Σε «κύμα» συνταξιοδοτήσεων χιλιάδων γιατρών και νοσηλευτών θα οδηγούσε η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ για ένταξη στο καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών όλων των ασφαλισμένων του δημοσίου που εργάζονται στον κλάδο της υγείας, όπως υποστηρίζουν αρμόδια στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης.
Με βάση την επιχειρηματολογία των αρμοδίων της κοινωνικής ασφάλισης, η τροπολογία θα προκαλούσε τη μαζική φυγή εργαζομένων από τη δημόσια υγεία και, κατά συνέπεια, την πλήρη απορρύθμιση του ΕΣΥ, με τον αριθμό των υγειονομικών που θα συνταξιοδοτούνταν να φτάνει κατά προσέγγιση τους 7.700.
Σύμφωνα με τους ίδιους, οι λόγοι είναι οι εξής:
- Παρότι η τροπολογία του ΠΑΣΟΚ δεν δίνει αναδρομική υπαγωγή στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), το περιεχόμενό της, αν συνδυαστεί με το άρθρο 62 του ν. 2084/1992, θα παράσχει το δικαίωμα εξαγοράς χρόνου από τους ενδιαφερόμενους για συμπλήρωση των χρονικών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης με τις διατάξεις περί ΒΑΕ.
Όπως επισημαίνουν, η εξαγορά γίνεται για κάθε μήνα με 3,60% επί του κατώτατου μισθού, άρα με ένα ποσό γύρω στα 4.302 ευρώ, που θα μπορούσε να παρακρατηθεί από τη σύνταξη. Επομένως, θα ήταν δυνατή η εξαγορά 12 ετών ασφάλισης και οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να αποχωρήσουν άμεσα από το ΕΣΥ.
- Επιπλέον, όσοι έχουν γεννηθεί έως το 1962 θα έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν αμέσως με πλήρη σύνταξη και όσοι έχουν γεννηθεί το 1963 ή το 1964 θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν με μειωμένη σύνταξη, γεγονός που θα έχει ως αποτέλεσμα την ανατροπή της οργάνωσης και του σχεδιασμού του ΕΣΥ.
- Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου, ο αριθμός των πιθανών αποχωρήσεων (ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού) υπολογίζεται σε περίπου 12.200 άτομα εντός των επόμενων δύο ετών, καθώς είναι άτομα άνω των 60 ετών, εκ των οποίων περίπου 7.700 άτομα θα μπορούσαν να αποχωρήσουν άμεσα, καθώς είναι άνω των 62 ετών.
Το δημοσιονομικό κόστος υπολογίζεται σε 150 εκατομμύρια ευρώ σε εισφορές και συντάξεις, ποσό το οποίο θα έπρεπε να καλυφθεί από την περικοπή άλλων δαπανών.
- Παράλληλα, όπως εκτιμούν οι αρμόδιοι της κοινωνικής ασφάλισης, με το νέο πλαίσιο για τους εργαζόμενους συνταξιούχους, το οποίο θεσπίστηκε και ισχύει πλέον, η τροπολογία θα αποστερούσε ανθρώπους από τα δημόσια νοσοκομεία και τις λοιπές μονάδες του ΕΣΥ, οι οποίοι είναι αρκετά πιθανόν να δραστηριοποιούνταν στην ελεύθερη αγορά, καθώς η εμπειρία δείχνει ότι οι εργαζόμενοι στον χώρο της υγείας παραμένουν ενεργοί και δεν επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν τόσο νωρίς.
- Επίσης, η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης και οι ευνοϊκοί όροι εξαγοράς χρόνων ασφάλισης θα οδηγούσαν ένα σημαντικό τμήμα του υφιστάμενου νοσηλευτικού, επιστημονικού, τεχνολογικού, υγειονομικού και βοηθητικού προσωπικού του δημόσιου συστήματος υγείας, να αξιοποιήσει το νέο καθεστώς συνταξιοδότησης και να θεμελιώσει δικαίωμα σύνταξης στα 62 έτη.
Οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η υπαγωγή ολόκληρων επιστημονικών κλάδων στα ΒΑΕ και ιδιαίτερα των ιατρών, οι οποίοι συνήθως παραμένουν στην αγορά εργασίας, ακόμα και μετά τη συνταξιοδότησή τους, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με το πνεύμα της ύπαρξης διατάξεων πρόωρης συνταξιοδότησης.
Τι ισχύει σήμερα
Οι γιατροί έχουν ειδικό μισθολογικό καθεστώς, ενώ ως αναγνώριση των ειδικών συνθηκών εργασίας στα δημόσια νοσοκομεία λαμβάνουν αντίστοιχα επιδόματα.
Ακόμα, τα τελευταία πέντε χρόνια, οι τακτικές δαπάνες για το ΕΣΥ έχουν αυξηθεί πάνω από 50%.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, σε τροχιά υλοποίησης βαίνει επίσης το μεγαλύτερο επενδυτικό πρόγραμμα κτιριολογικής ανακαίνισης από συστάσεως του ΕΣΥ και, προς την κατεύθυνση αυτή, διατίθενται, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης και άλλων πηγών κεφάλαια 1,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ υψηλά στην ατζέντα τίθεται η αύξηση των αμοιβών των υγειονομικών.
Ταυτόχρονα, ο αριθμός του μόνιμου και έκτακτου προσωπικού του ΕΣΥ αυξήθηκε κατά 10% από το 2019, ενώ έχουν χορηγηθεί αυξήσεις στον τακτικό μισθό και σε μία σειρά επιδομάτων.
Υπενθυμίζεται ότι οι αποδοχές των υγειονομικών αυξήθηκαν πέρυσι κατά 10%, μαζί με τις ειδικές ενισχύσεις που αφορούν τη νοσοκομειακή απασχόληση και τις θέσεις ευθύνης.
Τέλος, τον Ιανουάριο θα υπάρξει η ετήσια αύξηση στον βασικό μισθό και η αυξημένη κατά 20% αποζημίωση για τις εφημερίες, η οποία θα φορολογείται αυτοτελώς με 22%, με καθαρό όφελος έως και 200 ευρώ μηνιαίως.