Υπομονή για να διαβούμε τα τελευταία μέτρα του μαραθώνιου συστήνει ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, τονίζοντας ότι οι πασχαλινοί περιορισμοί γίνονται για να κάνουμε σύντομα ανάσταση των ζωών μας.
Ο βουλευτής της ΝΔ Λάρισας σε συνέντευξή του στη «ΜτΚ» χαρακτηρίζει τα κορονοπάρτι «ακραία εκδήλωση ενός κυνικού ατομικισμού, όπου στο όνομα δήθεν της διασκέδασης οι συμμετέχοντες γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τα δικαιώματα των υπολοίπων, που προσπαθούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας». Παραδέχεται ότι είναι «πολύ δύσκολο να κρατηθεί η ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη ελέγχου της πανδημίας, την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας και την κόπωση των πολιτών».
Για τα εργασιακά σημειώνει με νόημα ότι η κυβέρνηση «οφείλει να δημιουργήσει τις συνθήκες αυτές, που θα προστατεύουν τον εργαζόμενο και θα δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε να μην ξενιτεύονται οι νέοι μας».
Όσο για το θερμό επεισόδιο στην Άγκυρα τονίζει ότι «ορθώς ο Νίκος Δένδιας δεν επέτρεψε να εξελιχθεί η σκηνοθεσία που έστησαν οι γείτονες ότι όλα βαίνουν καλώς, ενώ οι διεκδικήσεις τους παραμένουν στο τραπέζι. Είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του ταραξία. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια αποφασιστικότητα και διπλωματική δεινότητα», σημειώνει.
Κύριε Χαρακόπουλε, η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα παραμένει ιδιαίτερα βαριά και εύθραυστη. Πιστεύετε ότι οι πολίτες θα αντέξουν και δεύτερο Πάσχα μακριά από τα χωριά τους;
Προφανώς, όλοι έχουμε κουραστεί από την παρατεταμένη κατάσταση «πολιορκίας» που βιώνουμε για πάνω από έναν χρόνο. Όλοι προσδοκούμε την ώρα που θα επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα, που θα βρεθούμε με τους δικούς μας ανθρώπους, θα αγκαλιαστούμε χωρίς φόβο, θα ταξιδέψουμε όπου θέλουμε χωρίς εμπόδια και περιορισμούς. Όμως, δυστυχώς, τα πράγματα δεν πάνε καλά. Τα κρούσματα είναι ακόμη πολλά, οι διασωληνωμένοι εκατοντάδες, οι νεκροί καθημερινά δεκάδες. Πρέπει να κάνουμε υπομονή για να διαβούμε τα τελευταία μέτρα αυτού του μαραθώνιου. Οι μαζικοί εμβολιασμοί θα μας φέρουν την πολυαναμενόμενη «ελευθερία», όπως συνέβη στο Ισραήλ ή την Βρετανία. Ας κάνουμε, λοιπόν, μια ακόμη Ανάσταση με περιορισμούς, για να κάνουμε σύντομα την «ανάσταση» των ζωών μας.
Η κούραση των πολιτών είναι μεγάλη, ενώ αυξάνονται και φαινόμενα απειθαρχίας στα μέτρα που ισχύουν, όπως δείχνουν και τα κορονοπάρτι που γίνονται στην Αθήνα. Πώς πρέπει να αντιμετωπισθούν; Χωρίς αντίδραση από τη μεριά της αστυνομίας;
Τα κορονοπάρτι είναι ακραία εκδήλωση ενός κυνικού ατομικισμού. Στο όνομα δήθεν της διασκέδασης οι συμμετέχοντες γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τα δικαιώματα των υπολοίπων, που προσπαθούν να τηρούν τα μέτρα προστασίας. Ανάμεσα δε σε όσους συγκεντρώνονται στις συνάξεις αυτές είναι, δυστυχώς, και έμποροι ναρκωτικών, καθώς και άλλα στοιχεία με αλλότριους σκοπούς. Η αποστολή της αστυνομίας ανάμεσα σε τόσο κόσμο είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη. Πολλώ δε μάλλον, που, όπως έδειξαν τα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, ορισμένα κόμματα και φορείς διέπονται συχνά από ένα παρωχημένο αντι-αστυνομικό σύμπλεγμα.
Συνολικά, πάντως, καταγράφεται μια κριτική για τον τρόπο που αντιμετώπισαν κυβέρνηση και πολιτεία το τρίτο κύμα της πανδημίας. Εσείς τι λέτε;
Κοιτάξτε, είναι πολύ δύσκολο να κρατηθεί η ισορροπία ανάμεσα στην ανάγκη ελέγχου της πανδημίας, την επανέναρξη της οικονομικής δραστηριότητας και την κόπωση των πολιτών. Σε ένα τμήμα της κοινωνίας επικράτησε και ο εφησυχασμός, ενώ ένα άλλο, μικρό, αλλά δυναμικό, επιδόθηκε σε καθημερινές διαδηλώσεις -θυμίζω ότι για τον Κουφοντίνα έγιναν πάνω από 400- που επιδείνωσαν την κατάσταση. Επαναλαμβάνω ότι η μόνη πραγματική λύση είναι αυτή των εμβολίων -και αυτό πρέπει να γίνει συνείδηση όλων.
