειράς κατανάλωνε 55 παυσίπονα την ημέρα. Το να ψάχνει περισσότερα χάπια είχε γίνει για τον Πέρι «δουλειά πλήρους απασχόλησης: τηλεφωνήματα, επισκέψεις σε γιατρούς, προσποίηση ημικρανιών, εύρεση απατεώνων νοσοκόμων που θα μου έδιναν ό,τι χρειαζόμουν. Είναι εξαντλητικό, αλλά πρέπει να το κάνεις, αλλιώς αρρωσταίνεις πολύ. Δεν το έκανα για να νιώσω φτιαγμένος ή για να νιώσω καλά. Σίγουρα δεν διασκέδαζα. Ήθελα απλώς να κάτσω στον καναπέ μου, να πάρω πέντε Vicodin και να δω μια ταινία. Αυτός ήταν ο παράδεισος για μένα. Τώρα πια δεν είναι», είχε αποκαλύψει σε συνέντευξή του στους New York Times.

Ο ηθοποιός είχε εξομολογηθεί ότι συμμετείχε σε «ανοιχτά πάρτι» που διοργάνωναν οι Αμερικανοί κτηματομεσίτες για να παρουσιάσουν ένα ακίνητο, μόνο και μόνο για να μπορέσει να κλέψει χάπια από τα ντουλάπια με τα φάρμακα.

Το 1995, μια πρώην κοπέλα του με την οποία διατηρούσε ακόμα φιλικές σχέσεις επέμενε να δει έναν γιατρό για τους εθισμούς του.

Αυτό οδήγησε στον πρώτο από τους πολλούς σταθμούς αποτοξίνωσης. Αλλά ακόμη και όταν έφυγε, ήξερε ότι θα έπινε ξανά - κράτησε μόνο εννέα εβδομάδες πριν ξαναπιάσει το μπουκάλι.


«Ο εθισμός ξυπνάει πριν από σένα. Και σε θέλει μόνο σου. Μόλις σηκώσεις το χέρι σου και πεις: "Έχω πρόβλημα", το αλκοόλ χλευάζει: "Θα πεις κάτι γι' αυτό; Ωραία, θα φύγω για λίγο. Αλλά θα επιστρέψω". Ποτέ δεν φεύγει για πάντα», είχε πει σε μια αποστροφή του λόγου του.

Ο Πέρι είχε αναφέρει ότι επιβίωσε, εν μέρει, χάρη στη στήριξη που είχε από τους συμπρωταγωνιστές του στα «Φιλαράκια».

«Είναι σαν τους πιγκουίνους. Όταν ένας είναι άρρωστος, οι άλλοι πιγκουίνοι τον περικυκλώνουν και τον στηρίζουν μέχρι αυτός ο πιγκουίνος να μπορέσει να περπατήσει μόνος του. Αυτό έκαναν και για μένα», είχε πει σχετικά ο Πέτι.

Η ηρωίνη και ο «σύντροφος νηφαλιότητας»

Ο Πέρι εξήγησε ότι πάντα έβαζε όριο στη λήψη ηρωίνης, ειδικά μετά τον θάνατο του αγαπημένου του συμπρωταγωνιστή Κρις Φάρλεϊ που πέθανε από υπερβολική δόση σε ηλικία 33 ετών το 1997.


Τα προβλήματά του με τις ουσίες έγιναν τόσο σοβαρά που τελικά χρειάστηκε να έχει έναν «σύντροφο νηφαλιότητας» - ένα άτομο που βοηθά τους εθισμένους στην ανάρρωσή τους και να τον συνοδεύει στο πλατό των Friends.

«Όλοι με ρωτούσαν αν ήμουν καλά, αλλά κανείς δεν ήθελε να σταματήσει τη σειρά, επειδή ήταν τόσο κερδοφόρα. Η μεγαλύτερη χαρά μου ήταν και ο μεγαλύτερος εφιάλτης μου. Ήμουν τόσο κοντά στο να καταστρέψω ένα υπέροχο πράγμα», είχε πει χαρακτηριστικά.

Όταν γύρισε μια από τις πιο πολυαναμενόμενες σκηνές στα «Φιλαράκια», δηλαδή τον γάμο του Τσάντλερ με τη Μόνικα, που προβλήθηκε το 2001, ήταν σε μία από τις χειρότερες στιγμές της ζωής του. Όπως αποκάλυψε μετά το τέλος των γυρισμάτων, εκείνη την ημέρα τον παρέλαβε ο «νηφάλιος σύντροφός» του με ένα φορτηγάκι και τον οδήγησε πίσω στο κέντρο αποτοξίνωσης όπου διέμενε τότε.

Δύο χρόνια αργότερα, το 2003, συμπρωταγωνίστησε στην ρομαντική κομεντί Serving Sara με την Ελίζαμπεθ Χάρλεϊ, ενώ έκανε χρήση μεθαδόνης, ηρεμιστικών και κοκαΐνης τα οποία κατανάλωνε με μισό λίτρο βότκας κάθε ημέρα.

Μάλιστα εμφανίστηκε στο πλατό για να γυρίσει μια σκηνή, η οποία είχε γυριστεί κάποιες ημέρες νωρίτερα.

Η παραγωγή έκλεισε, ενώ ο ίδιος πήγε σε κέντρο αποτοξίνωσης, και λόγω αθέτησης του συμβολαίου του χρεώθηκε περίπου μισό εκατομμύριο λίρες από τους παραγωγούς και η ταινία απέτυχε εισπρακτικά.

Παρότι συμμετείχε σε αρκετές παραγωγές, ο ρόλος του ως Τσάντλερ τον χαρακτήρισε για πάντα. «Ήμουν ο Τσάντλερ», έλεγε ο ίδιος εξηγώντας πως  ο ίδιος αλλά και ο χαρακτήρας της σειράς χρησιμοποιούν το χιούμορ για να αντισταθμίσουν τις ανασφάλειές τους, ενώ μοιράζονται τα άγχη και την αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.


Η διαφορά, όπως τόνισαν οι LA Times, είναι ότι ο Τσάντλερ βρίσκει την ευτυχία, παντρεύεται τη Μόνικα και υιοθετεί τα δίδυμα, αλλά ο Πέρι δεν κατάφερε ποτέ να αποτρέψει την καταστροφή από τις εξαρτήσεις του.



Η τελευταία σύντροφος του Μ. Πέρι

Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν τον Νοέμβριο του 2020 έκανε πρόταση γάμου στην τότε 29χρονη σύντροφό του, Molly Hurwitz, υπήρχε η εντύπωση ότι έβγαινε από το τούνελ. 

Ωστόσο, οι δυο τους χώρισαν επτά μήνες μετά με έναν φίλο της Hurwitz να σημειώνει στο περιοδικό In Touch: «Μπορείς να βοηθήσεις κάποιον μόνο τόσο πολύ. Βρίσκεται σε ένα πραγματικά σκοτεινό σημείο και οι φίλοι του φοβούνται ότι μπορεί να έχει υποτροπιάσει».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.