Η επόμενη ημέρα μετά την πανδημία θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ποιες θεωρείτε ότι πρέπει να είναι οι προτεραιότητες της κυβέρνησης σε ότι αφορά στην οικονομική πολιτική;
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη πέτυχε όλη αυτήν την περίοδο να μειώσει τις αρνητικές παρενέργειες στην οικονομία από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Κι αυτό ισχύει τόσο για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα όσο και για τις επιχειρήσεις. Ταυτοχρόνως, ήδη έχουν εκπονηθεί δύο τεράστια πρότζεκτ για την ανασυγκρότηση της οικονομίας. Το ένα είναι το λεγόμενο σχέδιο Πισσαρίδη, και το άλλο το Ελλάδα 2.0, τα οποία, μέσω του πακτωλού των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα εισρεύσουν στην χώρα μπορούν να αλλάξουν εκ βάθρων την παραγωγική δομή της χώρας, αν βεβαίως εργαστούμε με συνέπεια και με στοχοπροσήλωση τα επόμενα χρόνια.
Να πάμε λίγο στα της εξωτερικής πολιτικής: Τι να περιμένουμε μετά το θερμό επεισόδιο Δένδια-Τσαβούσογλου στην Άγκυρα; Πολλοί ισχυρίζονται ότι θα υπάρξει ένταση από τη μεριά των γειτόνων.
Ορθώς ο Νίκος Δένδιας στην Άγκυρα δεν επέτρεψε να εξελιχθεί η σκηνοθεσία που έστησαν οι γείτονες -με την πρόσκληση Ερντογάν- ότι όλα βαίνουν καλώς, ενώ οι διεκδικήσεις τους παραμένουν στο τραπέζι. Είναι πολύ πιθανό η Τουρκία να συνεχίσει να παίζει τον ρόλο του ταραξία. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να δείχνει την ίδια αποφασιστικότητα και διπλωματική δεινότητα.
Ποια είναι η άποψή σας για την πολιτική διαφωνία Σημίτη-Καραμανλή στα ελληνοτουρκικά; Ποια στρατηγική πρέπει να ακολουθήσει η χώρα;
Η πολιτική του Ελσίνκι άνοιγε τον δρόμο σε απαράδεκτες τουρκικές διεκδικήσεις. Ορθότατα η κυβέρνηση Καραμανλή έβαλε τέλος σε αυτές τις πολιτικές. Η μόνη θετική εξέλιξη αυτής της περιόδου ήταν η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Κι αυτή, όμως, συνοδευόταν από το σχέδιο Ανάν, αυτό που δικαίως απορρίφθηκε στο δημοψήφισμα του 2004 από το 76% των Ελληνοκυπρίων. Σήμερα, η εξωτερική πολιτική της χώρας είναι ένας επιτυχής συνδυασμός αποφασιστικών ενεργειών, ενίσχυσης των αμυντικών ικανοτήτων της χώρας, δημιουργίας νέων ισχυρών συμμαχιών και κόκκινων γραμμών στο πλαίσιο του διαλόγου με την Τουρκία.
Η κυβέρνηση άνοιξε με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά ένα καυτό θέμα που πολλοί θεωρούν ότι θα αποτελέσει τη «μάχη των μαχών». Πρέπει να γίνουν αυτές οι αλλαγές; Είναι καλό το τάιμινγκ; Και είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τις κοινωνικές αλλά και πολιτικές αντιδράσεις που θα προκληθούν;
Η κυβέρνηση οφείλει να δημιουργήσει τις συνθήκες αυτές, που αφενός θα προστατεύουν τον εργαζόμενο, αφετέρου θα δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ώστε να μην ξενιτεύονται οι νέοι μας. Αυτή ήταν και η εντολή που πήρε από τις πολίτες στις εκλογές του 2019.
Και κάτι τελευταίο για την ψήφο των Αποδήμων. Φαίνεται ότι δεν προκύπτει ευρεία πλειοψηφία για να ισχύσει άμεσα. Τι μέλλει γενέσθαι;
Είναι πραγματικά κρίμα η αξιωματική αντιπολίτευση να διακατέχεται από φοβικό σύνδρομο για τους απόδημους Έλληνες. Αντί όλοι μαζί να άρουμε τα εμπόδια για να συμμετέχουν οι ξενιτεμένοι στις εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ τους κλείνει την πόρτα χωρίς αιδώ! Ελπίζω στο μέλλον να υπάρξουν ευνοϊκότερες συνθήκες και να διορθωθεί το πρόβλημα.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25 Απριλίου 2021